• Wynik finansowy / kabaret Autor: ~Rtr [37.47.250.*]
    Na swiecie wystepuja braki insuliny , obrot Biotonu dwukrotnie rosnie r/r i pojawia sie strata…. , to z realnym wynikiem finansowym nie ma nic wspolnego .
  • Re: Wynik finansowy / kabaret Autor: ~Masakra [83.5.248.*]
    Raport Bioton S.A. za I kwartał 2025 roku pokazuje, że mimo wzrostu sprzedaży o ponad 75% r/r (do 65,6 mln zł), spółka zanotowała stratę netto na poziomie 5,8 mln zł. Mimo tej straty, wynik EBITDA wzrósł do 6,6 mln zł (z 3,5 mln zł w Q1 2024), co świadczy o poprawie operacyjnej.

Skąd strata netto?

Strata wynika głównie z:

1. Niskiej marży brutto – tylko 21% (spadek z uwagi na strukturę sprzedaży i wyższe koszty produkcji, np. energia, gaz, starsze serie insuliny).
    2. Kosztów finansowych (2,2 mln zł) – w tym 0,7 mln zł to ujemne różnice kursowe.
    3. Podatku odroczonego (0,5 mln zł).
    4. Wciąż wysokich kosztów stałych – mimo wzrostu sprzedaży, struktura kosztów jeszcze nie została optymalnie zrównoważona.

Plusy:

