Jakoś nikt chyba nie zwrócił uwagi na komunikat GDDKiA wydany 27 marca. Według niego dyrekcja prowadzi obecnie jako inwestor projekty o łącznej wartości 65,9 mld zł, z czego "Budimex" realizuje 27 kontraktów o łącznej wartości 11,32 mld zł (ponad 17%), a "Mirbud" 19 kontraktów o łącznej wartości 9,75 mld zł (niecałe 15%). Średnia jednostkowa wartość kontraktu dla "Budimexu" wynosi zatem ok. 419 mln zł, a dla "Mirbudu" 513 mln zł. Taka tam duperela.
Ciągle czekamy na wyniki "Mirbudu" za 2024 r. Znamy już jednak od dawna jego wyniki za 4 kwartały w okresie zaczynającym się w IV kwartale 2023 r. i kończącym się w III kwartale 2024 r. Możemy porównać je ze znanymi wynikami za 2024 r. głównego rywala, czyli "Budimexu" (4 kwartały vs 4 kwartały). I co tu widać? Marża operacyjna: "Budimex" - 8,16%, "Mirbud" - 6,23%; marża brutto - odpowiednio 9,21% i 4,99%, marża netto - odpowednio 6,84% i 3,98%. Czy całoroczne wyniki "Mirbudu" coś tu zmienią? Taka tam duperela.
Jest takie rozumowanie. Nie po to fundusze w ubiegłym roku kupowały w nowej emisji akcje "Mirbudu" po 11 zł, żeby je teraz sprzedawać po 15 zł. Sprzedadzą po 30, albo po 40 zł. Jest też takie rozumowanie. Fundusze mają czas. Cena może się wznieść do poziomu 30, czy nawet 40 zł. Za 3, może za 4 lata. Jak wszystko dobrze pójdzie.
Fundusze wpłaciły po 11 zł za akcje nowej emisji mniej więcej w połowie ubiegłego roku. Od tego czasu ich pieniądze w postaci kapiatłu pracowały dla spółki, to znaczy i dla innych akcjonariuszy. Pracowały, ale przecież nie przez cały rok. Czy w takiej sytuacji należy im się dywidenda, czyli wynagrodzenie kapitału za cały rok? A może w ogóle nie wypłacać dywidendy i pozostawić cały kapitał w spółce, żeby dalej w niej pracował? Takie tam duperelne pytanie.
Putin zamęczył Trumpa. Żadnego rozejmu, czy pokoju nie będzie. Będzie trwała wojna. Odbudowa Ukrainy przechodzi tym samym do kategorii mrzonek. Pozostaje wzmacnianie i rozbudowa infrastruktury wojskowej o nas. To zadanie między innymi dla "Mirbudu". Alleluja.
Dnia 2025-04-19 o godz. 20:20 ~Olo napisał(a): > A tam pitolisz. Rozejm ogłoszono dziś o 17:00 > > Dobry prognostyk
Może faktycznie pitolę. Jestem tylko gamoniem. Trzeba jednak pamiętać, że ten rozejm ma trwać tylko 30 godzin i Ukraińcy twierdzą, że nie jest przestrzegany, że ataki trwają. No cóż. pożyjemy, zobaczymy. Alleluja.
I jak od dawna zastanawiam się jak się ma oficjalne 8 mld zł Mirbudu w portfelu ze wszystkim do 9,75 mld jakie podaje GDDKIA.
Jeśli gdaka podaje prawdziwą wartość to Mirbud ma rację k. 12,5 mld zł w portfelu!
Moim zdaniem Mirbud prezentuje portfel jako backlog niezrealizowanej/nierozliczonej za pomocą faktur wartości kontraktów a GDDKiA jako całościową wartość kontraktów z dnia złożenia podpisów, niezależnie od rozliczeń. Obie strony prezentują inny widok i to wszystko.
Dnia 2025-04-20 o godz. 11:43 ~Unimike napisał(a): > Moim zdaniem Mirbud prezentuje portfel jako backlog niezrealizowanej/nierozliczonej za pomocą faktur wartości kontraktów a GDDKiA jako całościową wartość kontraktów z dnia złożenia podpisów, niezależnie od rozliczeń. Obie strony prezentują inny widok i to wszystko.
