• Carlos Roca - co sądzisz? Autor: ~Raffael [91.234.8.*]
    Carlos - bardzo sobie cenię Twoje opinie, które były wyważone i w oderwaniu od emocji. Szczerze powiem - jestem skołowany zachowaniem Zarządu, czuję odpływ zaufania poprzez brak komunikacji. Czy mógłbyś przedstawić nam swój punkt widzenia, jak odebrałeś ostatnie wydarzenia (brak dywidendy, podniesiony znacznie poziom wynagrodzeń Zarządu, brak info o postępach w pracach)? Z pewnością wiele osób wysłucha tutaj Twojej opinii, za którą od razu serdecznie Ci dziękuję.
  • Re: Carlos Roca - co sądzisz? Autor: ~Jaro [83.7.102.*]
    Też podpinam się o prośbę.
  • Re: Carlos Roca - co sądzisz? Autor: ~Dawid [31.0.58.*]
    I ja
  • Re: Carlos Roca - co sądzisz? Autor: ~strateg [5.184.241.*]
    Z tym brakiem komunikacji bym nie przesadzał ... 28.04 prof. Garstecki wystosował list/oświadczenie do akcjonariuszy wedle którego wypłata dywidendy za "kamienie milowe" została wstrzymana do czasu komercjalizacji Bacteromica. Strategia zarządu wydaje się być sensowną ... Jeśli pozostawienie środków da spółce spokój i spowoduje mocniejsza pozycję negocjacyjną przed sprzedażą Bacteromica to de facto może się to przyczynić do większej kwoty sprzedaży i tym samym większego zysku dla spółki i samych akcjonariuszy.
    Dla mnie w teorii jest to sensowna argumentacja zarządu, a czy w przyszłości rzeczywiście przyniesie to spodziewany efekt w postaci wypłaty dywidendy za kamienie milowe + wyższej kwoty dywidendy po sprzedaży Bacteromica to czas pokaże.
    Ja udzielam Zarządowi "kredytu zaufania". Po sprzedaży Bacteromica będzie "sprawdzam" ...
    Udanej majówki.
    Pozdrawiam
  • Re: Carlos Roca - co sądzisz? Autor: ~Lee [185.234.91.*]
    Zarząd też mógł się wstrzymać z wypłatą kasy dla siebie do czasu sprzedaży Bactera
  • Re: Carlos Roca - co sądzisz? Autor: ~alicja1992 [37.120.215.*]
    Rafael, znowu jesteś na prochach?
  • Re: Carlos Roca - co sądzisz? Autor: ~Lee [185.234.91.*]
    Ty chyba Alicja jesteś ekspertem od sds
  • Re: Carlos Roca - co sądzisz? Autor: ~Majk [83.5.127.*]
    Gdzie znajdę ten komunikat?
  • Re: Carlos Roca - co sądzisz? Autor: ~Jacky [185.131.227.*]
    jak na to co z rynkiem odwalił Trumpek to trudno się dziwić "ostrożnemu podejściu" Zarządu...tyle w temacie zaufania
  • Re: Carlos Roca - co sądzisz? Autor: ~Raffael [91.234.8.*]
    Zastanawiam się właśnie, jakim trzeba być człowiekiem by odpowiadać na pytanie zadane komuś innemu. Alicjo i inni - weźcie na wstrzymanie - gdybym chciał znać waszą opinię, radę czy sugestię, naprawdę zapytałbym o nią otwarcie.
  • Re: Carlos Roca - co sądzisz? Autor: ~strateg [188.117.184.*]
    Z całym szacunkiem, ale jest komunikat/oświadczenie prezesa zarządu i każdy średnio rozgarnięty człowieka potrafi wyciągnąć własne wnioski ... a pewności żadnej NIGDY nie będzie. To jest giełda. W przyszłości może się wydarzyć wiele. Nikt za kogoś decyzji nie podejmie.
  • Re: Carlos Roca - co sądzisz? Autor: ~CarlosRoca [89.77.172.*]
    Nie oceniam negatywnie skokowego wzrostu wynagrodzeń Zarządu, ponieważ jest to zdarzenie jednorazowe, związane bezpośrednio z rozliczeniem akcji fantomowych i wypłatą nagród. Wzrost wynagrodzeń podstawowych o około 10% rok do roku pozostaje na całkowicie akceptowalnym poziomie i nie dostrzegam tu żadnych nadużyć. Świadczy to raczej o racjonalnym podejściu do wynagradzania kadry zarządzającej, adekwatnym do osiągniętych wyników i skali odpowiedzialności.

Sama spółka zwraca uwagę na utrzymujący się zastój na rynku procesów M&A, co skłoniło Zarząd do podjęcia decyzji o wstrzymaniu wypłaty dywidendy za rok 2024. Choć decyzja ta może być postrzegana jako kontrowersyjna z perspektywy akcjonariuszy oczekujących regularnych wypłat, w aktualnych realiach rynkowych wydaje się ona w pełni uzasadniona. Co szczególnie istotne, spółka jednoznacznie podkreśliła, że wypłata dywidendy została zawieszona do czasu realizacji transakcji na projekcie Bacteromic, a nie całkowicie odwołana. Dla akcjonariuszy to dobra wiadomość, bo oznacza, że po ewentualnej finalizacji transakcji powiązanej z Bacteromic spółka powróci do polityki dzielenia się sukcesem z inwestorami.

A komunikacja … cóż … od 2022 roku jest na pewno niewystarczająca. Od tego czasu to najsłabszy obszar spółki. Są próby zmiany tej sytuacji - spotkanie inwestorskie w tym roku było na naprawdę wysokim poziomie i spółka pokazała swój ogromy profesjonalizm - ale poza tym, ten obszar cały czas kuleje.

Nie jest to jednak wystarczający powód do niepokoju - po prostu nasz rynek kapitałowy jest jeszcze wciąż młody i trochę mu brakuje do standardów amerykańskich.
  • Re: Carlos Roca - co sądzisz? Autor: ~Raffael [91.234.8.*]
    Serdeczne dzięki Carlos :)
    Od pewnego czasu biłem się z myślami czy nie zredukować mojej pozycji. Twój głos jest dla mnie ważny przy podejmowaniu/niepodejmowaniu działań.
    Pozdrawiam serdecznie :)
    Carlos, a czy Twoim zdaniem przed samą komercjalizacja Bacteromica kurs Scope ma szansę zbliżyć się do wartości 4 cyfrowej ... Czy raczej wartość komercjalizacji Bacteromica znacznie przekraczającą 500 mln $ czy nawet bliska zbliżenia się do kwoty 1 mld $ to czysta abstrakcja ?
  • Re: Carlos Roca - co sądzisz? Autor: ~CarlosRoca [89.77.172.*]
    Nie mam szklanej kuli, w związku z tym nie jestem w stanie przewidywać zachowań kursu akcji.

Nie wypowiadam się w przestrzeni publicznej na temat moich szacunków wyceny wartości projektu BacterOMIC.
    Dzięki za odpowiedź. Przypuszczałem, że tak odpiszesz odnośnie wartości Bactera.
    Trochę poszperałem i mam również swoja wycenę, ale nie będę pisał konkretnych kwot i wolę nastawić się na dużo mniejsza kwote ... :)
    Wszystkiego dobrego.
    Pozdrawiam
[x]
SCPFL 1,22% 116,60 2026-05-29 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.