Jeszcze nie jesteśmy gotowi na pokoleniową hossę. Ale PPK są jej podwaliną... Jakby była większa świadomość młodych o bieda emeryturach i powstał jakiś ruch społeczny jak to zmienić to jest prosty sposób choć kontrowersyjny wystarczy aby młodzi zapisali się licznie do ofe gdyby zrobili to wszyscy od 20-50 lat to Index po 4 latach byłby 200% wyżej :)
Tak ale jeżeli teraz jak są rosnące odpływu z ofe giełdy rosną to co by było jakby wróciły dodatnie ? Tak tylko rzuciłem że ruch oddolny budujący świadomość młodych mógłby zbudować ich przyszłość ...
Rząd też mógłby coś zrobić aby usprawnić i rozbudowywać PPK prostymi zachetami ale bez ogłaszania zamiarów zanim nie będą gotowe aby niepotrzebnie nie zaszkodzić np aby zmniejszyć skalę przedwczesnych umorzeń zastosować dodatkowe korzyści np podnosząc co roku proporcjonalnie od braku wypłat co rok kwotę z 240 PLN o powiedzmy 20% czy na przykład jeżeli ktoś podniesie wpłatę z 2% na 4% to automatycznie pracodawca byłby zmuszony podnieść z 1.5% na 3 %
Oczywiście jeżeli rząd zamierza jakiekolwiek reformy PPK robić to tylko z nastawieniem aby dalsze korzyści otrzymywali tylko Ci co nie zdecydują się wypłacać środków do wieku emerytalnego ...
Jest na stronie ZUS kalkulator przyszłej emerytury należałoby udostępnić podobny kalkulator odnośnie PPK podejrzewam że wielu 20latków byłoby zaskoczona jak efektywny to program i w jakim stopniu wspierać będzie kiedyś emeryturę a może uświadomiły że warto też samemu o przyszłość zadbać...
Ofe miesięcznie mają odpływu kapitałów i to im wyższe wyceny na gpw to większe jedynie mogą coś przemodelowywać między akcjami zagranicznymi a polskimi ... jak patrzę u siebie toostatnio przelewy z ofe do zus wzrosły z ok 500 PLN w pobliżev600 pln ale to zasługa wzrostów kursów akcji ...
Gdyby akcje na gpw szybko wzrosły jeszcze 30% to kapitały osiegnelyby poziom rekordu szczytu momentu przekazania obligacji do zus ale to też nie zmieniloby nic na korzyść przepływów między ofe a ZUS tylko poglebiloby rozjazd dlatego ode jeszcze jakieś kilka lat będą hamulcowy siły gpw gdyby nie ofe to 300% wzrostu naszego pkb ostatnich lat byłoby odzwierciedlone w wartości wig ...
thx, wczoraj sprawdzałem wartość jednostek uczestnictwa na moim rachunku w ofe i są sporo więcej warte niż kilka lat temu a wpływów żadnych nie było, czyli coś tam zarabiają.
Tak zarabiają ale to wcale nie oznacza że są stroną kupujacą akcje :) bo nawet jak się sprzedaje akcje rosnące to się zarabia ... fajnie że mamy taki klimat :)
Hihihi u nas wcale bym się nie zdziwił jak 2300 zaliczą na indeksie. Jak zrobi sie lokalne minimum. To chciał, nie chciał ale tam dojdą jeszcze raz. Przykład Nikkei, a pewnie zaraz I dax to samo zrobi i kierunek 19k obierze. Hihihi
Hihhi Jutro sie okaże czy gramy orgr? Czy nie? Bo zasięg to mamy 3300 po wybiciu? Czy ktoś jakos to widzi? Co Wy nic nie ogarniacie formacji? To po co to forum? Hihihi
Hihihi ale LOP mamy wyjasniony. Po prostu mniski są skroceni maxymalnie. A taka szarża była. I jak jest teraz mnisiaczki? Kto to się doigral? Fundy zapewne już dawno się wycofały z S. A ulica? A ulica shortuje. Ale powodzenia mimo wszystko
Hihihi jak to było? Przy tak niskim LOP nie będzie ath. Buhahaha, tylko przy niskim. Co znaczy, ze shorciarzyki wyczyszczeni, na razie. Nie lamcie sie Dax nas pociągnie w dół, lada moment po niedzieli - hihihi
Raczej obstawiam wzrost aby resztę frajerów takich jak ja wierzących w spadki wybić z głowy granie pod S a później spuścić rynek. Zresztą ja się nie znam prędzej mi kaktus na ręce urośnie niż zarobię na giełdzie. Chyba czas zacząć urlop i opuścić na dobre GPW
Ale jak to? Przecież ty głównie na wzrosty grałeś. Nie widziałeś, że szykuje się taki rajd jak w styczniu/lutym? Po 3 dniowym szybkim zjeździe i dynamicznym odbiciu, było dla mnie oczywiste, że to koniec spadków i czekają nas nowe szczyty, Takie mocne szybkie tąpnięcia najczęściej powodują wyczerpanie potencjału spadkowego, dlatego się dziwię, że przeszedłeś na ciemną stronę mocy.
Niestety złapałem się na S i nie ustawiłem SL. A później było wyżej i wyżej i tak to się skończyło. Czekanie na cud i zaklinanie rzeczywistości. Siemka i nie dajcie się :-( tak jak ja i inni tu widzę.
Miałem L przed 3 dniowymi spadkami i też myślałem, że "będzie dobrze". Nie zamykałem i nie obracałem mimo, że 50 pkt niżej się otworzyli koło 2700 pkt. Liczyłem, że zawrócą. Nie wiedziałem, że zjadą 500 pkt w 3 dni. Nie obstawiałem takiego scenariusza Te 2900 miało być w kwietniu i tego oczekiwałem. Chyba nikt się nie spodziewał mini krachu do 22xx.
Hihihi to teraz zrobione u Jankesa 5830. Taki był cel. Hahaha i co niedowiarki - hihihi, a u nas wsparcie ca2800? Czy i kiedy wrócimy nad 2900? Oto jest pytanie. Może w przyszłym tyg - hihihihi, teraz będzie kombinowania jak tu odrobić na S - hihih
Ja biedny ? To co uśredniłem to już dawno pozamykane. Nie nastawiałem się na nic więcej na tym niż na cofkę. W sumie brakło 1 pkt. do kolejnego TP i by została tylko symboliczna pozycja.
Z 2295 jest 5 fal z tym że koniec byłby czytelniejszy na2902 równość 5 do 1 teraz może proporcje na FW są dokładniejsze nie sprawdzałem jeżeli tak to fibony podpinamy i korekta lub "korekta " :) @ gar- fild jak to widzisz ?