Ma to sens, nie mniej Mirbud to spółka nr2 realizująca dla nich zlecenia. A więc nawet jak tej zagadki nigdy nie wyjaśnimy to nie mamy się też czego obawiać.
Dnia 2025-04-20 o godz. 20:01 ~Qb napisał(a): > Ma to sens, nie mniej Mirbud to spółka nr2 realizująca dla nich zlecenia. A więc nawet jak tej zagadki nigdy nie wyjaśnimy to nie mamy się też czego obawiać.
Jednak wolałbym wiedzieć. W końcu to spółka publiczna. Nie powinniśmy pozostawać w sferze domysłów. Powinniśmy mieć jasne informacje. Alleluja.
Dobrze zarządzają, placa dywidendę, mają bardzo dobre wyniki, rozwijają nowe kierunki, mają wspaniałe relacje z zamawiającymi takimi jak państwo i podległe mu podmioty. Nie muszę wiedzieć wartkiego. Byle dalej tak zasuwali jak zasuwają. Można się zapytać o te rozbieżności podczas konferencji jak ktoś zechce.
Przecież wyniki za rok 2024 będę gorsze, niż w latach ubiegłych.
Od dawna o tym wiadomo.
Natomiast w 2026/27/28 mają duże możliwości do zarobienia dużo większych pieniędzy, niż w 2021/22/23
Dnia 2025-04-21 o godz. 16:38 ~Szym napisał(a): > Przecież wyniki za rok 2024 będę gorsze, niż w latach ubiegłych. > > Od dawna o tym wiadomo. > > Natomiast w 2026/27/28 mają duże możliwości do zarobienia dużo większych pieniędzy, niż w 2021/22/23
Wielu pisze o dużych możliwościach w przyszłości. Co jest niepewne. Wolałbym zobaczyć duże wyniki teraz. Byłaby pewność.
Ja wolę przyszłość. Co się działo w spółce każdy wie. Zdywersyfikowania się na kolejny segment- kolejowy. JHM też prężnie działa. Wyniki będą słabsze ale nie będą zle!
Dnia 2025-04-21 o godz. 20:16 ~Qb napisał(a): > Ja wolę przyszłość. Co się działo w spółce każdy wie. Zdywersyfikowania się na kolejny segment- kolejowy. JHM też prężnie działa. Wyniki będą słabsze ale nie będą zle!
wszystko wygląda bardzo dziwnie. Szacunkowych nie podali. Konferencji wynikowej chyba nie będzie, bo informacji brak. Patrzeć jak pojawi się espi, że przesuwają datę podania wyników na przyszły tydzień.
Dnia 2025-04-19 o godz. 20:19 ~Olo napisał(a): > I jak od dawna zastanawiam się jak się ma oficjalne 8 mld zł Mirbudu w portfelu ze wszystkim do 9,75 mld jakie podaje GDDKIA. > > Jeśli gdaka podaje prawdziwą wartość to Mirbud ma rację k. 12,5 mld zł w portfelu!
Właśnie, ta rozbieżność jest zastanawiająca. Ktoś tu popełnia błąd. Jaki? Dlaczego?
Obserwacje. 1) W głównej spółce grupy kapitałowej prowadzi się tylko 52,5% całości biznesu, 2) Rentowność brutto w spółkach zależnych jest średnio biorąc wyraźnie wyższa niż w spółce głównej. 3) Rentowność netto - odwrotnie. 4) W spółkach zależnych średnio biorąc spadek rentowności między poziomem brutto i netto jest bardzo duży, z poziomu 8,95% do poziomu 3,72%! Ciekawe, dlaczego? W spółce głównej spadek jest niewielki, z 6,74% do 5,63%) Ciekawe, dlaczego?
Zysk netto spółki głównej - 96 mln zł. Liczna akcji - 110 mln. Wychodzi około 0,87 zl na akcję. Czy z tego będzie dywidenda? Jaka? A może zostawić pieniądze w spółce?
Luis i kris oraz krzanu zniknęli to się gamon pojawił.
Nudni jesteście i do odczytania. Zawsze tak samo jęczycie. A to spada na 2 złote, a to Transkol nie kupią tylko pieniądze z emisji wyprowadza, a to zysku nie będzie…a jak się okazuje, że zysk o 30-50% większy niż większość się spodziewała to teraz że dywidendy nie będzie xD. Będzie! Wg polityki firmy spodziewać się należy jej w przedziale 16-44 grosze bazując na tych szacunkach. Czyli będzie ok. 20-28 groszy.