dynamiczny wzrost sprzedaży (szczególnie zagranicznej – Malezja, Tunezja),
    poprawa EBITDA,
    spadek zadłużenia bankowego (ok. 30 mln zł – najniższy poziom od lat),
    pełny portfel zamówień na 2025,
    aktywne działania zmierzające do poprawy struktury finansowania (przejście z finansowania krótkoterminowego na średnio- i długoterminowe),
    zaawansowane projekty R&D (m.in. analogi insuliny).
  • Wynik finansowy / kabaret Autor: ~Optymista [172.225.188.*]
    Wystarczy zrobić prostą analizę informacji dodatkowej i analizy wskaźnikowe żeby stwierdzić że Bioton ma ogromny potencjał wzrostu sprzedaży i wyniku Netto- do tego aktualna sytuacja geopolityczna! Biorąc pod uwagę inne spółki biotechnologiczne na GPW i ich wycenę rynkową obstawiam minimum 20 PLN jeszcze w tym roku. Wbrew temu co piszą tutaj niedouczeni ekonomicznie to uważam że Spółka robi dobrą robotę, potrzeba tylko ,,trochę’’ czasu ! Ogromny minus to brak bieżącej informacji przez Zarząd o bieżących działaniach Spółki!!!
  • Re: Wynik finansowy / kabaret Autor: ~Rtr [37.47.250.*]
    To ze Bioton robi od kilku lat robi pozytywne dzialania jest niezaprzeczalne , ale przy rzekomych brakach insuliny na rynku ( braki =wyzsza cena) i wzroscie sprzedazy x2 jest strata jest slabe , bo to oznacza ze nie ma takiej sprzedazy, ktory da akcjonariuszom zysk. Siedze w tym bardzo grubo od kilku lat i jestem zadowolony z tego co robia operacyjnie , ale wynikowo mnie to bardzo wk….ia. Biznes wymaga przejrzystosci i jasnych regul , a to ze Bioton ma portfel zamowien na caly 2025 !!! i zamknie go pewnie na niewielkim plusie , to jest dla mnie bardzo slabe:(.
  • Re: Wynik finansowy / kabaret Autor: ~Optymista [104.28.45.*]
    Pełna zgoda - miejmy nadzieję na szybszą optymalizację kosztową i bardziej rentowne projekty.
    Zwroc uwage , ze kontrakt w Malezji byl podpisany wczesniej , a po wynikach wyglada jakby byl podpisany bez , zysku . Wg mnie oni koszty mocno kontroluja lecz zyskow z jakis przyczyn nie wykazuja. Caly rok 2025 jest juz zamkniety i podpisany , komu by pasowalo utrzymywanie calego nowoczesnego zakladu na 0? Wk…a mnie to , ale czekalem 4 lata to poczekam moze to sie kiedys dobrze skonczy , wierze ze pozytywnie/ taki zaklad:). Nie mamy jednak zadnych danych , powodzenia :)))
  • Re: Wynik finansowy / kabaret Autor: ~Optymista [85.221.130.*]
    Faktycznie marża I na bezpośredniej sprzedaży spadła spadła ogółem z ca. 29,5% na ca 23%, i nawet jeżeli weźmiemy kursy EUR i USD przy kosztach zakupu produktów to mamy średnio R.K. 2,7% na EUR i ca.3,2% na USD w "plecy". Dodatkowo tak jak spółka informuje, dopasowuje stany magazynowe do wymaganych co może oznaczać sprzedaż zalegającego magazynu po kosztach albo nawet poniżej generując z jednej strony stratę na sprzedaży tych produktów ale z drugiej strony poprawiając rotację zapasów a co za tym idzie Cash Flow co może zmniejszać np. koszty finansowe z tytułu wyceny Różnic kursowych. Tak jak spółka też w poprzednich raportach pisała, faktycznie marża na sprzedaży zagranicznej jest niższa niż sprzedaż krajowa produktów i usług. Tak więc jeżeli założymy że nastąpi poprawa rotacji zapasów, do tego optymalizacja kosztów to myślę że Biotek ma bardzo dobre perspektywy co do dobrego wyniku finansowego w 2025 roku (sama sprzedaż do Malezji to wg spółki 100 mln. zł przy tylko 20% marży na sprzedaży brutto to 20 mln. zł zysku na sprzedaży, a mamy jeszcze inne kanały sprzedaży). Nie pisze o sytuacji geopolitycznej która może zwielokrotnić sprzedaż. To tak na szybko - wszystko zależy od następnych kwartałów i podejścia rynku do Biotka. Pożyjemy zobaczymy.
    Poniżej notatka z informacji dodatkowej do S.F.
    "............Główny wpływ na spadek % marży brutto na sprzedaży miała zmiana struktury sprzedaży pomiędzy Polską a rynkami zagranicznymi oraz wyższymi kosztami produkcji wynikającymi (i) ze zmiany struktury produkcji formy gotowej, (ii) z wyższych kosztów substancji insuliny wyprodukowanej w poprzednich okresach (wysokie koszty energii i gazu oraz materiałów do produkcji) rozpoznanych w sprzedanym produkcie gotowym w pierwszym kwartale 2025,....."
  • Re: Wynik finansowy / kabaret Autor: ~Misiu [85.222.39.*]
    A 2026 to już w ogóle będzie wspaniały.
  • Wynik finansowy / kabaret Autor: ~Optymista [85.221.130.*]
    No i jak właśnie zauważyłem to na zleceniach zakupu mamy pakiecik 76,3 k po 3,7000 - no to raczej nikt nie będzie kupował takich ilości akcji spółki która nie ma perspektyw?

