Po to się robi skup w takiej cenie (35PLN) i z takim limitem, żeby najwięksi akcjonariusze mogli zarobić kosztem małych
Gdyby Prezes nie chciał brać w tym udziału, to by zrobili skup w normalnej cenie.
Normalne skupy też robią i widać różnicę. Przedwczoraj był komunikat ESPI (37/2025) gdzie informowali transakcjach w ramach skupu akcji. Kupowali na rynku po 19-20 PLN.
No jasne, że skup zrobił pod siebie. Inaczej by mógł ogłosić skup za 25zł i tak część by oddała akcje a skupił by 1,5mln zamiast 1mln. Moim zdaniem to przepalona kasa. Jedyny plus tego skupu to to , że można było za kasę z skupu odkupić więcej akcji. Niestety prezes tego nie zrobił a szkoda.
lol. ale Ty rozumiesz fakt, że każdy sprzedawał po cenie 35zł? i każdy miał identyczną redukcję? zarówno mali jak i duzi. przy skupie za 25 marudziłbyś dlaczego nie 22? przeciez przy 25zł byłaby identyczna redukcja bo każdyby się zgłosił tak jak teraz...
i na swoich x akcjach przy identycznej redukcji zarobiłbyś nie ~15zł na akcji, a ~5zł na akcji.
a ten skup to nic innego jak forma dywidendy, której wypłacić nie może ze względu na układ... i tyle. Zrozum proste rzeczy ten skup OPŁACA SIĘ każdemu.
Dnia 2025-04-14 o godz. 13:44 ~aa napisał(a): > lol. > ale Ty rozumiesz fakt, że każdy sprzedawał po cenie 35zł?
Otóż nie każdy! Trzymajmy się faktów
Fakty: liczba akcji - całkowita liczba akcji: 16 537 000 - w posiadaniu spółki: 1 340 689 - w posiadaniu akcjonariuszy: 15 196 311 - wystawionych w ofercie: 13 086 144
Jeśli z kasy spółki poszło 35PLN na zakup akcji wartych około 20PLN, to firma niepotrzebnie PRZEPŁACIŁA 15PLN na akcję. Przy milionie aukcji skupu oznacza to straty spółki w wysokości ok. 15 milionów. (I nie liczę tu pieniędzy które poszły na zakup akcji, tylko te które w ślad za nimi zostały wyrzucone w błoto) W rękach akcjonariuszy było ok. 15mln aukcji, więc na każdej akcji utrata majątku (wartość księgowa) wynosi około 1PLN
Jeśli ktoś NIE wystawił 100% swoich akcji w ofercie sprzedaży, poniósł stratę w wysokości 1PLN na posiadaną akcję. Jeśli ktoś WYSTAWIŁ 100% swoich akcji, to nie tylko nie poniósł straty, ale wręcz zyskał KOSZTEM STRAT MAŁYCH AKCJONARIUSZY, którzy nie wystawili swoich akcji.
JAKIE BYŁY STRATY MAŁYCH AKCJONARIUSZY? Z raportu Spółki: "złożono 419 ofert na łączną liczbę 13 086 144 akcji spółki" W rękach akcjonariuszy było 15 196 311, w ofercie wystawiono 13 086 144, czyli 2 110 167 akcji NIE zostało wystawionych
Z wyliczeń wynika, że MALI AKCJONARIUSZE PONIEŚLI REALNE STRATY na ok. 2mln złotych (wartość księgowa) w wyniku wyprowadzenia "na lewo" części przypisanego im majątku.
Argumentowanie że każdy MÓGŁ zgłosić swoje akcje jest bez sensu bo: 1. Dla małych akcjonariuszy koszt pieniężny i czasowy jest niewspółmiernie duży w stosunku do "zysków" (dotyczy poprzednich operacji) 2. W ostatniej operacji przebitka 35PLN/20PLN była już wystarczająco duża żeby mogli się tym zainteresować mali, ale czas na reakcję był minimalny. Decyzja zarządu w piątek, Komunikat ESPI o 17:26, a skup od poniedziałku do środy. Jeśli ktoś nie przeczytał ESPI w tym krótkim czasie, to nic nie mógł zrobić. No sorry, ale jako mały akcjonariusz nie czytam ESPI wszystkich spółek codziennie. 3. Wiele osób szuka dobrych spółek po to, żeby je kupić i zapomnieć na lata. Żonglowanie akcjami dla większości ludzi nie jest dobrą strategią inwestycyjną. Konieczność codziennego pilnowania akcji, "bo zarząd może wyprowadzić Twój majątek", to po prostu patologia!
