Zauwazylem tutaj glownie przesmiewcze opienie na temat Ci games i ostatniego ich produktu ale zerknijmy na konkurencje, Wiedzmin naszego giganta wsrod gamingu jest poza pierwsza setka a sztandarowy projekt techlandu to okolo 90 miejsca na steam a przypomne tylko ze kapitalizacja techlandu to ponad 10 mld zl a cdprojekt to 22 miliardy zl dla porownania wycena Ci games 350 milionow ... wiem wiem to zupelnie inna liga pod katem zyskow ale wydaje mi sie ze Cigames wlasnie zrobil krok naprzod
Gdyby nie patch 2.0 i promocja to dalej by był na tysiąc którymś miejscu. A jednak Techland i CDP od lat mieszczą się jak nie w pierwszej 10-30 to 100. Od lat, ciągiem, bez przerwy. Jest różnica i to ogromna. Jednak plus za to że LOTF cyklicznie skacze na wyższe pozycje l, to też buduje świadomość graczy.
dokladnie o tym pisze ze jednak Ci games tez potrafi stworzyc gre ktora moze dluzej niz dzien po premierze utrzymac sie w pierwszej 100 a nawet pierwszej 50 a to juz generuje spore dzienne przychody
Gdyby przełożyli gre i dopracowlai byli byśmy już no no ze 12 zeta a tak do 2 zeta nie możemy dojść. TERAZ gdy grę dopracowano 3 część zwroci się w 3 miesiące i będzie odlot na 12 zeta min...
Jak myślicie?
Tylko realnie ?
Więcej?
Nie ma szans na 3 miesiące... Ta gra się nie zwróciła 1,5 roku po premierze. Wątpię żeby też więcej ludzi kupiło kolejną odsłonę. Jak kupi tyle samo to może się zwróci w rok bo koszt produkcji i marketingu mniejszy. 12zl? Marzenie. Niektórzy wiszą na haku po 3,5 i też nie wiadomo kiedy zejda
dzisiaj mamy 8 dzien od premiery v 2.0 i nadal trzymamy sie w top 40 na steam a to jest pozycja ktora daje calkiem niezly przychod, nadal przypomne ze jedna z najlepszych gier ostatnich lat polskiej produkcji czyli cyberpunk balansuje w okolicach 80 miejsca na steam i to tez jest niezla sprzedaz ,
Jeżeli się postarają i zrobią to co powinni czyli wyciągną wnioski po lotf2 i Lotf3 będzie taki jak powinien to gra może się sprzedać podobnie do wukonga a nie oszukujmy się wukong sprzedał się genialnie, tylko czy Marek się posłucha graczy czego chcą a patrząc po patchu 2.0 słuchają i to dość mocno
Dnia 2025-04-24 o godz. 15:53 ~gregor napisał(a): > Zauwazylem tutaj glownie przesmiewcze opienie na temat Ci games i ostatniego ich produktu ale zerknijmy na konkurencje, Wiedzmin naszego giganta wsrod gamingu jest poza pierwsza setka a sztandarowy projekt techlandu to okolo 90 miejsca na steam a przypomne tylko ze kapitalizacja techlandu to ponad 10 mld zl a cdprojekt to 22 miliardy zl dla porownania wycena Ci games 350 milionow ... wiem wiem to zupelnie inna liga pod katem zyskow ale wydaje mi sie ze Cigames wlasnie zrobil krok naprzod
A ktora z gier CDR czy Techland po 1,5 roku nadal jest na stracie
nie zrozumiales chyba moich przemyslen nawiazujac do Cd projek i techland to oczywiscie sa to spolki o ugruntowanej juz pozycji ale jak mozna zauwazyc ich model biznesowy opiera sie jak narazie na 2 grach w przypadku cd projektu i tak naprawde jednego hitu w przypadku tehlandu i podkresle ze na podstawie tych na pewno szlagierowych gier ich wyceny to 23 i ponad 10 miliardow zl, nawiasem bylem akcjonariuszem cd projekt ale wlasnie pozbylem sie ostatnich sztuk , byc moze wroce ale na razie w mojej ocenie ta spolka nie ma juz wystarczajaco paliwa do wzrostow ( widzieliscie co stalo sie po dobrych wynikach za 4 kwartal i malym komentarzu ze premiera wiedzmina nie bedzie miala miejsca w 2026 roku kurs runal i musial interweniowac widlowy ) wracajac do Ci games zaczynam podbierac powolutku ta spolke bo wydaje mi sie ze tutaj jest potencjal czyli sa argumenty za rozpoczeciem trendu wzrostowego chcociaz w srednim terminie spolka pokazala ze nie poddaje sie po poczatkowej porazce i potrafi zrobic dobra gre ( zreszta to samo bylo z cyberpunkiem ) i ta kapitalizacja na poziomie 350 milionow w mojej odenie daje spore miejsce do wzrostow mnie interesuje 100 % lub wiecej a nie bujanie kursem o kilka procent w jedna lub druga jak to bedzie mialo miejsce w przypadku cdprojektu
Myślę jak było koło 7 zł a zanim wydadzą 3 część gra się zwroci już i będzie zarabiać ok 10% i do tego dojdzie już dopracowana 3-ka no fajnie żeby się zwróciła jak najszybciej zacznie zarabiać a już pół roku później będzie 2027 i Nowy Snajper jest pod co grać.Nie da teraz plamy i 12 realne do końca 2026
To teraz użyjcie wyobraźni. Skoro tutaj była i momentami jest panika, wróżenie, myślenie życzeniowe, analizy itd to co się musi cały czas dziać w głowie Prezesa, któremu bardziej zależy na tym biznesie niż wszystkim nad razem wziętym xD
Prezes, który posiada 30% akcji wyglàdał na spokojnego podczas prezentacji wyników i perspektyw spółki.
