• Boryszew vs Energa Autor: ~Finansista [31.22.160.*]
    Jeszcze w zeszłym tygodniu od stycznia na Boryszewie było -22% tak jak na Energi dzisiaj. Dzisiaj Boryszew zrobił +40% i zrobił roczne maksimum w jeden dzień. Tam podali jakąś bzdurną informację. To samo będzie u nas. przypadek? Nie sądzę. Jest czas siania i czas zbiorów.
  • Re: Boryszew vs Energa Autor: ~Finansista [31.22.160.*]
    Tauron +50% w 5 miesięcy. Jedne spółki robią tyle jednym strzałem, inne rosną wolniej ale każda od stycznia 2025 te +50% ma gwarantowane. Dlaczego tak się dzieje? Fundusze ładują i tyle.
  • Re: Boryszew vs Energa Autor: ~Finansista [93.108.235.*]
    No dobrze ale jak to się ma do Energi. Przecież ona nie jest w indeksach więc jakim prawem fundusze ją kupują tak samo jak kupują dzisiaj Boryszew, Tauron i inne. Przecież tutaj jest Stasi, która nie pozwala kupować. Tylko Esaliens ma pozwolenie. Już Wam tłumaczę. Stasi przy pomocy swojego funduszu i Pana Trzcińskiego naśladuje rynek a dokładniej spółki defensywne. Chce upodobnić notowania zapomnianej spółki do innych defensywnych żeby zaangażować drobnych w grę tym razem oddawanie akcji. Lada dzień tutaj nastąpi odcięcie od akcji tak jak na Boryszewie.
  • Re: Boryszew vs Energa Autor: ~Finansista [83.223.249.*]
    Boryszew dzisiaj +23%, kiedy Energa ruszy?
  • Re: Boryszew vs Energa Autor: ~Finansista [77.54.164.*]
    Boryszew +75% zrobił w miesiąc. Będzin zrobił 100% w miesiąc. Tam nie ma GG, Darka, Fundacji i innych. Jak widać są niepotrzebni do wzrostów. Czas na Energę.
  • Re: Boryszew vs Energa Autor: ~Finansista [83.223.235.*]
    Wiecie co to znaczy schłodzenie Stocha w locie? To jest takie schłodzenie, że kurs jedzie do góry a stoch w dół. Są specjaliści, którzy tak potrafią zwłaszcza gdy im się dupapali tak jak GG.
  • Re: Boryszew vs Energa Autor: ~Finansista [83.223.235.*]
    Boryszew wypłaca 5.5% dywidendy z kapitału zapasowego. Po wzroście kursu Energa o 50% w najbliższym czasie byłoby to 18 zł za akcję Energi co odpowiadałoby 1 zł dywidendy na akcję Energi. Wiemy jednak, że Energa zarobiła 3 razy tyle co Boryszew a zatem 3 zł dywidendy za akcję Energi się należy nie uwzględniając nawet naprawienia pokrzywienia.

Boryszew rekomenduje wypłatę 0,35 zł dywidendy na akcję z kapitału zapasowego
    ISBnews - Biznes
    25 kwi 2025, 8:15

Warszawa, 25.04.2025 (ISBnews) - Zarząd Boryszew zdecydował o rekomendowaniu dywidendy w wysokości 0,35 zł na jedną akcję uprawioną do dywidendy, tj. w łącznej wysokości 71,82 mln zł, z kapitału zapasowego, podała spółka. Jednocześnie zarząd proponuje ustalić dzień dywidendy na 28 maja, a termin jej wypłaty - na 4 czerwca 2025 roku. Rada nadzorcza pozytywnie zaopiniowała wniosek zarządu.
  • Re: Boryszew vs Energa Autor: ~darek [79.185.193.*]
    finansista,dywidenda to prosty rachunek 1 zł dywidendy,dla "cieniasa" jak Ty;-) czy oczkoś to 1000 zł - podatek,(starczy na większe zakupy w biedronce) dla kogoś "grubszego" to 50000 zł-podatek(starczy na porządny urlop,zakupy i jeszcze cos zostanie na dokupienie akcji)-rozumiesz już,dlaczego punkt widzenia zależy od stanu posiadania akcji?
  • Re: Boryszew vs Energa Autor: ~Finansista [83.223.232.*]
    To jednak Darku nie wiesz ile mam akcji. Może kiedyś awansujesz w strukturach Stasi wówczas będziesz miał dostęp do pełnej informacji :) Dla mnie wystarczy 1 zł ale w przypadku gdy prezesi spółki SP za nic przytulają miliony no to właścicielom chyba się coś należy ekstra prawda? Tu chodzi o przyzwoitość o nas pokrzywienie chociażby poprzez brak dywidendy w latach ubiegłych.
