• Czytaliście Uchwały z WZA? Autor: ~Piotr [78.30.83.*]
    To podpowiem Uchwała nr 19.

A już myślałem, że wstrzymanie wypłaty dywidendy wynika z kowenantów zawartych w podpisanych umowach kredytowych a tutaj szykuje nam się zwiększenia limitu zaangażowania dłużnego.

Oby wyniki 1Q25 zaskoczyły nas pozytywnie ;)

• Re: Czytaliście Uchwały z WZA? Autor: ~Adriandługopis [85.146.35.*]
    Rokita wypłaci dywidendę dużą !
  • Re: Czytaliście Uchwały z WZA? Autor: ~Piotr [37.109.161.*]
    @Adriandługopis i to jest bardzo dobra informacja dla akcjonariuszy Rokity. Należy jednak pamiętać, że zysk 4Q24 został głównie osiągnięty dzięki rekompensatom energetycznym, które jak pamiętam wyniosły ponad 80 mln PLN w 2024 roku. I tak rok do roku bo w 2023 roku również były ale wtedy chyba ok. 50 mln PLN.

Ponadto dywidenda o ile jest podziałem zysku o tyle obciąża ona kurs waloru. Zakładając, że po odcięciu kurs wzrośnie jest to OK ale jeżeli nie to jest ona z twoich pieniędzy.

A już na koniec - Rokita stara się podtrzymywać dobry wizerunek wśród inwestorów bo nie wykluczone, że za chwilę zobaczymy emisję obligacji w ramach nowo otwartego prospektu na 200 mln PLN.
  • Re: Czytaliście Uchwały z WZA? Autor: ~MW [31.61.187.*]
    A możesz wyjaśnić dla nie znających się na tym?
  • Re: Czytaliście Uchwały z WZA? Autor: ~Piotr [37.109.161.*]
    @MW przeczytaj Uchwałę.

Ze względu na fakt, że Zarząd nie ma uprawnień do zaciągania zobowiązań o takiej wysokości w imieniu Spółki muszą taką zgodę wyrazić akcjonariusze. I tak ta sprawa znalazła się na WZA, aby w sytuacji kiedy zrealizuje się scenariusz możliwości zaciągnięcia długu Spółka mogła podpisać stosowne umowy. To jest OK bo inaczej musieliby niepotrzebnie zwoływać kolejne WZA.

Inną sprawą jest planowane wzięcie kredytu przez Spółkę. Kolejne 25 mln PLN.

Ale sprawdziłem w raportach kowenanty kredytowe są spełniane z nawiązką dług netto/EBITDA na 31.12.2024 jest 3,2 a może być nawet do 4!

Exol gra ostro od wielu lat ale do tej pory nie wypadł za bandę. Zadłużenie Grupy Exol cały czas wzrasta ale 4Q24 pozwolił na stabilizacje (zatrzymanie wzrostu) wskaźnika dług netto/EBITDA i to dobrze. Jeżeli Exol w tym roku poprawi znacząco wyniki finansowe głównie zysk netto to poprawi również ten wskaźnik i oni w to grają.

• Re: Czytaliście Uchwały z WZA? Autor: ~MW [31.61.246.*]
    Ja jestem spoza branży finansowej, więc nie zawsze jestem w stanie wszystko tak doczytać i co najważniejsze zrozumieć. Dzięki za Twoją wiedzę i zaangażowanie na forum.
  • Re: Czytaliście Uchwały z WZA? Autor: ~Tomasz [37.30.12.*]
    Dzień dobry! Panie Piotrze dołączam się do podziękowań, za Pana poświęcony czas  i dzielenie się wiedzą. Będę tu inwestował póki Pan nad wszystkim czuwa. Myślę ,że  te kilka procent wolnych akcji posiada już znikoma liczba inwestorów indywidualnych i dwie instytucje, świadomi sytuacji finansowej, produkcyjnej Exolla. Zbierałem akcje po boomie covidowym w cenie od 2,16 zł do 3,37 zł ze średnią 2,75 zł. Jestem na minusie jak zdecydowana większość , ale akcje kupuję dalej, systematycznie. Nabywając biorę pod uwagę: galopujący wzrost mocy produkcyjnej zakładu (nowa linia produkcyjna zwiększa moce o 30%, budowa nowego zakładu , planowane oddanie do użytku 2027), znaczna liczba, asortyment wytwarzanych produktów, szeroki rynek zbytu( bardzo dobra wiadomość o wzroście sprzedaży produktów do bogatych krajów arabskich (chłonny rynek, wypłacalny, stabilny), nowoczesne zarządzanie przedsiębiorstwem (brak dywidendy bardzo smuci, jest też dowodem troski za finanse i mam nadzieję, że Zarząd wykorzysta te środki, a plon będzie stokrotny i uczciwie rozdysponowany. Patrzę z nadzieją w przyszłość, będzie bolało, albo kupię nowy dom. Pozdrawiam Tomasz
  • Re: Czytaliście Uchwały z WZA? Autor: ~wacek [109.206.198.*]
    Dwa lata już tu siedzę i tylko czytam jak to tu ciągle dokupują i nie ma końca tych zakupów! W takim razie to kto się pozbywa takiej "perły" sprzedając ją po co raz niższych cenach, kiedy właściciel cały czas trzyma swoją "kupkę" nieruszoną? KTO NAM MALUCZKIM TAK BRUŻDZI !!!
  • Re: Czytaliście Uchwały z WZA? Autor: ~Piotr [78.30.82.*]
    @Tomasz sytuacja rynkowa jest niejednoznaczna. Popatrzmy na współczynniki PCC Exol
    1. P/BV - 0,81 średnia wieloletnia dla WIG - 1,5 obecnie 1,49. Absolutnie najniższe poziomy w historii Exola na GPW
    2. P/E - 10,9 średnia wieloletnia dla WIG - 12 obecnie 10,1.
    3. EV/EBITDA - 8,34 średnia wieloletnia dla WIG - 6 obecnie 8,34. Dla porównania PCC Rokita ma 5,11

Tendencje negatywne to:
    1. Wzrosty wskaźników zadłużenia. Rozwój spółki jest mocno lewarowany.
    2. Pogorszenie ROA, ROE oraz marżowości na wszystkich poziomach

Tendencje pozytywne:
    1. Wzrost wartości księgowej na akcje - obecnie 2,73. Wzrost zdolności wytwórczych = zdolność do generowania zysku

Wniosek:
    Wzrost zadłużenia ma głównie charakter długoterminowy (kredyty inwestycyjne + obligacje) i wynika z tempa i wartości inwestycji.
    Poprawa wskaźników zadłużenia i wskaźników rentowności (ROE, ROA) ale i wskaźników wyceny czeka na komercjalizacje inwestycji w Płocku.

• Re: Czytaliście Uchwały z WZA? Autor: ~Piotr [78.30.82.*]
    sorry średnia EV/EBITDA dla WIG to obecnie 5,7 nie 8,34!!! jak powyżej napisałem
  • Re: Czytaliście Uchwały z WZA? Autor: ~MW [31.61.246.*]
    Zbliżająca się obniżka stóp procentowych powinna ulżyć Exolowi.
[x]
PCCEXOL 1,92% 2,65 2025-09-30 16:21:44
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.