Jeżeli Zarząd spółki dokupuje akcje to będzie coraz drożej.
Ten sam prezes przed premierą mówił, że Lords of the Fallen jest dopracowany i wyniesie spółkę na szczyty.
A gdzie jest spółka każdy widzi , fundusze omijają cig z daleka , na razie jest tu tylko ulica . Przed premierą wejdzie spekuła podbije i szybko sprzeda.
normalne porownanie, patrze na nie pod katem bliskiej przyszlosci i od razu zapytam jaki potencjal na najblizsze tygodnie ma cd projekt ? dla przypomnienieod czasu premiery lords 2 gra jest caly czas w top 50 na pozycji globals a wiedzmin daleko poza pierwsza setka cyber punk w okolocach 80 miejsca , mnie interesuje mozliwa stopa zwrotu ktora w przypadku sukcesu lordsow ( a taki sie zapowiada patrzac na obecna sprzedaz ) moze byc bardzo duzy
sukces lordsów ... o czym ty mówisz, po dwóch latach nawet im się nie zwróciło, nawet wersja 2,0 ma usterki po 50 poprawkach, rany zejdźcie na ziemię...
ok napisze wiec najprosciej jak moge aby przedszkolak to zrozumial... nowa wersja Lords sprzedaje sie duzo lepiej niz wiedzmin chcociaz od premiery minelo juz prawie 2 tygodnie pozycja lords 50 na global a wiedzmin okolo 150 ) prosciej sie nie da ... aha i opinie po premierze w wiekszosci pozytywne )
Nie porównujcie tego do Wiedźmina, proszę Was. Wiedźmin sprzedał łącznie 100mln+ kopii ... Był przez lata w top 10-30. Lata, nie dni czy tygodnie. Wiedźmin ma swój serial. Wiedźmin (gra) powstała na podstawie książek. Wiedźmin to marka, która zna każdy na świecie nawet Beduini na Saharze.
alez oczywiscie ja tego nie kwestionuje ze wiedzmin to swiatowa legenda, zauwazylem tylko fakt ze od dluzszego czasu wiedzmin sie delikatnie mowic nie sprzedaje ( bo jak nazwiesz fakt ze gra porusza sie w okolicach 150 miejsca na steam od bardzo dlugiego czasu, ) a lordsy firmy cigames ktora jeszcze niedawno walczyla o utrzymanie plynnosci wypuscila gre ktora prawie 2 tygodnie po premierze utrzymuje sie w top 50 global ,,,czyli krotko mowiac lordy zarabiaja duzo wiecej od czasu premiery v2.0 niz wiedzmin ktorego znaja beduini )
Gregor....przestań się wygłupiać, kupiłeś sporo powyżej dwójki to umoczyłeś, tak jak ja na wielu innych spółkach ale nie udawajmy, że wróbel zostanie orłem bo to nie opowieść o (Misiu Colargolu który chciał śpiewać i dostał super gwizdek) ...
Wiedźmin sprzedał się w milionach sztuk. Podajcie ile kopi LOTL sie sprzedało?? Wie ktoś??. Nie chodzi mi o słowa prezesa, że w grę grało tyle i tyle osób. Konkrety proszę.
Dnia 2025-04-28 o godz. 11:18 ~Qb napisał(a): > Nie porównujcie tego do Wiedźmina, proszę Was. Wiedźmin sprzedał łącznie 100mln+ kopii ... Był przez lata w top 10-30. Lata, nie dni czy tygodnie. Wiedźmin ma swój serial. Wiedźmin (gra) powstała na podstawie książek. Wiedźmin to marka, która zna każdy na świecie nawet Beduini na Saharze.
zgadzam się w 100% porównywanie do Wiedźmina mnie nieźle rozbawiło. Polecam poczytać:
Wiedżmin 3, a nie Wiedźmin. Gdy CDP zaczynał wiedźmin sprzedał się jeszcze gorzej niż LOTF. Rynek jednak się zmienił od tamtego czasu, oczekiwania graczy też są większe. Może podążą tą samą drogą co CDP. Może nie.
dzien dobry Panie Janie, odkurze troche watek i chyba niechlubnie przyznam sobie racje ) cos mi sie wydaje ze jednak wrobel pretenduje do orlich lotow, oczywiscie to dopiero poczatki ) i to jest wlasnie to o czym pisalem ze wyceny poszczegolnych spolek gamingu odbiegaja czesto od ich fundamentalnej wartosci a mnie chodzilo o znalezienie spolki ktora odbiega in minus i jak narazie widac znalazlem, a co do Pana uszczypliwych uwag jakobym siedzial na cig od dawna to jednak tak nie jest zaczalem zakupy calkiem niedawno w okolicach 1.6 ( niestety nie zapalalem sie na strzepniecie slabych inwestorow i nie udalo mi sie kupic akcji w okolicach 1,2 - 1,3 troche przespalem i wisialem jeszcze na cdr z ktorego juz wyszedlem w okolicach 230 zl... ta tak wiem mozna bylo drozej ale nie jestem rockefelerem ) Pozdrawiam pana jana