czuje się podobnie jak 10 lat temu kiedy jako student szedłem czytać listę czy dostałem sie na upragnioną uczelnie. Też było to odliczanie. Za 2 dni wszystko się okaże...
W końcu na uczelnie się dostałem... :)
Nie wiem ile PZU chce za swój 15% pakiet akcji, ale wyglada na to że chyba więcej niż 120 za papier..........zobaczycie jaka będzie pompa na północ z powodu braku wezwania, 100 pęknie w pierwszym tygodniu notowań.
Tak będzie jak ze studiami dostaniemy wezwanie,a wzrost jest pewny bo tu jest żelazny elektorat z mocną psychiką, niema ludzi tu słabych i przypadkowych. Ja dla bezpieczeństwa mam zapięte pasy żeby nie roztrzaskać głowy o sufit hahaha tzn. z tej radości.
a co bedzie jak Goddyear wydyma mniejszosciowych akcjonariuszy i np porozumie sie z PZU i kupi od nich w pakiecie akcje po dajmy na to 120zł, a drobni zostana z akcjami kupionymi na gpw po 63zł. i co wtedy? istnieje taka możliwość?
bo moga zrobic taki następujący myk:
dogadac sie z PZU, kupic od nich w pakiecie akcje po np 130zł
pózniej przekracają 78% głosów i muszą robić wezwanie na resztę akcji.
moze to wygladac np tak: 25 sierpnia idzie info o sprzedazy przez PZU akcji Debicy po 130zł;
26 sierpnia idzie info, o wezwaniu na wykup reszty akcji po sredniej cenie z osttanich 6m-cy np 50zł ( nie wiem jaka jest srednia), i mali zostają wydymani. PZU zarobi, a reszta sie bedzie kisila z papierami, i albo sprzeda w wezwaniu, albo na gpw, albo bedzie sie kisila liczac ze cena pojdzie do góry. to jest GPW, a GPW to jest szulernia. kazdy tylko mysli jak tu drugiego wydymac...
Goodyear nie ma prawa kupować i zbywać akcji na GPW, może tylko ogłosić wezwanie na kupno i w ten sposób na być akcje między innymi od PZU i od akcjonariuszy mniejszościowych, tu prawo chroni wszystkich.Fundusz PZU razem z córkami ma około 31% akcji świadczą o tym pełnomocnictwa udzielone tylko jednemu funduszowi aby ich reprezentował a reszta 3% jest w rękach akcjonariuszy jak my i nie ma obaw, warunek aby razem z PZU odpowiedzieć na wezwanie.
witam! Prawo jest takie że godyer nie może dać mniej kasy niż w wezwaniu!!!!! Tak czy inaczej tacy akcjonariusze jaak my nie mogą stracić na tej inwestycji!!!!
POZDRAWIAM CIERPLIWYCH :)
nie chce mi sie w to wierzyc ze cena nie moze byc nizsza niz w poprzednim wezwaniu. bo jesli by tak bylo to czemu kurs spolki nie jest w okolicach 100zl tylko 63zł?
czyzby tylko nieliczni wiedzieli o tym ze goodyear zobowiazal sie do ogloszenia ponownego wezwania do 25 sierpnia i to pod pewnymi warunkami?
Oj panowie jest tak.
Goodyear ma obowiązek ogłosić wezwanie na resztę papiera jeżeli przekroczy 66% akcji.Na dzień dzisiejszy kontroluje 65,9 %.Cena w wezwaniu nie może być mniejsza od najwyższej ceny po jakiej goodyear kupował wcześniej akcje dębicy w okresie 12 miesięcy wstecz. Tak że niepiszcie takich pierdoł że pzu sprzeda po 130 a reszta...........................zostanie na lodzie. No i taka ciekawostka fundy wchodziły grubo po ponad 100 w dębicę, tylko trzymać i czekać cierpliwie.
no wlasnie o to chodzi, ze goodyera mial wezwanie w marcu 2008 r -0 120zl a to juz jest ponad 12 m-cy. a skad wiecie jak sa dogadani z PZU? moze zrobia w ten sposob, ze zrobia wezwanie po np 80zl lub 90zk lub 70zl i znowu uda im sie skupic kilka % od drobnych i tak beda robic do np 80% jak skupią. a pozniej zrobia kolejny skup juz po cenie z jaka sie dogadaja z PZU, a jak przekroczą 95% to zrobia przymusowy wykup i bedzie po zawodach.
niech nikt nie mowi ze taki wal jest niemozliwy, kto powiedzial ze Goodyerowi zalezy na czaise i ze musi juz w tym roku wycofac spolke?