> a ten skup to nic innego jak forma dywidendy, której wypłacić nie może ze względu na układ... i tyle. Zrozum proste rzeczy ten skup OPŁACA SIĘ każdemu.
Ja straciłem. Ty zarobiłeś na mojej stracie.
Inną sprawą jest określenie tej operacji jako odpowiednika dywidendy. Do tego też coś jeszcze napiszę.
Dnia 2025-04-16 o godz. 12:54 ~olo napisał(a): > i napisz jeszcze tylko że oglądasz ściek pod nazwą "tv republika" i w zasadzie wszystko będzie jasne.
Bardzo mi pochlebia, że w tak długim tekście, pełnym faktów, wyliczeń i wniosków, nie znalazłeś ani jednego miejsca, gdzie mógłbyś się merytorycznie do czegoś przyczepić ;-)
O chłopie - czyli w krótkim uproszczeniu dywidenda też jest szkodliwa, bo przecież spółka mogłaby nie wypłacać dywidendy i nie dzielić się zyskami z ackjonariuszami, bo jest to KOSZT DLA FIRMY! Ty siebie w ogóle czytasz? Pałasz jakąś nienawiścią, zapewne spowodowaną stratą w związku z koniecznością wejścia spółki w układ, utratą wartości akcji i straconą starą dywidendą, która to de facto ma zostać w połowie wypłacona po spłacie układu, mimo tego, że nie musieli tego robić - więc i tak chcą wyjść z twarzą z całejsytuacji, mimo tego, że na minę wsadził ich US - natomiast TY już w którymś wątku przelewasz swoje frustracje jakoby spółka premiowała większych akcjonariuszy. Każdy mógł się zgłosić do skupu i podział był proporcjonalny do liczby posiadanych akcji, powiem więcej, nikt Ci nie bronił być dużym akcjonariuszem i skupować hurtem akcje w okresie pandemii i sprzedawać z "korzyścią" dzisiaj tak jak to mówisz. Weź zapisz się na terapię i przepracuj te dawne traumy spowodowane stratą na portfelu zamiast wylewać frustracje po forum. Skup tak samo jak dywidenda są proporcjonalne do posiadanych akcji i nie ma tutaj gorszych czy lepszy, marudzić mogą Ci, którzy zaspali na skup i się na niego nie zapisali. Ja jestem zadowolony i czekam na kolejne skupy po 35 zł, a jak się skończy układ to na wypłatę regularną dywidendy, a Ty dalej płacz, że to nie fair.
Jeśli nie rozumiesz różnicy między dywidendą a tą hucpą, to napiszę jeszcze raz: Przy wypłacie dywidendy, jeśli wartość księgowa mojej akcji zmniejsza się o złotówkę, to tę złotówkę dostaję na konto. Razy liczba akcji. Tutaj wartość mojej akcji zmniejszyła się o złotówkę, ale tej złotówki nie dostałem. Rozdrapali ją między siebie "duzi" akcjonariusze.
I nie chodzi tylko o mnie, bo w ten sposób zostali oskubani właściciele ponad 2 milionów akcji. Prawdopodobnie gdyby ich policzyć jako osoby, to jest ich nawet więcej niż osób biorących udział w skupie. I prawdopodobnie większość z nich nawet nie wie, że byłły jakieś zapisy, nie wie że zostali oskubani, i nie zagląda na forum.
