• pozdrawiam starą wiarę.. Autor: ~Bob_budowniczy [185.129.35.*]
    no i doczekamy się chyba pierwszej dywidendy, trzeba by zliczyć wszystko co jest obecnie w realizacji w Tamex (już dawno się pogubiłem), przyszłe zyski mogą być wielokrotnie większe, co myślicie?
  • Re: pozdrawiam starą wiarę.. Autor: ~3nitron [5.173.21.*]
    Witaj Bob.
    Osobiście nie wiem czy na ten moment same realizacje są aż tak istotne i ich wielkość. Myślę że zarząd utrzymuje r/r podobny portfel inwestycji i dbają o to by wynik był stabilny. Myślę że większe znaczenie mają.
    1. Wymiana akcjonariatu, w tym również RN. Historia tych Panów pokazuje, że mamy do czynienia z INWESTORAMI, a nie spekulantami. M. in. Pan Michał z pakietem większościowym, jako Pan Prezes WeNet Group, który jak dobrze pamiętam jako CS Group, miał wejść na giełdę w 2017 - prospekt IPO umorzone. Zresztą WeNet, Navigator, Michael Storm, Innova Capital - to są nazwy które widnieją często obok akcjonariatu, co zwiększa wiarygodność tych osób.
    2. Ostatnie porządki w firmie - połączenie z Nova Sport, która i tak chyba nie przynosiła już zysków, a generowała koszty prowadzenia księgowości itp. (nawet chyba raporty mieliśmy osobne??)
    3. Po ostatnim raporcie wskaźniki C/Z i C/WK zeszły za zupełnie inne tory. Czy możemy mówić o niedowartościowaniu? Rentowność kontraktów się nie zwiększyła jakoś diametralnie, ale za to przepływy pieniężne i redukcja zadłużenia zrobiły swoje?
    4. Gdzieś na Traiding View w zakładce pomysły było widać nowe wnioski na wykresach, także widać że rynek interesuje się free float.
    5. Decyzja o podjęciu uchwały nt. dywidendy poprawiła płynność na spółce. Dziś dowiemy się jaka decyzja. To jest ok. 5%
    6. Ceny zamknięcia na ostatnich świecach W1 mogą wskazywać na chęć próby przebicia oporu, który był testowany już kilkukrotnie.

Zaznaczam, że nie jest to żadna rekomendacja do zakupów/sprzedaży, a jedynie wolne wnioski i spostrzeżenia wynikające z ostatnich zmian wokół spółki.
  • Re: pozdrawiam starą wiarę.. Autor: ~Bob_budowniczy [185.129.35.*]
    cały czas jest tu silny nawet ten mniejszościowy udziałowiec, sam patrze i zbieram regularnie od chyba 5 lat , widzę duży potencjał w ubiegłorocznym połączeniu i czekam cierpliwie.... a gdzie misiek?
  • Re: pozdrawiam starą wiarę.. Autor: ~Misiek [94.240.9.*]
    Cześć,
    Misiek nieprzerwanie jest i dobierał drobne pakiety co jakiś czas w przedziale 2-2,20.
    Tu już kurs powinien wybić zdecydowanie wyżej, ale na Tamexie zawsze, po prostu zawsze jakiś okres karencji od sygnałów...
    Oczywiście czekam na pozytywny scenariusz i tym razem oczekuję wybicia w okolice 5,50, ale czas pokaże...
    Mam nadzieję, że Tamex podąży co najmniej drogą Lubawy, która swoją drogą chyba zakończyła korektę i pójdzie na nowe szczyty. Dwie cyferki na TOS to byłoby coś...
    Pozdrawiam
    Misiek
  • Re: pozdrawiam starą wiarę.. Autor: ~3nitron [94.254.225.*]
    Misiek nie wiem skąd wyliczyłeś że to 5,50?
    Na Awesome wygląda jak sygnał zakupowy, mimo wszystko początek sesji na minusie i transakcji nie za wiele. Wykres faluje, mógłby w końcu zaliczać wyższe poziomy, niekoniecznie do wyjścia z papieru, ale lepszej relacji dla C/Z. Po akcjonariacie raczej widać, że do oddawania się nikomu nie spieszy, więc dalej "wyciskanie cytryny" jak to kiedyś ładnie ująłeś?
  • Re: pozdrawiam starą wiarę.. Autor: ~Bob_budowniczy [79.191.182.*]
    kiedyś napisałem że to spółka na emeryturę.... Tamex rządzi się nadal swoimi prawami ....
  • Re: pozdrawiam starą wiarę.. Autor: ~3nitron [94.254.225.*]
    Chyba, że ktoś jest już emerytem i dalej się czeka :)
  • Re: pozdrawiam starą wiarę.. Autor: ~TOS [31.135.199.*]
    Biorąc pod uwagę zapis ze strony spółki:
    https://tamex.pl/relacje-inwestorskie/akcjonariat/ mamy FF na poziomie 9,33% czyli wystarczy dwóch mniejszych inswestorów pod progiem 5% i akcji nie ma na rynku. Bankier chyba coś namieszał w tych % bo jeszcze wczoraj na swojej stronie wyświetlali FF na poziomie 14%, ale chyba zostało to poprawine.
    Wieczorem zapewne akcjonariat się dowie czy mamy dywidendę czy brak zgody na wypłatę.
    Cena po debiucie to okolice 7 zł. Czy kiedyś wróci na te poziomy? Na rynku NC pełno słabych walorów, które bez fundamentów spokojnie osiągały kapitalizacje powyżej 100mln (średni roczny portfel TOS). Dziwne, że tutaj wciąż jedynie okolice 3 zł i CAP na pozimie 40-50mln. Zostaje nadal czekać albo w pociągu, albo na peronie.

[x]
TAMEX -5,20% 3,28 2026-05-28 16:40:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.