Najpierw będzie boczny trend do końca tygodnia , i duży obrót na poziomach a potem dopiero korekta, dołek korekty to 16,50 na tym poziomie boczniak skup akcji, i znowu atak na 20 PLN. Taki widzę najbliży scenariusz rozgrywania CPS przez ich samych. Bo to przeciwko nim gramy, wiecie o tym?
Z wykresu, i analitycznego podejścia. Jak ci napisze ,że swoje sprzedałem wczoraj po 18,95 uwierzysz? Oczywiście życze ulicy zysków i kursu na 24 do czerwca, ale nie koniecznie chce aby powiesili innych na miesięcznym szczycie. Sam wyczekałem 1,5 roku od 12,42 do wczoraj , silne ręce skorzystają z okazji i dokupią na 16,50 przed kolejną falą wzrostu. Trend nadal pozytywny ale korekta po miesiącu wzrostów raczej nieunikniona, nawet informacja o stopach nie pomogła. Nie było odpowiedniej siły popytu papieru aby przełamać te 19 zł, a to istotny pułap że utrzymać stały wzrost. Ten znowu nadejdzie ,ale uważam że po delikatnej korekcie, kto ma kasę dokupi na 16,50 i obniży średnią. Również gram przeciwko CPS dlatego o tym piszę, bo wolę gdyby ulica zarobiła,ale warto być świadomym co może się stać aby podejmować świadome decyzję.
Czyli mam ryzykować, że mi pociąg odjedzie dla 10-20%? jak spadnie na 16,50, to tylko dobiorę papieru. A Twoje opisy, nie dają gwarancji, że jak sprzedam teraz, to odkupie po 16,5-17, a jak nie odkupie, i kurs poleci na 30?? To jest giełda.
Niech spadnie o 10%, wtedy wszyscy ujadacze Twojego pokroju i ZYZY, będą mieli korektę. i może przestaną truć.
Niektórzy tutaj chcą zysku xxx% a nie 45% i dodatkowych kółek.
Trend jest wzrostowy, korekty się zdarzają, i wg mnie są po to aby dokupować papier, a nie żeby sprzedawać to co się ma i liczyć, że może będzie korekta.
NIe wszyscy śledzą kurs non stop. Niektórzy kupują i patrzą raz na tydzien, msc itp. na Zepaku tez tak pisaliści, a potem po jednym dniu poza sesją kurs wywalił 30%. I Ci co sluchali takich jak Ty i sprzedawali, skończyli na peronie.
CZY KOREKTA 10% JEST WARTA RYZYKOWANIA, ŻE POCIĄG ODJEDZIE??
Może wskaźniki nie wskazują, ale wkrótce będą wskazywać. Korekta już się zaczęła. Dzisiaj z rana też sprzedałem. I poczekam na ten 15% zjazd. Fundamentalnie też jest powód: kolejna obniżka stóp % nieprędko, więc większa uulga przy spłacie kredytów dopiero jesienią.
A wiesz co to jest WIBOR? i od jakiego wskaźnika płaci odsetki CPS... Powiedz mi czy wiesz jaka jest różnica pomiędzy WIBOR 6M 5,00% a stopą 5,25%? a wiesz, że WIBOR się codziennie zmienia? i przeważnie w dół....
Pisałem wam o tym co się dzieje kilka dni temu, ale wygodniej wierzyć w.niekończące się szczyty ,niż pragmatyczna analizę. Kto sprzedał jak pisałem jeszcze po 18,70 uratował kasę.
To przecież nie jest ani nie był żaden szczyt. Będzie wyżej. Korekta, realizacja zysków, wskaźniki stygną. Jakbym sprzedał przy 18,7 to bym musiał zapłacić kolosalny podatek więc na longa w ogóle nie opłaca mi się tykać sprzedaży. Luz na bani i ręce na dupie, zaraz raport. Spółka ma bardzo dobrą pozycję do dalszych wzrostów , ja wierzę Zygmuntowi i jadę z nim dalej,
Pozdro
Ciekawe ile potrwa skup akcji na tym poziomie, wyniki bardzo średnie, a do tego kwestia sukcesji przez Lichtenstein, stopy jeszcze pozostaną na obecnym poziomie.Do czego zmierzam, jest kilka czynników determinujących kierunek, bez mocnego wykupu na poziomie 16,50.może być jeszcze trochę niżej opuszczony aby pozamykać stop losy tym co kupują obecnie, powiedzmy na 16,30 pocałunek i zmienia kierunku znowu na 18,97. Istotną informacją będzie teraz popyt na tym poziomie oraz czas zakupów, dowiemy się wtedy kto zbiera papier. Szablozębny Zygmunt zamiast kupować dwa ekskluzywne jachty po 2mld za sztukę, mógłby dokonać skupu akcji własnych po cenie wyższej niż rynkowa,ale tego nie zrobił. Pamiętajcie że grając na GPW gdy kupujecie akcje danej spółki nie jesteście ich przyjaciółmi, inwestorami tylko wrogami,których chcą zrzucić z grzbietu jak byk w rodeo.Zasada jest jedną kupić tanio i trzymać na Kinga z zyskiem albo z wysoko ustawionemu stoplosem poniżej 50 SMI, przełamania trendu to ważne miejsca tam trzeba mądrze czytać wykres, stawiać zlecenia.