no i doczekamy się chyba pierwszej dywidendy, trzeba by zliczyć wszystko co jest obecnie w realizacji w Tamex (już dawno się pogubiłem), przyszłe zyski mogą być wielokrotnie większe, co myślicie?
Witaj Bob.
Osobiście nie wiem czy na ten moment same realizacje są aż tak istotne i ich wielkość. Myślę że zarząd utrzymuje r/r podobny portfel inwestycji i dbają o to by wynik był stabilny. Myślę że większe znaczenie mają.
1. Wymiana akcjonariatu, w tym również RN. Historia tych Panów pokazuje, że mamy do czynienia z INWESTORAMI, a nie spekulantami. M. in. Pan Michał z pakietem większościowym, jako Pan Prezes WeNet Group, który jak dobrze pamiętam jako CS Group, miał wejść na giełdę w 2017 - prospekt IPO umorzone. Zresztą WeNet, Navigator, Michael Storm, Innova Capital - to są nazwy które widnieją często obok akcjonariatu, co zwiększa wiarygodność tych osób.
2. Ostatnie porządki w firmie - połączenie z Nova Sport, która i tak chyba nie przynosiła już zysków, a generowała koszty prowadzenia księgowości itp. (nawet chyba raporty mieliśmy osobne??)
3. Po ostatnim raporcie wskaźniki C/Z i C/WK zeszły za zupełnie inne tory. Czy możemy mówić o niedowartościowaniu? Rentowność kontraktów się nie zwiększyła jakoś diametralnie, ale za to przepływy pieniężne i redukcja zadłużenia zrobiły swoje?
4. Gdzieś na Traiding View w zakładce pomysły było widać nowe wnioski na wykresach, także widać że rynek interesuje się free float.
5. Decyzja o podjęciu uchwały nt. dywidendy poprawiła płynność na spółce. Dziś dowiemy się jaka decyzja. To jest ok. 5%
6. Ceny zamknięcia na ostatnich świecach W1 mogą wskazywać na chęć próby przebicia oporu, który był testowany już kilkukrotnie.
Zaznaczam, że nie jest to żadna rekomendacja do zakupów/sprzedaży, a jedynie wolne wnioski i spostrzeżenia wynikające z ostatnich zmian wokół spółki.
cały czas jest tu silny nawet ten mniejszościowy udziałowiec, sam patrze i zbieram regularnie od chyba 5 lat , widzę duży potencjał w ubiegłorocznym połączeniu i czekam cierpliwie.... a gdzie misiek?
Cześć,
Misiek nieprzerwanie jest i dobierał drobne pakiety co jakiś czas w przedziale 2-2,20.
Tu już kurs powinien wybić zdecydowanie wyżej, ale na Tamexie zawsze, po prostu zawsze jakiś okres karencji od sygnałów...
Oczywiście czekam na pozytywny scenariusz i tym razem oczekuję wybicia w okolice 5,50, ale czas pokaże...
Mam nadzieję, że Tamex podąży co najmniej drogą Lubawy, która swoją drogą chyba zakończyła korektę i pójdzie na nowe szczyty. Dwie cyferki na TOS to byłoby coś...
Pozdrawiam
Misiek
Misiek nie wiem skąd wyliczyłeś że to 5,50?
Na Awesome wygląda jak sygnał zakupowy, mimo wszystko początek sesji na minusie i transakcji nie za wiele. Wykres faluje, mógłby w końcu zaliczać wyższe poziomy, niekoniecznie do wyjścia z papieru, ale lepszej relacji dla C/Z. Po akcjonariacie raczej widać, że do oddawania się nikomu nie spieszy, więc dalej "wyciskanie cytryny" jak to kiedyś ładnie ująłeś?
Biorąc pod uwagę zapis ze strony spółki:
https://tamex.pl/relacje-inwestorskie/akcjonariat/ mamy FF na poziomie 9,33% czyli wystarczy dwóch mniejszych inswestorów pod progiem 5% i akcji nie ma na rynku. Bankier chyba coś namieszał w tych % bo jeszcze wczoraj na swojej stronie wyświetlali FF na poziomie 14%, ale chyba zostało to poprawine.
Wieczorem zapewne akcjonariat się dowie czy mamy dywidendę czy brak zgody na wypłatę. Cena po debiucie to okolice 7 zł. Czy kiedyś wróci na te poziomy? Na rynku NC pełno słabych walorów, które bez fundamentów spokojnie osiągały kapitalizacje powyżej 100mln (średni roczny portfel TOS). Dziwne, że tutaj wciąż jedynie okolice 3 zł i CAP na pozimie 40-50mln. Zostaje nadal czekać albo w pociągu, albo na peronie.