  • Re: Boryszew vs Energa Autor: ptak1234 [91.150.204.*]
    https://www.bankier.pl/wiadomosc/ENERGA-S-A-Rekomendacja-Zarzadu-Energa-SA-ws-podzialu-zysku-netto-Spolki-za-2024-rok-8934040.html
    Młody rudzielec z zarządu to pacynka jego komunikaty nie mają żadnego znaczenia. Ogłoszenie dywidendy przez właścicieli w Maju czyli max za 4 tygodnie. Tymczasem po schłodzeniu stocha jedziemy na 20 zł.
    jak nie idzie,to nie idzie,z Esaliens nie trafiłem,na Staszaku się zawiodłem-jak tu żyć,gdy znikąd nadziei;-)
    szukaj nadziei u właścicieli :)) macie 4 tygodnie na odebranie zagubionych akcji - tutaj raczej brak nadziei.
  • Re: Boryszew vs Energa Autor: ~Akcjonariusz [94.254.130.*]
    Prezes Tauron "miarą doskonałości menadżera spółki jest zdolność do wypłat dywidendy"
  • Re: Boryszew vs Energa Autor: ~Finansista [31.22.147.*]
    i wszystko jasne. Dlatego młody rudzielec jest dla mnie cieciem.
  • Re: Boryszew vs Energa Autor: ~Finansista [31.22.147.*]
    i nie ma tu znaczenia, że jest to ustawka. On odpowiada za zadowolenie swoich pracodawców czyli nas. Celowe trzymanie akcjonariuszy w niepewności jest działaniem na ich szkodę. Obajtek to samo.
  • Re: Boryszew vs Energa Autor: ~en22 [85.128.118.*]
    po konferencji 15 kwietnia napisalem :
    zastanawiają się i podadzą rekomendacje w komunikacje, Oczywiście wiadomo nie od dziś , ze żadnej dywidendy nie będzie. Wiec komunikat o braku dywidendy zaskoczeniem nie będzie . Staszak zapytany o fuzje Orlen - Energa , o akcjonariuszy mniejszościowych Energa powiedział ze nie może dostrzec tu pytania ( jakby nie wiedział o co chodzi ) i oczywiście na końcu powiedział ( co zresztą prawda ) ze to decyzja Orlenu . Konferencja której mogło by nie być

na przyszłość , lepiej nie pisać ze ktoś tam znowu dokupi akcje , ze musi być dywidenda bo inaczej to nie ma sensu byt giełdowy Energii - mniejsze rozczarowanie potem .
  • Re: Boryszew vs Energa Autor: ~Finansista [83.223.249.*]
    Nikt nie jest rozczarowany, nie udawaj greka. Od dawna wiadomo, że dywidenda będzie poczekaj cierpliwie 4 tygodnie a się przekonasz to tylko rekomendacja nic nieznaczącego zarządu. Poza tym mam wgląd do danych i wiem, że pracujesz dla służb by zniechęcić i odebrać drogocenne akcje Energa.
  • Re: Boryszew vs Energa Autor: ~Oko [94.254.237.*]
    Guru - takie są twoje proroctwa tutaj - funta kłaków nie warte. Gołąb ma więcej rozumu od ciebie :))
    no cóz,dla ciebie czy jest dywidenda,czy jej nie ma,jest bez różnicy,nawet jeżeli masz "kilka" akcji Energi to za "pińcet zł"dywidendy nie poszalejesz,dla mnie było to ważne,zobaczymy co postanowi szefostwo GG,jestem do dyspozycji jako powód w IV pozwie dywidendowym
    Tymi pozwami dywidendowymi to drugą Modę na sukces możecie nakręcić :) Pytanie tylko czy ludziom wystarczy cierpliwości, żeby wam wpłacać na wasze pieniactwo :) Jedyni którzy na Enerdze zarobią to "prawnicy" - oczywiście będą zapewniać, że prawo i sprawiedliwość są po stronie GG :)
  • Re: Boryszew vs Energa Autor: ~en22 [83.5.147.*]
    najlepsze ze w pozwach GG wspomagał i brał pieniądze mecenas Staszak a teraz przeciwko Enerdze rządzonej przez Prezesa Staszaka ( zbieżność nazwisk nie jest przypadkowa ) może będzie kolejny pozew dywidendowy wytoczony przez GG. Dobry scenarzysta by tego nie wymyślił.