Okradanie ludzi po cichu, kiedy tego nie widzą, wydaje mi się szczególnie obrzydliwe. Swoich strat nie żałuję, bo były niewielkie. Tym bardziej nie żałuję że nie wpatrywałem się w ESPI, bo na codzień mam ciekawsze rzeczy do robienia niż pilnowanie garstki akcji przed pazernością Pana i Pańskich kolegów. Podobno kradzione nie tuczy, ale życzę Panu wiele radości z szastania kasą którą Pan ze mnie złupił :-)
Jeszcze jedno panie stratny, jeśli nie sprzedałeś swoich akcji w skupie, a te skupione mają zostać umorzone, to znaczy, że Twój udział w akcjonariacie się powiększył, a co za tym idzie tak jakbyś dokupił akcje w sytuacji gdyby skupu nie było. Po prostu żal Ci ściska pewną część ciała, że zaspałeś na skup, zdarza się - ustaw sobie powiadomienia w aplikacji GPW i po problemie, a przerzucanie winy i szukanie usprawiedliwienia swojego gapiostwa na forum sobie odpuść, bo to nie przedszkole. Spółka za pierwszym razem zrobiła dłuższy okres na składanie ofert czego efektem było skupowanie z rynku co wywołało nagły wzrost ceny akcji, tylko po to żeby ta runęła po rozliczeniu skupu, więc wyglądało to jak pump&dump, dlatego chcąc tego uniknąć spółka dała w następnych razach krótsze okresy wezwania żeby tego uniknąc.
Dnia 2025-04-16 o godz. 18:24 ~XD napisał(a): > Jeszcze jedno panie stratny, jeśli nie sprzedałeś swoich akcji w skupie, a te skupione mają zostać umorzone, to znaczy, że Twój udział w akcjonariacie się powiększył, a co za tym idzie tak jakbyś dokupił akcje w sytuacji gdyby skupu nie było.
Nieprawda. Jeśli spółka skupuje akcje po wartości rynkowej a następnie je umarza, wychodzę na zero. Jest mniej akcji, ale reprezentują one proporcjonalnie mniejszy majątek. Mam większy udział w mniejszym majątku. Tutaj dodatkowo spółka wyrzuciła w błoto prawie drugie tyle majątku co na skup akcji. Mój udział procentowy może się trochę zwiększył, ale moja część firmy jest warta mniej.
> Spółka za pierwszym razem zrobiła dłuższy okres na składanie ofert czego efektem było skupowanie z rynku co wywołało nagły wzrost ceny akcji, tylko po to żeby ta runęła po rozliczeniu skupu, więc wyglądało to jak pump&dump, dlatego chcąc tego uniknąć spółka dała w następnych razach krótsze okresy wezwania żeby tego uniknąc.
Absurd. Skok za pierwszym razem to efekt naiwności akcjonariuszy, którzy pierwszy raz zobaczyli taką hucpę. Tak samo było na Lentex. Za pierwszym razem szał, a potem już każdy wie czego się spodziewać. Poza tym ten argument jest absurdalny dlatego, że rynek akcji reaguje szybko na "newsy". To są godziny, nawet często minuty, a nie trzy dni.
"W ostatniej operacji przebitka 35PLN/20PLN była już wystarczająco duża żeby mogli się tym zainteresować mali, ale czas na reakcję był minimalny. Decyzja zarządu w piątek, Komunikat ESPI o 17:26, a skup od poniedziałku do środy. Jeśli ktoś nie przeczytał ESPI w tym krótkim czasie, to nic nie mógł zrobić. No sorry, ale jako mały akcjonariusz nie czytam ESPI wszystkich spółek codziennie."
zaspałeś i tyle - 5dni na reakcje. 5 DNI.
nikt Ci nie karze przeglądac ESPI każdej spółki.... a jedynie tej co masz w portfelu. najwidoczniej Twój pakiet jest tak mały ze miałeś to gdzieś. No trudno. Większośc uczestnikow rynku jednak obserwuje.
Za pierwszym razem zrobili tak, że na decyzje było znacznie wiecej czasu i to zostało równiez na tym forum uznane powszechnie jako błąd gdyż krótkoterminowo podbiło kurs.
nie becz a następnym razem się orientuj. Nie podoba Ci się polityka firmy? to sprzedaj akcje.