No to jeszcze kris/luis/krzanu/gamon może ogłosić koniec świata i zaczynamy od nowa jak kurs spadnie o więcej niż 1% na którejś sesji, że kierunek 2zl xD
Dnia 2025-04-23 o godz. 06:29 ~Rt napisał(a): > Luis i kris oraz krzanu zniknęli to się gamon pojawił. > > Nudni jesteście i do odczytania. Zawsze tak samo jęczycie. A to spada na 2 złote, a to Transkol nie kupią tylko pieniądze z emisji wyprowadza, a to zysku nie będzie…a jak się okazuje, że zysk o 30-50% większy niż większość się spodziewała to teraz że dywidendy nie będzie xD. Będzie! Wg polityki firmy spodziewać się należy jej w przedziale 16-44 grosze bazując na tych szacunkach. Czyli będzie ok. 20-28 groszy. > > No to jeszcze kris/luis/krzanu/gamon może ogłosić koniec świata i zaczynamy od nowa jak kurs spadnie o więcej niż 1% na którejś sesji, że kierunek 2zl xD > > > > Ludzie! Nauczcie się schematu tych troli :)
Przeceniasz mnie. Nie jestem trollem. Jestem skormnym gamoniem. Jestem za tym, żeby dywidenda wyniosła 3 zł na akcję. Netto.
Analiza sytuacji rynkowej oparta na teorii gier i teorii konfliktów prowadzi nieuchronnie do wniosku, że czeka nas co najmniej półroczny okres stagnacji na rynku tych akcji. Nie widać czynników wzrostu kursu, nie widać czynników spadku. Taka tam duperela. Można się zdrzemnąć.
Luis/kris/krzanu uspokój się.
Już nie bredzisz o braku zysku, już zmieniłeś nick bo nie wyszło ci pisanie o przejedzeniu pieniędzy na Transkol to teraz sobie stagnacje wymyśliłeś jak akcje rosną.
Za pasem kontrakty kolejowe, wynik roczny 120 mln +, grubyyyy wynik za 1q 25, potwierdzenie, że budują halę produkcyjne w Jaworznie, kontynuacja dywidendy, być może kolejne kontrakty wojskowe a ty przypominasz o swoich wpisach gdy już Cię olali.
Co? Kursik uciekł i boli? Weź przykład z tych co wczoraj kupili 2 palety po 100 i 50k akcji za 13,7 zł. Sprzedasz po 20 i znów będziesz mógł to samo pisać jak na 25 ucieknie :)
Dnia 2025-04-24 o godz. 08:41 ~Wb napisał(a): > Luis/kris/krzanu uspokój się. > > Już nie bredzisz o braku zysku, już zmieniłeś nick bo nie wyszło ci pisanie o przejedzeniu pieniędzy na Transkol to teraz sobie stagnacje wymyśliłeś jak akcje rosną. > > > > Za pasem kontrakty kolejowe, wynik roczny 120 mln +, grubyyyy wynik za 1q 25, potwierdzenie, że budują halę produkcyjne w Jaworznie, kontynuacja dywidendy, być może kolejne kontrakty wojskowe a ty przypominasz o swoich wpisach gdy już Cię olali. > > > > Co? Kursik uciekł i boli? Weź przykład z tych co wczoraj kupili 2 palety po 100 i 50k akcji za 13,7 zł. Sprzedasz po 20 i znów będziesz mógł to samo pisać jak na 25 ucieknie :)
Nigdy wcześniej tu nie pisałem. Nigdy nie używałem innego nicka. Bierzesz mnie za kogoś innego. Nie gorączkj się. Zdrzemnij się. Po dobrej wiadomości kurs wyskoczył i spadł. Stagnacja pewna. Miłego dnia.
Dnia 2025-04-24 o godz. 14:37 ~gamoń napisał(a): > Dnia 2025-04-24 o godz. 13:57 ~Qb napisał(a): > > Skąd pomysł z gruuubym wynikiem za 1Q? Jeszcze nie było podanego > > Podanego nie było, ale plotka tobi cenę.
