Na jednym z platnych portali pojawila sie w piątek informacja że Scanway nie dostanie projektu CAMILa. Ponoć info z jakiejs europejskiej konferencji ktora teraz byla. Pewnie pod to te spadki. Ktoś coś?
Chyba jednak jest. Scw wyceniany jest bardzo wysoko. Co oznacza, ze w wycenie jest przyszłość. Mikroglob i Camila to dwa projekty w najbliższej przyszłości. Reszta bedzie później.
SCW wyceniany bardzo wysoko? To policzmy: za przychody w 2025 ktore wg zarzadu za wykonalne (tj,. 28mln) policz sobie wskaźniki. Biorac P/S CRI masz wycene na wynikach za ten rok na poziomie 250-280mln.
Ale OK, weźmy nawet niższe wskaźniki SCW z przeszłości tj 6-7 PS. Masz wycene rzedu 170-200 mln. Obecny kap. 80mln.
Nie dowiozą 28mln? Ok, niech dowiozą te 20-28. wciąż masz duży upside.
Ludzie mylnie porownuja backlogi z CRI powtarzajac za jednym platnym portalem że SCW przewartosciowany. Idąc tym tokiem PS CRI powinno być jeszcze wyższe, a za tym wyższa wycena SCW. W dyskusjach pomija się JAKOŚĆ przychodów/backlogu tj dwyersyfikacja oraz kto płaci (komercyjny, rządowy). Dodatkowo SCW ma niesmowity upside w dronach i monitoringu infrastruktury krytycznej ktory jest pomijany przez rynek.
Backlog to chyba jednak suma zamówień, niekoniecznie na ten rok. A to są w większości długie kontrakty. Więc pewnie połowa tego jak dobrze pójdzie to ten rok.
A co do wyceny to też według mnie Scanway jest pod korek. Oczywiście każdy przy spółce, która nie ma regularnych zysków sobie może dowolnie ją wyceniać.
Moje wyczucie bierze się z następującego rachunku. Spółka high-tech, która osiąga pozytywną ebitdę i powtarzalne, ale rosnące regularnie zyski powinna mieć kapitalizację powiedzmy 15 x ebitda (dajmy na to takie Vigo, ale też amerykańskie w miarę dojrzałe spółki sektora aerospace). Czyli kapitalizacja 80 milionów Scawnaya implikuje spodziewaną ebitdę jakieś 5,3 miliona złotych. Oczywiście Scanway nie jest dojrzałą spółką, więc takie coś nie występuje w tej chwili. Więc teraz przyjmuję drugie założenie. Moje pieniądze jako inwestora kosztują mnie średnio 20% w skali roku. To znaczy, że inwestując np. 1 mln w portfel akcji spodziewam się po roku wartości portfela na poziomie 1,2 mln. Scanway-a traktuję jako spółkę wysokiego ryzyka, a w takie spółki inwestuję jeśli wierzę, że rok do roku pozwolą zarobić 50% (high-gain, high-risk). To znaczy, że zakładam, że za rok kapitalizacja spółki powinna wynosić 120 milionów, a za dwa lata 180 milionów, za trzy 270 milionów (procent składany). Czyli za rok ebitda, która odpowiadałaby 120 mln kapitalizacji to 120/15 = 8 mln, za trzy lata ebitda to 180/15= 12 mln, za trzy lata 18 mln złotych. Jako, że w spółki technologiczne inwestuję w horyzoncie 3 lata to, gdybym teraz miał dokupywać akcji Scanwaya zrobiłbym to gdybym wierzył, że w najgorszym razie za 3 lata (2028) ebitda roczna tej firmy wyniesie 18 mln złotych. Dla dojrzałych spółek aerospace ebitda/obrót to w najlepszym razie 1/5. Co znaczy, że Scanway powinien w 2028 mieć sprzedaż na poziomie 100 milionów złotych. Jest to oczywiście możliwe, jednak oznacza skalowanie firmy o czynnik 2 rok do roku. Fajna firma, fajny zarząd, szacunek dla nich, ale jak mi ktoś pokaże firmę europejską z sektora kosmicznego, która przez 3 konsekutywne lata skaluje się o czynnik 2, to dam medal z kartofla.
Naturalnie to moje własne rachunki, które pozwalają mi oszacować chęć na zakup akcji różnych firm, nie tylko z sektora technologicznego. Można się z nimi zgadzać lub nie. Mnie do tej pory nie zawiodły.
Błędnym założeniem jest implikowane wartości SCW na podstawie EBITDA. Dlaczego? Bo ten wskaźnik nie jest maksymalizowany przez zarząd. Ich celem na tym etapie , i w najbliższych kilku latach, powiedzmy tych trzech nie jest pokazywanie dodatniej ebitdy i zysku. Ich celem jest zapewnienie finansowania skalowania produkcji. I w pierwszej kolejności będą na to szły środki uzyskane z komercjalizacji. Fundamentalnie złe założenia do wyceny.
To co będzie rzutowało na wycenę scw jest zdolność do skalowania biznesu czyli przychody i backlog.
O rentowności, ebidta i zysku będzie można wrócić za ok 3 lata gdy beda mieli seryjne produkcje pod konstelacje dla takich nara, imable, iceye czy taśma dla WB.
Innymi słowy wyceniasz spółkę growth jak dojrzałą.