• Mijanka z CDprojekt Autor: ~Co [146.70.194.*]
    Ciekawe który pierwszy dojdzie do 300zł? Na gry nie ma ceł Trumpa prawda?
  • Re: Mijanka z CDprojekt Autor: ~all [46.112.100.*]
    z rana robiona na siłę korekta w locie dla schłodzenia wskażników, po południu zielono i kolejny poziom do zdobycia
  • Re: Mijanka z CDprojekt Autor: ~agencja [46.112.84.*]
    Zadałem sobie dokładnie to samo pytanie i postawiłem na B11. Dlaczego?

1. CDR do swojego ATH ma w tej chwili ok. 100%. B11 do ATH ma 360%. Tak, ja wiem, że jest różnica w C/Z na korzyść CDR, tylko, że w przypadku giełdowych wycen spółek związanych z rynkiem gier, ten wskaźnik po prostu nie ma wielkiego znaczenia. Nie powinno tak być, ale tak jest i my malutcy tego nie zmienimy.

2. CDR nie będzie miał żadnych nowych premier do '27, a to planowo, czy się im coś nie opóźni, tego nie da się przewidzieć. Czyli przez kolejne dwa lata (lub więcej) spółka będzie mieć przychody (z których będzie tez przecież wykładać na inwestycje) z dwóch rodzin tytułów - Wiedźmin i CP2077. Dla mnie osobiście, jako gracza, Wiedźmin 3 to najlepsza gra tego typu w historii, ale z punktu widzenia inwestora muszę sobie zdawać sprawę, że ten tytuł ma 10 lat! CP2077 ma wierne grono fanów i pewnie znajdą się kolejni nabywcy, tym bardziej, że mają być wydawane jakieś dodatki, ale szału nie będzie. Tymczasem B11 będzie miało nowe tytuły swoje i studiów zewnętrznych i choć ich gry są bardziej niszowe niże te od CDR to także mają długi cykl życia (to nie moja opinia tylko fakty na podstawie ilości sprzedaży rozłożonej w czasie), a nowe pozycje cieszą się sporą popularnością, dając stabilne przychody na lata.

3. Tak już w spółkach gamingowych jest, że premiera dużego tytułu rozpoczyna pokerową rozgrywkę na kursie. Z jednej strony kurs rośnie jeśli oczekiwania są duże a marketing rozbuchany. Jest też tak, że po udanej premierze jest gwałtowny wystrzał kursu, choć oczywiście nawet niewielki zawód rozemocjonowanych inwestorów powoduje zupełnie nieracjonalną panikę i wyprzedaż. Ja po prostu zaufałem w sukces The Alters, może się zawiodę, może nie - ryzko inwestowania na giełdzie. Jednak biorcą pod uwagę i tak już - historycznie - niski obecnie kurs, ile to może spaść w razie wpadki, 25% maks. A CDR - tam w zasadzie przez dwa lata nie wydarzy się nic. Dopiero, gdy na poważnie rozkręci się kampania marketingowa na Wiedźmina 4 (lub inny tytuł) to może być powtórka z wzrostu jak pod CP2077, do końca tego roku raczej nic wielkiego dziać się nie będzie.

4. CDR jest w WIG20, wiele funduszy inwestuje tam "rynkowo" to znaczy patrzy na cały indeks i rynek a dopero w drugiej kolejności na poszczególne spółki, które go tworzą. To dlatego niekiedy leci cały indeks, choć nie ma żadnych do tego podstaw na poszczególnych papierach. B11 jest w WIG40, gdzie spółki są mniej powiązane ze sobą. Oczywiście przy silnej wyprzedaży leci wzystko, ale nie jest to tak ścisłe jak w WIG20.

Taka moja opinia. Ma ktoś inną - chętnie poczytam.
  • Re: Mijanka z CDprojekt Autor: ~all [46.112.100.*]
    dzisiaj piękna korekta w locie, a w środę kurs poniżej 230 zł będzie już tylko marzeniem, tutaj jeszcze fundusze nie zaczęły odkupować pakietów, a do The Alters jeszcze ponad miesiąc, recenzje na poziomie 94-97%, tylko czekać
[x]
11BIT 1,38% 183,50 2025-09-29 16:41:18
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.