• !!! znikające ludki? Autor: ~obserwator [217.119.74.*]
    Nie wiem, czy ktoś jeszcze śledzi stronę kadry zarządzającej, ale zaczyna się tam robić jakiś pokaz znikających ludzi. Było 11, zostało 8. Dyrektor produktu, R&D i ktoś od tuszów – puff, nie ma. Ofert pracy brak, komunikatów brak, ale może to nowa strategia: zarządzanie przez brak zarządu? Brzmi innowacyjnie.
  • Re: !!! znikające ludki? Autor: pantusk [89.161.0.*]
    faktycznie , nie ma ofert pracy na te 3 wakaty ani w Powiatowym Urzędzie Pracy ani na Pracuj.pl
  • Re: !!! znikające ludki? Autor: markus09 [37.248.178.*]
    Właśnie o tym mówiłem jakiś czas temu. Wszyscy zniknęli i podejrzewam, że to jeszcze nie koniec. Jeśli będziecie mieli okazję porozmawiać z którymś z nich — naprawdę warto posłuchać ich historii. Gwarantuję, że to będzie dobrze spędzony czas..
  • Re: !!! znikające ludki? Autor: ~Filip [195.8.101.*]
    A może po prostu znaleźli lepszą pracę? Wpadł ktoś na taki pomysł? XTPL to młoda spółka i nie oszukujmy się, musi liczyć się z kosztami i pewnie kokosów się tam nie zarabia. Stąd te programy motywacyjne, polegające na przyznawaniu akcji pracownikom. Zarząd chce w ten bezkosztowy dla spółki (generowanie nowych akcji nic ich nie kosztuje) sposób wynagrodzić pracownikom stosunkowo niskie zarobki i zachęcić do pozostania w XTPL. Nie wszyscy pracownicy chcą czekać aż spółka zacznie przynosić zyski i będzie w stanie wypłacać wyższe wynagrodzenia, kiedy już teraz mogą pracować w miejscu zapewniającym lepsze warunki. Dla mnie to nie oznacza, że spółka tonie. Nie wyciągajcie wniosków z dupy.
  • Re: !!! znikające ludki? Autor: ~hehe [37.47.198.*]
    Aha inwestory dowiedzieli się co to jest naturalna rotacja w każdej firmie.
  • Re: !!! znikające ludki? Autor: ~Man [31.60.73.*]
    Rotacja? Luz, każdy czasem zmienia robotę, wiadomo. Ale jak nagle zaczynają znikać dyrektorzy, których twarze wyskakiwały z każdego firmowego filmiku od lat, to trochę jakby ktoś mi zaczął szeptać „coś tu śmierdzi”. I serio, nie składa mi się to w całość. Bo jeśli naprawdę mieli pod górkę z hajsem, to kto wpadłby na pomysł przeprowadzki do biura w wersji „luksus plus, z marmurem i widokiem na sukces”? Przecież to kosztuje tyle, co mały statek kosmiczny.
  • Re: !!! znikające ludki? Autor: ~Filip [195.8.101.*]
    Nie składa Ci się to w całość. Rozumiem, że składa Ci się w całość, że xtpl upada, ludzie odchodzą z pracy, a spółka która zaraz się zawinie zmienia siedzibę na "marmury" żeby sobie siedzieć w bardziej komfortowych warunkach jak będzie ich komornik wynosił? Po co by to robili Twoim zdaniem? Widziałem te "marmury", to zwykły biurowiec. Może potrzebują więcej przestrzeni albo zmieniono im warunki najmu w poprzedniej lokalizacji? Tak bym zgadywał ale może się mylę. Zauważyłem, że co by nie zrobili to od razu znajdzie się ktoś kto znajduje powiązanie z rychłą wizją upadku spółki. Proponuję zapytać o to pod koniec kwietnia na webinarze dla inwestorów albo wysłać pytanie bezpośrednio na adres email przeznaczony dla inwestorów. Odpisują bo już sam wysyłałem pytania.
  • Re: !!! znikające ludki? Autor: ~normik [37.47.230.*]
    Obejrzyjcie sobie ich linkedina, nawet ostatnio dali zdjęcie z pracownikami odnośnie wyprodukowania 50 szt. DPS. Wszystko widać idzie w dobrym kierunku.
    A że były i będą rotacje to naturalna kolej rzeczy, chyba że ktoś pracuje w urzędzie, to dla niego jest dziwna sytuacja. ;)
    Cóż, nie spodziewałbym się, że pracownicy powiedzą prezesowi, że nie chcą być na zdjęciach… Ale jak ktoś już zauważył na swoim profilu LinkedIn, to i tak bardzo słaby wynik w porównaniu do konkurencji w tej branży. Co do 'XYZ' liczby drukarek do wyprodukowania — jeśli nie mają na nie kupca, to równie dobrze mogą podać 'XYZ²'. Ja też mogę wyciągać liczby z kapelusza. Myślę… 100 milionów złotych!
    Rozumiem, że może dochodzić do rotacji pracowników, ale czy to na pewno dobre w kontekście celu na 2026 rok? Myślę, że nie. Najbardziej doświadczeni ludzie odchodzą, a bądźmy szczerzy — potrzebni są eksperci w swoich dziedzinach, żeby ten cel zrealizować...
  • Re: !!! znikające ludki? Autor: ~Prezes [185.214.97.*]
    Nie należy mylić pracowników z inwestorami. Pracownik idzie tam gdzie lepiej płacą a nie tam gdzie akcje drożeją.
  • Re: !!! znikające ludki? Autor: ~obserwator [31.60.107.*]
    Pracownicy - jasne, kadra dyrektorska która tworzyła firmę - nie bardzo. Mają know how którego nie uzyska przeciętny pracownik. A jeśli kadra dyrektorska się zwija - to może znaczyć że wiedzą więcej co się dzieje w środku niż inni.
[x]
XTPL -4,10% 70,20 2025-10-03 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.