Carlos - bardzo sobie cenię Twoje opinie, które były wyważone i w oderwaniu od emocji. Szczerze powiem - jestem skołowany zachowaniem Zarządu, czuję odpływ zaufania poprzez brak komunikacji. Czy mógłbyś przedstawić nam swój punkt widzenia, jak odebrałeś ostatnie wydarzenia (brak dywidendy, podniesiony znacznie poziom wynagrodzeń Zarządu, brak info o postępach w pracach)? Z pewnością wiele osób wysłucha tutaj Twojej opinii, za którą od razu serdecznie Ci dziękuję.
Z tym brakiem komunikacji bym nie przesadzał ... 28.04 prof. Garstecki wystosował list/oświadczenie do akcjonariuszy wedle którego wypłata dywidendy za "kamienie milowe" została wstrzymana do czasu komercjalizacji Bacteromica. Strategia zarządu wydaje się być sensowną ... Jeśli pozostawienie środków da spółce spokój i spowoduje mocniejsza pozycję negocjacyjną przed sprzedażą Bacteromica to de facto może się to przyczynić do większej kwoty sprzedaży i tym samym większego zysku dla spółki i samych akcjonariuszy.
Dla mnie w teorii jest to sensowna argumentacja zarządu, a czy w przyszłości rzeczywiście przyniesie to spodziewany efekt w postaci wypłaty dywidendy za kamienie milowe + wyższej kwoty dywidendy po sprzedaży Bacteromica to czas pokaże.
Ja udzielam Zarządowi "kredytu zaufania". Po sprzedaży Bacteromica będzie "sprawdzam" ...
Udanej majówki.
Pozdrawiam
Zastanawiam się właśnie, jakim trzeba być człowiekiem by odpowiadać na pytanie zadane komuś innemu. Alicjo i inni - weźcie na wstrzymanie - gdybym chciał znać waszą opinię, radę czy sugestię, naprawdę zapytałbym o nią otwarcie.
Z całym szacunkiem, ale jest komunikat/oświadczenie prezesa zarządu i każdy średnio rozgarnięty człowieka potrafi wyciągnąć własne wnioski ... a pewności żadnej NIGDY nie będzie. To jest giełda. W przyszłości może się wydarzyć wiele. Nikt za kogoś decyzji nie podejmie.
Nie oceniam negatywnie skokowego wzrostu wynagrodzeń Zarządu, ponieważ jest to zdarzenie jednorazowe, związane bezpośrednio z rozliczeniem akcji fantomowych i wypłatą nagród. Wzrost wynagrodzeń podstawowych o około 10% rok do roku pozostaje na całkowicie akceptowalnym poziomie i nie dostrzegam tu żadnych nadużyć. Świadczy to raczej o racjonalnym podejściu do wynagradzania kadry zarządzającej, adekwatnym do osiągniętych wyników i skali odpowiedzialności.
Sama spółka zwraca uwagę na utrzymujący się zastój na rynku procesów M&A, co skłoniło Zarząd do podjęcia decyzji o wstrzymaniu wypłaty dywidendy za rok 2024. Choć decyzja ta może być postrzegana jako kontrowersyjna z perspektywy akcjonariuszy oczekujących regularnych wypłat, w aktualnych realiach rynkowych wydaje się ona w pełni uzasadniona. Co szczególnie istotne, spółka jednoznacznie podkreśliła, że wypłata dywidendy została zawieszona do czasu realizacji transakcji na projekcie Bacteromic, a nie całkowicie odwołana. Dla akcjonariuszy to dobra wiadomość, bo oznacza, że po ewentualnej finalizacji transakcji powiązanej z Bacteromic spółka powróci do polityki dzielenia się sukcesem z inwestorami.
A komunikacja … cóż … od 2022 roku jest na pewno niewystarczająca. Od tego czasu to najsłabszy obszar spółki. Są próby zmiany tej sytuacji - spotkanie inwestorskie w tym roku było na naprawdę wysokim poziomie i spółka pokazała swój ogromy profesjonalizm - ale poza tym, ten obszar cały czas kuleje.
Nie jest to jednak wystarczający powód do niepokoju - po prostu nasz rynek kapitałowy jest jeszcze wciąż młody i trochę mu brakuje do standardów amerykańskich.
Serdeczne dzięki Carlos :) Od pewnego czasu biłem się z myślami czy nie zredukować mojej pozycji. Twój głos jest dla mnie ważny przy podejmowaniu/niepodejmowaniu działań. Pozdrawiam serdecznie :)
Carlos, a czy Twoim zdaniem przed samą komercjalizacja Bacteromica kurs Scope ma szansę zbliżyć się do wartości 4 cyfrowej ... Czy raczej wartość komercjalizacji Bacteromica znacznie przekraczającą 500 mln $ czy nawet bliska zbliżenia się do kwoty 1 mld $ to czysta abstrakcja ?
Dzięki za odpowiedź. Przypuszczałem, że tak odpiszesz odnośnie wartości Bactera.
Trochę poszperałem i mam również swoja wycenę, ale nie będę pisał konkretnych kwot i wolę nastawić się na dużo mniejsza kwote ... :)
Wszystkiego dobrego.
Pozdrawiam