No to mamy wyjaśnienie sytuacji. Brak dywidendy w tej Spółce, to potwierdzenie prognoz pesymistów. Gratujuję oceny koledzy. Z dugiej strony ostrożność Zarządu to wg. mnie pozytywna choć nieprzyjemna cecha. Jako akcjonariuszowi zależy mi, żeby Spółka mogła stabilnie funkcjonować. Czyli mamy kontynuację trendu. Ciekawe, kiedy to się skończy? Sytuacja makro nie rokuje najlepiej dla całości rynku.
No cóż. Wyniki za IV kw. nie były wcale takie najgorsze na poziomie jednostkowym. Na poziomie skonsolidowanym zadziałały koszty zamykania działalności MiMarkt. Ale trzeba mieć świadomość, że były to czynniki nadzwyczajne i jednorazowe.
Osobiście uważam, że spółka spokojnie i bez większego ryzyka mogła wypłacić dywidendę w wysokości ok. 2zł/akcję. Zadziałali ostrożnościowo.
Te pieniądze jednak nie znikają. Przypomnę, że zdarzało się już w tej spółce, że pierwotne założenia były zbyt zachowawcze i później spółka dzieliła się dodatkową gotówką z akcjonariuszami.
Dodam jeszcze że doradzałem wcześniej by brać akcje EC Będzin, Ci co mnie posłuchali trzepią obecnie kasę a inni kisza ogorasy i tracą kapitał na Eurotel.