obecny stan rzeczy stawia obecne władze zarówno Energi jak i Orlenu w niekorzystnej sytuacji - spółka pod ich rządami jest nie jest nawet zaliczana do grona spółek energetycznych nie mówiąc już o efektach ich zarządzania i inwestycji a konferencje wynikowe po 1 Q zapowiadają sie nerwowe dla zarządów -
To się okaże czy kogoś wpuszczą z naszych czy tylko będą figuranci jak na ostatniej konferencji Energa. I jeszcze Staszak bezczelnie mówi że tak ładnie wytłumaczył że nie ma pytań.
Problem w tym że orlen ma wystarczająco dużo pieniędzy aby blokować kurs i ma narzędzia aby manipulować komunikatami z Energi wpływając na kreowanie niekorzystnego wizerunku spółki a jak widać na rynku nie funkcjonuje już Energa jako spółka energetyczna tylko Orlen
Przychodzi baba do lekarza i mówi: — Panie doktorze, wszystko mi się kojarzy z Obajtkiem (ENARGA S.A.)! Lekarz na to: — Proszę się nie martwić, to przejściowe. Baba: — Ale trwa od 8 lat! Lekarz: — W takim razie to już objaw wymagający stałego nadzoru kapitałowego.
dziś na zepak u fudnusze raczej nie kupują a kurs rośnie o 35% - wystarczyła rekomendacja DM - inwestorzy indywidualni mają również mnóstwo kasy tylko na enerdze brakuje odpowiedniej komunikacji z rynkiem o czym sami wiemy
na sukces składa się wiele czynników obyśmy doczekali tego i na Enerdze bo też jeden komunikat może zmienić wiele
A tu co poniektórzy uważają, że nie inwestuje się w spółki Zygmunta bo ktoś kiedyś został przez niego pokrzywdzony i będą dalej trwać w okopie przy Enerdze patrząc jak ZE PAK czy CPS dają zarobić :))))
~tor - po jakim czasie? Rok temu pisałem tutaj na forum Energii, że Polsat to lepsza inwestycja niż Energa. Nie wierzyłeś to masz co masz - duży chłopiec jesteś :)))
Uważasz że nierozwiązanie sprawy Elektrimu od 2008 roku do teraz nie jest niegodziwością? Szacun że mamy takich świadomych akcjonariuszy jak ty. Tu moze byc tak samo ale nasz chociaż ratują najbliższe wybory I odsuniecie obecnych nieudaczników.
Tak Pepe kazda władza degeneruje -obecni juz sprowadzają zołnierzy na swoje wiece ale nie chce miec sytuacji ze nowy prezydent bedzie ułaskawiał osądzonych notabli partyjnych a o mieszkaniu nie wspomne bo w obecnie sporo takich cwaniaczkow siedzi
Dnia 2025-05-14 o godz. 16:01 ~WWW napisał(a): > Jak w następnych wyborach wygra PIS, to z Energą S.A. zrobi porządek!
Gdy wygra PIS, to będzie można zainwestować "pod korek". Oni wiedzą jak zrobić porządek z "układem pomorskim", drugi raz nie popełnią tego samego błędu.
~Pepe - nie, nie uważam. Ale potrafię oddzielić sprawę Elektrimu od inwestycji w inną spółkę Zygmunta i zarobić na tym. Jakbym myślał jak ty czy inni to powinienem sprzedać wszystkie spółki SP jakie mam i nigdy już w takie nie inwestować bo na Enerdze SP za czasów pisiorów mnie chciał okraść i do tej pory jako akcjonariusz Energii cierpię. Puknij się tam gdzie trzeba.
Oko No to jak ktoś cię okradł lub oszukał raz i potem jeszcze raz kupujesz jego spółkę to może idz na wybory i zagłosuj na PiS no bo przecież tylko raz Cie okradł na Enerdze i daj mu kolejna szanse !!!! Naprawde wodzisz ww tym sens? Walnij sie w to miejsce które masz puste a powinien być tam mozg
Ja złodziejom z pisu nigdy nie dam nawet cienia szansy. Póki pisiory są trzymane z dala od majątku SP poty śpię spokojnie. Jednak ty to nawet nie masz już po co się pukać - nic tam nie masz poza tęsknotą za wójtem i wiarą w opiekę Karola za mieszkanie.
Oj tam, za PIS, to wiedziałem czego się spodziewać (czasami to Sasin informował, będą lub nie, wydzielać aktywa węglowe, i inne takie tam...) można było coś zarobić. A PO Tych nie wiadomo czego się spodziewać.
No widzisz jak ty rozumujesz "Solorzowi dam druga szanse bo mam jego akcje i zabobiłem to ból innych mnie nie interesuje" Ciekawi co byś napisal jakby w 2027 znów wygrał pis/konfederacja a kurs dopiero wtedy poszybował z 11 na 40-50 zł?. Czy może w 2027 zaraz po wyborach sprzedasz akcje jak wygra konfederacja lub pis?]
Ja Zygmuntowi nie daję żadnej drugiej szansy - moja inwestycja w Polsat jest pierwszą. Mnie Zygmunt nie oszukał tak jak wójt z kartoflem w imieniu SP. Za to pisiory już rządziły i to za ich czasów kurs Energii "poszybował" z ponad 20 zł na 6 zł. Dla pisiorów inwestorzy giełdowi są po to, żeby ich dymać, to nie ich elektorat. Elektorat pisu to bezrobotni, na najniższej krajowej, wielodzietne rodziny, wieś. A to nie są ani inwestorzy giełdowi, ani elity intelektualne, ani nawet klasa średnia. A spółki giełdowe są dla nich dojnymi krowami i łupami do podziału i obsadzania stanowisk. Tak jak dla bolszewików i komunistów prywatny kapitał i własność to było zło tak dla pisiorów giełdowi inwestorzy to podejrzany element.
Mogę to samo napisać oko. OBAJTKOWI nie daję żadnej drugiej szansy - moja inwestycja w Energe jest pierwszą. Zakładalem że cena jest doś dobra do kupna a w najgorszym przypadku usmiechnieci rozwiaza peoblem. Mnie Obajtek nie oszukał tak jak Solorz. Kupowałem ENG po 6-7 zł. Widzisz różnice w tym wpisie a w swoim!!!
Brawo Pepe - to jak kupowałeś po 6-7 zł to wiesz w jakiej sytuacji była Energa dzięki wójtowi i pisiorom. Pan Premier Donald Tusk nic ci nie obiecał, więc przestań się trząść i lamentować. Kupiłeś co chciałeś i to masz. Duży chłopiec jesteś. Teraz patrz jak inne spółki rosną i módl się o łaskawość Orlenu. Ciebie wójt nie oszukał to nawet możesz na niego głosować :)
Dnia 2025-05-13 o godz. 14:56 ~LechWalesa napisał(a): > Przy takich wzrostach innych energetyków, to tylko kwestia > czasu jak pęknie łańcuch, na którym przywiązana jest Energa. >
Przy takich wzrostach energetyków to wycena Energi przez GG (46 zł) wydaje się rozsądna !