• 19 maja, wprowadzenie 2 mln akcji do obrotu, jeszcze silniejsza podaż? Autor: ~Ok [37.30.52.*]
    Czy ktoś wie co to oznacza dla inwestorów takich jak my?
  • Re: 19 maja, wprowadzenie 2 mln akcji do obrotu, jeszcze silniejsza poda Autor: ~SIP [37.31.24.*]
    Wiem co to oznacza dla takich inwestorów /moim zdaniem za dużo powiedziane/ jak Ty. Na Twoim miejscu zrobił bym dywersyfikacje swojego portfela i przestał bym zaśmiecać forum Rainbow.
  • Re: 19 maja, wprowadzenie 2 mln akcji do obrotu, jeszcze silniejsza poda Autor: ~Ok [37.30.52.*]
    Odpowiadaj z sensem na pytanie oszczerstwa w kieszen wsadz bo zasmiecasz, kolejny nagon bez wiedzy czy polemiki na zadane pytanie. Wiesz co bedzie czy nie po wprowadzeniu 2 mln akcji?
  • Re: 19 maja, wprowadzenie 2 450mln akcji Autor: prof_wiatr [79.185.20.*]
    Dnia 2025-05-08 o godz. 20:10 ~Ok napisał(a):
    > Czy ktoś wie co to oznacza dla inwestorów takich jak my?
    ------------------------------------------------------------------------------------------------
    Dokładnie to 2.450mln przy wycenie 150zł , mamy napływ akcji o wartości ok 367mln zł.
    Jeśli posiadacze tych akcji zaczną realizować zyski , to strach się bać.
    Dość łatwo policzyć wartość realną akcji, mnie wychodziło ok 118zł.
    Jak będzie to zobaczymy.
    Teraz widzę codzienną zabawę DT,
    Mnie to nie interesuje.

• Re: 19 maja, wprowadzenie 2 450mln akcji Autor: ~Investor [5.173.242.*]
    Ja już sprzedałem właśnie i widzę że dobrze zrobiłem
  • Re: 19 maja, wprowadzenie 2 450mln akcji Autor: prof_wiatr [79.185.20.*]
    !. pomyłka 2.465.000 akcji, przepraszam, ale to chyba drobiazg.
    2.Ja nie sprzedałem, z prostej przyczyny, że nadal mam na walorze duży zysk.
    Przyjmę dywidendę, i spokojnie poczekam na reakcje rynku po 19 maja, może nie będzie wielkiego dramatu, ale jakaś korekta musi być.
    3. odcięcie ,dywidendy zakładam brutto 7zł, oraz max spadek do wartości wynikającej z wartości godziwej ok. 17%, da nam nowy próg do zakupu.
    Wielu uważa ze jak ma akcje to musi rosnąc, a jak nie ma to musi spadać.
    A TO NIESTETY BŁĘDNE TWIERDZENIE.
    A i jeszcze jedna uwaga, nasz market na szczytach.
    A czy może być korekta na GPW..???
  • Re: 19 maja, wprowadzenie 2 450mln akcji Autor: ~Szerszen [213.108.158.*]
    Mądrze napisane
  • Re: 19 maja, wprowadzenie 2 450mln akcji Autor: ~Misiu31 [37.248.178.*]
    Profesorze, C/Z mamy teraz 7.95, potrafiło dojść do 8.60, i to całkiem niedawno. Gdy będzie znany zysk za I kwartał, a wszystko wskazuje na to, że będzie on wyższy, to C/Z spadnie. Ja trzymam. Przebicie ATH na zamknięciu sesji powinno dać nową falę wzrostów. O ile, nie wiem, ale liczę na 170 co najmniej w tym ruchu. To jest tylko 10%. Z drugiej strony, 10% na lokacie można zarobić w dwa lata, a tu w kilka tygodni. Więc wybór jest prosty.
  • Re: 19 maja, wprowadzenie 2 mln akcji do obrotu, jeszcze silniejsza poda Autor: ~Cezar [195.128.173.*]
    Powiem tak musisz koniecznie udać się do lekarza i poprosić o pomoc !
    Żaden wstyd powiedz że zamiast spędzać czas z rodzinką siedzisz na forum 24 h i piszesz bzdury
  • jeszcze silniejsza podaż? NIE Autor: ~TrueMakler [31.183.155.*]
    Wprowadzenie nowych akcji to proces techniczny – nie emisja: Nie rozmywa udziału akcjonariuszy, bo nie powiększa ogólnej liczby akcji.

Wazne: sezon turystyczny przed nami: Maj, czerwiec i wakacje to czas wzmożonego zainteresowania produktami spółki – możliwe pozytywne wyniki kwartalne.