Słabo gamoń, musisz się bardziej postarać. Patrząc na trafność twoich prognoz z tego wątku, to dywidenda będzie na poziomie 60 gr. Do moderacji: czemu mój komentarz o tym, że gamoń to gamoń został usunięty? Kim jest zatem gamoń? Może to Krzanu w trakcie terapii
Dnia 2025-04-24 o godz. 22:39 ~jcf napisał(a): > Słabo gamoń, musisz się bardziej postarać. Patrząc na trafność twoich prognoz z tego wątku, to dywidenda będzie na poziomie 60 gr. Do moderacji: czemu mój komentarz o tym, że gamoń to gamoń został usunięty? Kim jest zatem gamoń? Może to Krzanu w trakcie terapii
mojego (pisałem w odpowiedzi do Ciebie) też nie ma, w którym wyrażałem daleko idące niezrozumienie takich jednostek, które publikują swoje "mądrości" oderwane od rzeczywistości wystawiając się jedynie na szyderę (uzasadnioną), nie mając nic w zamian :) Ani wpływu na kurs, ani poklasku, jedynie słuszne wyszydzanie, gdzie tu "zysk"? :D
Wg mnie to taka perwersja. Koleżka osiąga jakieś zadowolenie mając atencję, nawet jeśli ma to charakter wyraźnie negatywny. Ja jestem z natury litościwy, więc poświęciłem mu te 60 sekund. Niech zna gest, bo wiele więcej w życiu nie ma :).
Dnia 2025-04-24 o godz. 22:39 ~jcf napisał(a): > Słabo gamoń, musisz się bardziej postarać. Patrząc na trafność twoich prognoz z tego wątku, to dywidenda będzie na poziomie 60 gr. Do moderacji: czemu mój komentarz o tym, że gamoń to gamoń został usunięty? Kim jest zatem gamoń? Może to Krzanu w trakcie terapii
Nie jestem żadnym "Krzanu" i nie znam gościa. Jestem gamoniem i jestem z tego dumny. Mam nadzieję, że dywidendy nie będzie, bo pieniądze są potrzebne w spółce.
będzie dywidenda Po pierwsze dlatego, że Mirbud to już aktualnie spółka dywidendowa z Polityką dywidendowa, która pokazuje rynkowi - co roku robimy zysk i w przyszłości będzie to samo. Po drugie - trzeba jakoś podziękować OFE i TFI, które w zeszłym roku kupiły akcje za 200mln zł Firma zrobiła wszystko (np. 35 mln zł zysku JHM w ramach zmian własnościowych związanych z Marywilską 44 ), żeby zysk jednostkowy był jak najwyższy właśnie po to, żeby było z czego płacić dywidendę.
Dnia 2025-04-25 o godz. 07:52 ~xxx napisał(a): > będzie dywidenda > Po pierwsze dlatego, że Mirbud to już aktualnie spółka dywidendowa z Polityką dywidendowa, która pokazuje rynkowi - co roku robimy zysk i w przyszłości będzie to samo. > Po drugie - trzeba jakoś podziękować OFE i TFI, które w zeszłym roku kupiły akcje za 200mln zł > Firma zrobiła wszystko (np. 35 mln zł zysku JHM w ramach zmian własnościowych związanych z Marywilską 44 ), żeby zysk jednostkowy był jak najwyższy właśnie po to, żeby było z czego płacić dywidendę.
Po pierwsze, nie wiem, na podstawie jakiego kryterium uznajesz "Mirbud" za spółkę dywidendową? Niska rentowność, mały zysk netto w stosunku do liczby akcji, niska stopa ewentualnej dywidendy, duże potrzeby rozwojowe w biznesie spółki. Po drugie, fundusze raczej nie oczekują podziękowania w tej formie.
Niektórzy się tym podniecają. Nic dziwnego. Kupili na szczycie, więc mają nadzieję, że przestaną wreszcie tracić. Tylko czy tak się stanie? Miłego dnia.
Dnia 2025-04-26 o godz. 08:20 ~jcf napisał(a): > Smacznej kawusi peroniarzu :)
To zdaje się nieprzyjemne życzenia dla mnie i pogardliwe określenie. Odpowiedziałem poprzednio, ale moderacja nie dopuściła do publikacji mojej odpowiedzi. Ciekawe, dlaczego, bo była kulturalna i pogodna, a nawet żartobliwa. Pogarda przechodzi, a kultura - nie. Do tego cztery głosy poparcia. I żadnego krytycznego. To jakie tu jest towarzystwo? Miłego dnia.