• Nie wysilajcie się złe duchy Autor: ~Koniuszek [83.28.201.*]
    Mamy do kompletu nowego kolegę do siania strachu (wątek o "rzeźni").
    Raczył nas poinformować, że tu nie ma podstaw fundamentalnych.
    Tymczasem kapitał własny firmy rośnie z kwartału na kwartał.
    W tej chwili 1 złotówka majątku firmy jest wyceniana na 26 groszy przez szanownych inwestorów na warszawskiej giełdzie.
    Firma systematycznie spłaca raty układowe.
    Wycena firmy na giełdzie to 44 500 000 zł, wg. wczorajszego kursu zamknięcia, a sama spłacona w marcu rata to 67 700 000 zł.
    Jak sądzicie, czy pieniądze na spłatę przyniósł Święty Mikołaj, czy firma je wypracowała?
    No tak, są ryzyka związane z Capitea, ale twierdzić, że tu całkiem nie ma podstaw fundamentalnych do inwestycji, to trzeba nie mieć zupełnie pojęcia o czym się mówi, albo być złośliwym.
  • Re: Nie wysilajcie się złe duchy Autor: ~Janek [37.96.52.*]
    https://gragieldowa.pl/spolka_arkusz_zl/spolka/CAP

Trochę krótka lista chętnych na zakupy ale długa lista marzycieli chętnych na zarobek
  • Re: Nie wysilajcie się złe duchy Autor: ~Koniuszek [83.28.201.*]
    Dzięki za informację, to prawda na teraz, że nie ma zbyt dużo chętnych do zakupów.
    Jest ryzyko inwestowania w spadkobiercę Getback, ale na pewno nie są to podstawy fundamentalne na tą chwilę.
    No cóż, na wszystkich forach znajdziemy hejt, nawet na najlepszych firmach, bo komuś akurat tak pasuje.
    Jaki według ciebie miałbym interes w naganianiu na spadki? Przecież ustawiając zlecenie kupna po bieżącej cenie zostanie zasypane w ciągu kilku dni, niezależnie od wielkości. Po prostu niema tutaj przyszłości, zwłaszcza że do końca układ jeszcze kilka lat
  • Re: Nie wysilajcie się złe duchy Autor: ~marian_koniuszko [86.41.166.*]
    Dnia 2025-04-10 o godz. 11:09 ~Koniuszek napisał(a):
    >W tej chwili 1 złotówka majątku firmy jest wyceniana na 26 groszy

ty żeś się z ekonomii to zatrzymał na roku 1987 i socjalizmie.
    aktywa to portfele, warte może maksymalnie tyle żeby wszystkie raty spłacić.
    ten majątek firmy w najlepszym wypadku wychodzi więc na zero po spłacie zadłużenia.

Ok, wy zawsze macie rację, mamy w Polsce demokrację.
    A ja zatrzymałem się w ekonomii na poziomie socjalizmu.
    A portfele itd. itd.
    Wszystko pójdzie dla obligatariuszy, każda zarobiona złotówka
    "Wszystko pójdzie do obligatariuszy" - co dokładnie znaczy "wszystko"?
    Może mnie oświecisz, bo ja się zatrzymałem w ekonomii na poziomie socjalizmu i rozumiem, że jak na oficjalnej stronie Capitea piszą, że są raty prawomocnego układu w konkretnej wysokości do spłacenia do 30 marca 2028 roku, to wierzę że tak jest.
    @marian: kto to jest Wójcik i co to jest HOIST?
    Jak jesteś takim tutaj naszym aniołem stróżem, to może zamiast wieszać psy na wszystkim i na wszystkich, wyjaśnisz tym którzy są nieświadomi jaka jest naprawdę sytuacja, bo może jest więcej nie wiedzących jak ja.
    Przy okazji może zrobisz, mniej czy bardziej świadomie, dobry uczynek zamiast jego pozoru.
    To nie boli, a kto wie może się nawrócimy i posprzedajemy wszyscy nasze akcje PKC i wreszcie niektórzy będą zadowoleni, że kurs spadł do 5 groszy.
  • Re: Nie wysilajcie się złe duchy Autor: ~Janusz [80.208.3.*]
    Przecież nadzorca układu oświadczył że każda nadmiarowa kwota zostanie przeznaczona na spłatę obligatariuszy. Póki co obligi mogą liczyć na zwrot chyba 25% (nie jestem do końca pewien) swojego wkładu więc jak najbardziej im się należy.
    Nie wiesz o tak podstawowych informacjach i bierzesz się za inwestowanie?
    Otóż z tego co wiem, to nadzorca układu MOŻE złożyć wniosek do jakiegoś miesiąca (dokładnej daty w tej chwili nie pamiętam) w 2027 roku do sądu i ewentualnie spowodować zwiększenie spłat na rzecz obligatariuszy.
    Może, ale nie musi i dodatkowe spłaty na razie nie wchodzą w grę, bo z tego co wiem obowiązuje cały czas ten sam układ.
    Generalnie, to z całego serca życzę obligatariuszom, żeby dostali pełny zwrot pieniędzy, a tym którzy ich oszukali żeby ich dopadła sprawiedliwość.
    Niech sobie nie myślą, że im się uda. Z wszystkiego przyjdzie się kiedyś rozliczyć i zdać sprawę, jeśli nie w tym świecie, to w przyszłym.
    Co do inwestowania, to żeby skutecznie zarabiać na rynku wcale nie musisz znać wszystkich szczegółów o spółkach.
    Trzeba mieć dobrą strategię i się jej trzymać.

Dnia 2025-04-10 o godz. 17:54 ~Koniuszek napisał(a):
    > @marian: kto to jest Wójcik i co to jest HOIST?

już ci wytłumaczę koleżko. HOIST miał kupić całość portfeli getback, finalnie kupił połowę. i przepięknie wtopił. wójcik maksym to dyrektor finansowy z HOIST co ten deal pilotował. jak się szwedzi zorientowali jaki wał poszedł, to chłopina musiał uciekać przed dyscyplinarką. temat miał iść do prokuratury, ale finalnie szwedzi odpuścili. i tak przez przypadek tenże wójcik odnalazł się w kancelarii medius, gdzie rękę mu podał... dąbrowski, były prezes getback xD
    fajnie to wygląda, co nie?

Dnia 2025-04-10 o godz. 13:31 ~Koniuszek napisał(a):
    > A ja zatrzymałem się w ekonomii na poziomie socjalizmu.
    > A portfele itd. itd.

i po co tak szczekasz? jakby te portfele były takiej super jakości, to by nie musieli robić układu tylko mając 20 mld nominału dawno by spłacili obligów w całości i ze wszystkimi odsetkami, a wójcik nie musiałby uciekać z HOIST przed dyscyplinarką za ten "wspaniały deal"

[x]
CAPITEA -6,09% 0,43 2026-06-01 16:49:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.