    Można tylko zadać pytanie, który z Prezesów nas bardziej rozczarował : Fąfara czy Staszak . W skali 1-10 ( 10 - ogromne rozczarowanie ) daję obu gościom po 10 punktów
    Dnia 2025-04-30 o godz. 16:51 ~Oko napisał(a):
    > Tymi pozwami dywidendowymi to drugą Modę na sukces możecie nakręcić :) Pytanie tylko czy ludziom wystarczy cierpliwości, żeby wam wpłacać na wasze pieniactwo :) Jedyni którzy na Enerdze zarobią to "prawnicy" - oczywiście będą zapewniać, że prawo i sprawiedliwość są po stronie GG :)

-tak jak zakładałem,nad kosztami pozwów najbardziej ubolewa ten,kto nigdy,nawet "grosika" do żadnej inicjatywy GG nie dołożył-żenada,gdzie odrobinę ambicji,poczucia wspólnoty,walki o wspólne interesy,ech,oko,oko
    Guru - co teraz przepowiesz po wykupie, po wymianie, po dywidendzie? Czym tu będziesz uwodził drobnych? :)
  • Re: Boryszew vs Energa Autor: ~Pepe [84.205.172.*]
    Zdarku zagłosuj na jedynego słusznego usmiechnietego prezydenta i napisz że na pewno PO wyborach coś się zmieni
    Pepe,nie mieszaj "dwoch systemów walutowaych' żeby Tuska można było rozliczyć z obietnic"winnych osądzimy,krzywdy naprawimy"jest tylko jeden wybór(niestety)dodatkowo,że Staszak nie dał dywidendy(przykre)ale,przepisy są takie,jakie są, dywidenda w 91% poszłaby też do Orlenu,więc mam jeszcze nadzieję na inne rozwiązanie,np.skup akcji lub dywidenda specjalna dla nas,z Orlenu,Fąfara coś wspominał(dzielimy się zyskiem z tymi,którzy ten zysk wypracowują)nie wiem,czy to drugie rozwiązanie jest prawnie możliwe,ale wza niby może wszystko.Tak czy inaczej,akcja Tusku Musisz.... "trwa i trwać ma" do skutku,na kroki prawne jest jeszcze trochę czasu.Zrozum Pepe,uczciwe traktowanie Nas na Enerdze to nasz współny interes mimo,że w poglądach się różnimy.
  • Re: Boryszew vs Energa Autor: ~Pepe [84.205.172.*]
    TAK darku uczciwe traktowanie Nas na Enerdze to nasz współny interes mimo,że w poglądach się różnimy.
    Tylko że ty ciągle snujesz wizję 1) "o dywidendzie z Orlenu" - postaw się na miejscu akcjonariuszy Orlenu czy na to by się zgodzili i to zaakceptowali - jawne działanie na szkode akcjonariuszy Orlenu. 2) Skup akcji własnych - nikt nawet o tym nie wspomina - ten pomysł jest słuszny ale istnieje tylko w twojej wyobraźni a jeśli nawet stanie się realny nie zagwarantuje to wzrostu kursu bo w takim skupie może pomóc Esalians i kurs ani drgnie. Jestem wiele lat na gpw i pamietam takie skupy że kurs nie rósł mimo skupu. 3) Dla mnie jesteś naiwny że wierzysz w słowa fafary że dzielimy się zyskami z tymi którzy te zyski wypracowują - tu chodziło o politykę (tak fafara jest prezesem politycznym) miał wyznaczone cele, wykazać jak najwiecej strat i jak najwiecej źle mówić o poprzednikach i musiał to wykonać bo już by wyleciał a dziura coraz wieksza w budżecie. To samo dotyczy tej wypowiedzi - czysto pijarowy tekst dla naiwnych. Ja proszę Cię darku obudz już sie i nie śnij wizji tylko popatrz że nic się nie zmieniło!!
  • Energa musi być niezależną spółką Autor: ~darek [79.185.193.*]
     -"o dywidendzie z Orlenu" - postaw się na miejscu akcjonariuszy Orlenu czy na to by się zgodzili i to zaakceptowali - jawne działanie na szkode akcjonariuszy Orlenu.
    -na czym niby ta szkoda ma polegać?Orlenu bez aktywów Energi za dekadę/dwie by nie było,co Ty bredzisz,poza tym,wystarczy,że MAP się zgodzi na takie rozwiązanie,przy czym zaznaczam,nie wiem czy jest to prawnie możliwe
  • Re: Boryszew vs Energa Autor: ~Finansista [31.22.163.*]
    Za 4 tygodnie ogłoszenie dywidendy na Energa czy chcecie tego czy nie.
[x]
ENERGA 3,18% 14,92 2025-09-12 17:03:11
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.