• Re: jeszcze silniejsza podaż? NIE Autor: ~Wig [37.47.144.*]
    Tak niektórzy rozumują , że to emisja akcji i pozbyli się kury znoszącej złote jajka.
  • Re: może ktos mi wytłumaczy Autor: prof_wiatr [79.185.28.*]
    1.. Dlaczego
    Rainbow 29 kwietnia 2025 roku złożył do GPW wniosek o wprowadzenie łącznie 2.465.000 akcji zwykłych na okaziciela spółki Rainbow Tours S.A. o wartości nominalnej 0,10 zł każda.
    2. A te w/w akcje (2.450 000) akcje będą od 19 maja po decyzji KRPW wchodziły do obrotu giełdowego.
    3. Przecież dotychczasowi właściciele tych akcji , otrzymywali dywidendy, widzieli jak ich akcje o nominalnej wartości 0,1zł są warte np. 150zł?
    4. Oczywiście ilość akcji Rainbow pozostaje nadal taka sama, ale w obrocie giełdowym mamy o 16,8% więcej akcji.
    5. Posiadacze (właściciele) tych akcji maja prawo je teraz sprzedać an GPW.
    6.Rekapitulując wartość 'godziwa' ( Wartość godziwa akcji jest jej rzeczywistą lub bazową wartością wewnętrzną. Jest to obiektywne obliczenie potencjalnej ceny rynkowej, przydatne w analizie fundamentalnej do szacowania wartości firmy na podstawie przyszłych przepływów pieniężnych) akcji notowanych na GPW zmniejszy się o 16,8%.
    7.Czyli wskaźniki dla AT też ulegną znacznej zmianie.
    Podsumowując.
    Właściciel tych akcji, mogą (ale nie muszą), np. je sprzedawać za cenę rynkowa, brać dywidendę, lub inwestować w rozwój firmy , przeznaczając uzyskane środki ze sprzedaży akcji np. w kupowanie hoteli itd.
    To wszystko nie jest takie jednoznaczne.

• Re: może ktos mi wytłumaczy Autor: ~Wig [37.47.144.*]
    Nie męcz , sprzedaj.
  • Re: może ktos mi wytłumaczy Autor: prof_wiatr [79.185.27.*]
    No i jak kto miał rację?
    Radzę przeczytać ten wątek dokładnie.
    Pewnie paru zrozumie o co chodzi.....
  • Re: może ktos mi wytłumaczy Autor: ~SolWeintraub [217.96.178.*]
    Do ilu to moze zejsc?
    Utrzyma najniższa z 4 kwietnia ? 133,5 ?
  • Re: może ktos mi wytłumaczy Autor: prof_wiatr [79.185.27.*]
    O , chyba nie przeczytałeś.

• Re: może ktos mi wytłumaczy Autor: prof_wiatr [79.185.21.*]
    Jest tak jak pisałem powyżej.
    Teraz trochę kabaretu:
    Ta Rumunia i zakup jakiejś spółki>>>>
    Czym się podniecacie?
    Ostatni raz byłem na wakacjach w Rumuni ok 2000r, i do dzisiaj zastanawiam się po co tam pojechałem.
    Pomijając fakt, że 2 razy zostałem okradziony nawet nie przypominam sobie miejsca w którym byłem.
    Zdaje sobie sprawę, że wakacje to spełnienie marzeń, ale market to nie są marzenia , a rzeczywistość.
    Ps. Ilość akcji do upłynnienie jest jeszcze duża.
    Powodzenie, ja stoję z boku,oczywiście do pewnego momentu.
    O "momencie" pisałem powyżej.
  • Re: może ktos mi wytłumaczy Autor: ~Bubu [37.30.45.*]
    Jeśli myślisz że rainbow kupiło spółkę w Rumunii, bo teraz Polacy mają tam jeździć na wakacje to... Hm... I jeszcze Cię okradli... Chyba sprzedam w całości akcje... Za duze ryzyko.
  • Re: może ktos mi wytłumaczy Autor: prof_wiatr [79.185.21.*]
    Dnia 2025-06-09 o godz. 10:59 ~Bubu napisał(a):
    > Jeśli myślisz że rainbow kupiło spółkę w Rumunii, bo teraz Polacy mają tam jeździć na wakacje to... Hm... I jeszcze Cię okradli... Chyba sprzedam w całości akcje...
    -----------------------------------------------------------------------------------------
    Zależy od tego jaka masz średnią zakupu.....

• Re: może ktos mi wytłumaczy Autor: ~TrueMakler [5.173.151.*]
    wielkie OMG. 
    widzę jaki tu akcjonariat.  Spółka w Rumunii zeby Polacy tam jeździli? Okradli cie w Rumunii? Dobrze ze na drakule nie wpadłeś.
    Przecież to jest operator, i kupowany operator, dostęp do klientów rumunskich jest cenny, to jest jeden z krajów o dużym potencjale rozwoju turystyki. 
    A co do Rumunii,  choć niezwiązane, to piękny kraj, dla każdego odkrywcy, wszelki objazdówki lub samotne podróże z plecakiem lub rowerem - galancie. U nas bardzo niedoceniany kierunek.
  • Re: może ktos mi wytłumaczy Autor: ~beniek [83.30.184.*]
    turcja 4000 hoteli nieczynnych?? nie spełniają norm pdstawowych??
[x]
RAINBOW 1,14% 124,00 2025-10-20 17:01:55
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.