Wiem co to oznacza dla takich inwestorów /moim zdaniem za dużo powiedziane/ jak Ty. Na Twoim miejscu zrobił bym dywersyfikacje swojego portfela i przestał bym zaśmiecać forum Rainbow.
Odpowiadaj z sensem na pytanie oszczerstwa w kieszen wsadz bo zasmiecasz, kolejny nagon bez wiedzy czy polemiki na zadane pytanie. Wiesz co bedzie czy nie po wprowadzeniu 2 mln akcji?
Dnia 2025-05-08 o godz. 20:10 ~Ok napisał(a): > Czy ktoś wie co to oznacza dla inwestorów takich jak my? ------------------------------------------------------------------------------------------------ Dokładnie to 2.450mln przy wycenie 150zł , mamy napływ akcji o wartości ok 367mln zł. Jeśli posiadacze tych akcji zaczną realizować zyski , to strach się bać. Dość łatwo policzyć wartość realną akcji, mnie wychodziło ok 118zł. Jak będzie to zobaczymy. Teraz widzę codzienną zabawę DT, Mnie to nie interesuje.
!. pomyłka 2.465.000 akcji, przepraszam, ale to chyba drobiazg. 2.Ja nie sprzedałem, z prostej przyczyny, że nadal mam na walorze duży zysk. Przyjmę dywidendę, i spokojnie poczekam na reakcje rynku po 19 maja, może nie będzie wielkiego dramatu, ale jakaś korekta musi być. 3. odcięcie ,dywidendy zakładam brutto 7zł, oraz max spadek do wartości wynikającej z wartości godziwej ok. 17%, da nam nowy próg do zakupu. Wielu uważa ze jak ma akcje to musi rosnąc, a jak nie ma to musi spadać. A TO NIESTETY BŁĘDNE TWIERDZENIE. A i jeszcze jedna uwaga, nasz market na szczytach. A czy może być korekta na GPW..???
Profesorze, C/Z mamy teraz 7.95, potrafiło dojść do 8.60, i to całkiem niedawno. Gdy będzie znany zysk za I kwartał, a wszystko wskazuje na to, że będzie on wyższy, to C/Z spadnie. Ja trzymam. Przebicie ATH na zamknięciu sesji powinno dać nową falę wzrostów. O ile, nie wiem, ale liczę na 170 co najmniej w tym ruchu. To jest tylko 10%. Z drugiej strony, 10% na lokacie można zarobić w dwa lata, a tu w kilka tygodni. Więc wybór jest prosty.
Powiem tak musisz koniecznie udać się do lekarza i poprosić o pomoc !
Żaden wstyd powiedz że zamiast spędzać czas z rodzinką siedzisz na forum 24 h i piszesz bzdury
Wprowadzenie nowych akcji to proces techniczny – nie emisja: Nie rozmywa udziału akcjonariuszy, bo nie powiększa ogólnej liczby akcji.
Wazne: sezon turystyczny przed nami: Maj, czerwiec i wakacje to czas wzmożonego zainteresowania produktami spółki – możliwe pozytywne wyniki kwartalne.
1.. Dlaczego Rainbow 29 kwietnia 2025 roku złożył do GPW wniosek o wprowadzenie łącznie 2.465.000 akcji zwykłych na okaziciela spółki Rainbow Tours S.A. o wartości nominalnej 0,10 zł każda. 2. A te w/w akcje (2.450 000) akcje będą od 19 maja po decyzji KRPW wchodziły do obrotu giełdowego. 3. Przecież dotychczasowi właściciele tych akcji , otrzymywali dywidendy, widzieli jak ich akcje o nominalnej wartości 0,1zł są warte np. 150zł? 4. Oczywiście ilość akcji Rainbow pozostaje nadal taka sama, ale w obrocie giełdowym mamy o 16,8% więcej akcji. 5. Posiadacze (właściciele) tych akcji maja prawo je teraz sprzedać an GPW. 6.Rekapitulując wartość 'godziwa' ( Wartość godziwa akcji jest jej rzeczywistą lub bazową wartością wewnętrzną. Jest to obiektywne obliczenie potencjalnej ceny rynkowej, przydatne w analizie fundamentalnej do szacowania wartości firmy na podstawie przyszłych przepływów pieniężnych) akcji notowanych na GPW zmniejszy się o 16,8%. 7.Czyli wskaźniki dla AT też ulegną znacznej zmianie. Podsumowując. Właściciel tych akcji, mogą (ale nie muszą), np. je sprzedawać za cenę rynkowa, brać dywidendę, lub inwestować w rozwój firmy , przeznaczając uzyskane środki ze sprzedaży akcji np. w kupowanie hoteli itd. To wszystko nie jest takie jednoznaczne.
Jest tak jak pisałem powyżej. Teraz trochę kabaretu: Ta Rumunia i zakup jakiejś spółki>>>> Czym się podniecacie? Ostatni raz byłem na wakacjach w Rumuni ok 2000r, i do dzisiaj zastanawiam się po co tam pojechałem. Pomijając fakt, że 2 razy zostałem okradziony nawet nie przypominam sobie miejsca w którym byłem. Zdaje sobie sprawę, że wakacje to spełnienie marzeń, ale market to nie są marzenia , a rzeczywistość. Ps. Ilość akcji do upłynnienie jest jeszcze duża. Powodzenie, ja stoję z boku,oczywiście do pewnego momentu. O "momencie" pisałem powyżej.
Jeśli myślisz że rainbow kupiło spółkę w Rumunii, bo teraz Polacy mają tam jeździć na wakacje to... Hm... I jeszcze Cię okradli... Chyba sprzedam w całości akcje... Za duze ryzyko.
Dnia 2025-06-09 o godz. 10:59 ~Bubu napisał(a): > Jeśli myślisz że rainbow kupiło spółkę w Rumunii, bo teraz Polacy mają tam jeździć na wakacje to... Hm... I jeszcze Cię okradli... Chyba sprzedam w całości akcje... ----------------------------------------------------------------------------------------- Zależy od tego jaka masz średnią zakupu.....
wielkie OMG. widzę jaki tu akcjonariat. Spółka w Rumunii zeby Polacy tam jeździli? Okradli cie w Rumunii? Dobrze ze na drakule nie wpadłeś. Przecież to jest operator, i kupowany operator, dostęp do klientów rumunskich jest cenny, to jest jeden z krajów o dużym potencjale rozwoju turystyki. A co do Rumunii, choć niezwiązane, to piękny kraj, dla każdego odkrywcy, wszelki objazdówki lub samotne podróże z plecakiem lub rowerem - galancie. U nas bardzo niedoceniany kierunek.