22.04.2025, Moskwa (PAP) - Prezydent Rosji Władimir Putin zaproponował zatrzymanie inwazji przeciwko Ukrainie na obecnej linii frontu - poinformował we wtorek brytyjski "Financial Times", powołując się na źródła bliskie sprawie.
Putin powiedział specjalnemu wysłannikowi USA Steve'owi Witkoffowi podczas niedawnego spotkania w Petersburgu, że Moskwa może się zrzec swoich roszczeń względem terytoriów czterech częściowo okupowanych obwodów ukraińskich, które pozostają pod kontrolą Kijowa - przekazali rozmówcy "FT". (PAP)
putin ma gdzieś gospodarkę i ludzi ! on ma raka i niebawem zapewne umrze ale wcześniej będzie prowadził wojnę aż do swojej śmierci za wszelką cenę! nigdy za jego życia nie będzie pokoju !
Zgadza się Bob :) przesadziłem z tym nigdy - ale trzeba być ślepym żeby nie widzieć że to coś ma gdzieś pokój i dla niego liczy się tylko to zeby pozostawić rosję wielką która nigdy nie wycofa się z ukrainy bo chce ją zając całą ! bez względu na ofiary i bankructwo gospodarki. Jak będzie kompromis to tylko taki jaki będzie chciał morderca putler a nie ukraina. ukraina natomiast nie podpisze pokoju bez gwarancji wejścia do nato !
nato istnieje niezależnie czy ci się to podoba czy nie, a niby było kiedyś silniejsze niż jest dziś ? usa i sojusznicy to nato i takie nato rozjedzie ruskich tak jak bedzie chcialo bo rosja do trup militarny od zawsze !
Mam nadzieję, że to trolling i dałem się złapać, ale jeśli wierzysz, że uruchomienie art. 5 spowodowałoby udzielenie pomocy to jestem w szoku. Wielu myśli, że art. 5 to twarda gwarancja militarnej pomocy w razie ataku, ale w praktyce jego uruchomienie nie jest automatyczne i wymaga politycznej decyzji wszystkich sojuszników. Każde państwo NATO samodzielnie decyduje o rodzaju i zakresie udzielanej pomocy – nie ma obowiązku natychmiastowej, bezpośredniej odpowiedzi militarnej. Czyli art. 5 może być po prostu wsparciem dyplomatycznym, ustaleniem sankcji przeciwko agresorowi, a dopiero na samym końcu działaniem wojskowym... Ten artykuł specjalnie tak sformułowano, by USA nigdy, powtarzam NIGDY, militarnie nie dały się wciągnąć w wojnę w Europie.
po pierwsze sprawdz definicję słowa troling ! bo widzę że nie masz o tym słowie najmniejszego pojecia a po drugie być członkiem nato to być członkiem nato - nikt nie mówił tu o ataku nato na rosję !