Hahaha, a wiesz ile jest wszystko akcji Biotonu? Jak by to były miliony, to bym się tym jarał.
    Sprawdze czy i ile bioton sprzedal spolkom zaleznym ,bo dodatkowe 25 mln sprzedazy do Malezji dalo + 2 mln marzy co jest niemozliwe , wiec prawdopodobnie zysk bierze w tym przypadku spolka zalezna badz dystrybutor.
  • Re: Wynik finansowy / kabaret Autor: ~Mmm [85.221.139.*]
    Jaka spółka zależna? Przecież to skonsolidowane sprawozdanie.
  • Re: Wynik finansowy / kabaret Autor: ~Kazio [37.225.81.*]
    Zadłużenie w ciągu kwartału spadło o 20 mln zlotych
  • Re: Wynik finansowy / kabaret Autor: ~Jb [194.9.79.*]
    W końcu ktos rozsadny. Zadluzenie spada jak szalone, w takim tempie za 2-3 lata beda oddłużeni
    Za 3 lata to insulina klasyczna będzie malutką częścią rynku... Niestety ta spolka nie ma przyszłości.
    Z aktualnym portfolio nie ma przyszłości. Ale mogą się przebranżowić.
    W jakim kierunku i na jakich marżac h? Sama produkcja innych marek to jest niskomarżowy biznes... Antybiotyki dawno sprzedane...
    Analogi.. Komercjalizacja bardzo odległa.,Insulina mikroskórna.... Marzenia.Słabo jest.
    Plus gigantyczna liczba akcji..
    Była jeszcze pasza dla łososi, ktoś to pamięta? :)
    Zadłużenie musi spadać, bo przy takich wynikach nie będę mieli zdolność na odnowienie linii kredytowych.
  • Re: Wynik finansowy / kabaret Autor: ~J23 [109.241.114.*]
    Powinni coś dla misia na głowę wyprodukować
  • Re: Wynik finansowy / kabaret Autor: ~Misiu [83.30.46.*]
    Martw się o swoją głowę. Jak na razie to moje prognozy się sprawdzają, a nie twoje, Jadźki ani Vladzia. :D
  • Re: Wynik finansowy / kabaret Autor: ~Grabarz [176.111.230.*]
    To ile bierzesz za wpis Misiu? Ja nie narzekam. Ostatnio biorę w juanach, bo dolar słabo przędzie :D:D Mocne z nas chłopaki, od tylu lat dzięki naszemu trollowaniu Bioton nie rośnie. Entuzjaści nam do pięt nie dorastają. No ale nie dziwota, Jadzia pisze same rozrywkowe banialuki, Vladzio jakiś czas temu się przefarbował z entuzjazmu na sarkazm a jakiś tam J23 czasem szczeknie 2-3 słowa. O cwokach już nie pisze bo teraz moderuje Ai i go banuje. Poza tym nie ma chłop nic ciekawego do napisania. Nikt nam nie podskoczy. Dobra nasza!

• Re: Wynik finansowy / kabaret Autor: ~Misiu [83.30.46.*]
    Ja zbieram tylko hejt. No kupa ta spółka. Nie wiem czy kiedykolwiek wyjdę na zero. Musiała by być po 5 zeta. Raczej pogodziłem się ze stratą.
    Niestety od poniedziałku dzielni rycerze, którzy najedli się zielonych jabłek pod wyniki, będą się teraz wypróźniać. Może nie od razu, bo to tak nie działa, ale nikt nie będzie kisił kasy pod świeże powietrze. Zapaskudzą nie tylko swoje gatki, ale przede wszystkim arkusze. Wszystko na czerwono.
  • Re: Wynik finansowy / kabaret Autor: ~Darek [83.175.178.*]
    Dziękujemy że "dbasz" o nasze finanse heheheh
    Nasze, masz rację, bo ja też jestem w plecy. Nie widzę jednak powodu, żeby pisać o dzidach, widłach i tego typu banialukach.
  • Re: Wynik finansowy / kabaret Autor: ~Fred [37.225.73.*]
    Dla mnie to nieprawdopodobne, taki wzrost przychodów, bycza farma fotowoltaiczna obniżająca koszty energii / produkcji,
    a w wynikach taka wujnia. Szczerze mówiąc, to na prawdę trzeba się postarać żeby takie wyniki kręcić.
    Wniosek jest jeden. Chińczyk nie da łatwo zarobić polskim leszczom. I nic dziwnego. GPW Chińczykom tylko przeszkadza. Na ich miejscu już bym wyszedł, ale zdaje się że nie mogą dopóki nie osiągną nominału. W wątku poniżej piszę też o Troqueerze. Mało kto pamięta i bierze pod uwagę.
[x]
BIOTON 0,23% 4,30 2026-04-02 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.