Dla sceptyków i weekendowych wędkarzy:
Niech dzisiejszy prym we wzrostach oraz saldo notowań DAT z ostatnich 2 dni po komunikacji o wprowadzeniu w życie przez Trampka zapowiadanej wojny celnej z całym światem oraz retorsjach adwersarzy w odniesieniu do lejącej się krwi szerokim strumieniem na indeksach wszelakich, będą dowodem i kontrargumentem do ich propagandy o bieżącej sytuacji i perspektywach DAT.
Zgodnie z obowiązującym prawem, a propos dzisiejszej konfy, o wielu rzeczach oficjalnie nikt z zarządu spółek GPW nie może mówić do czasu komunikatów sporządzanych na podstawie zaistniałych zdarzeń i puszczanych espi. Trzeba czytać między wierszami.
Od dwóch dni żyjemy w TOTALNIE zmienionym świecie. Konsekwencje są dalekosiężne. Pisałem już na tym forum o tym, że cła będą wprowadzone, również pisalem w punktach, że DAT to negatywnie nie dotknie, wręcz ODWROTNIE.
Obecne czasy z tym co ma DAT to okazja jakich mało. Im większe perturbacje (a będzie ich zapewniam wiele w najbliższych latach) na świecie tym lepsze stwarza to warunki dla DAT. To co część inwestorów dostrzega, a część nie, to autorska TECHNOLOGIA. Diament.
Jeżeli będą konsekwentnie robić to co robią, będą mieć sukces, a i my zarobimy.
Moje przewidywania, moze powtórzę innych z tego forum, w tym roku trzy cyfrowy poziom prędzej czy później przebijamy.
Nie specjalnie się interesuję zmianami funduszowymi w akcjonariacie DAT.....ja wiem, ja ja mam udział....tak na marginesie - nie ma jeszcze solidnych fundamentów - jesteśmy dopiero w okresie ich budowy. Wielokrotni pisałem na tym forum, że moim zdaniem nie ma żadnej formacji RGR - jest wyjście z klina zniżkującego i korekta. Teraz było odreagowanie po rekomendacji BOŚ. Technicznie - cały czas jesteśmy w konsoli (56 -70) i budujemy kolejne ramie do wybicia......zwracam uwagę na okres, w jakim budowało się poprzednie ramię....jeśli budowanie tego potrwa zbliżony czas - wybicie powinno nastąpić za dwa tygodnie..... zapraszam do obejrzenia:
All my pleasure. Tam też ładnie widać, gdzie warto dokupić na korekcie - ponieważ pisałaś, że chcesz kupować poniżej 56 zakładam, że dużo akcji nie masz.....zerknij też na XTP: https://imgur.com/RQVD4LZ
Ok, ale kanały nadal rysujesz... ehhh.
A ja jestem ciekaw jeżeli chodzi zmiany w akcjonariacie fundów. Pisałem już ok 3 m-ce temu nie czy, ale kiedy drugi fund po NN, przekroczy próg 5%. Grudniowe zakupy jednego z fundów, jak widzimy stawiają już nie jednego a dwóch pretendentów w pobliżu i do przekroczenia progu 5%.
Czy kluczowy nie wiem, ale mam nadzieję, że angażuje się. Sama DAT jest motorem dla samej siebie. Patrząc się na rosnący poziom zaangażowania w DAT kapitałem, NN ma rozgarnięty support IT dla swoich analityków decydujących o portfelu inwestycji.
Obecnie, osobiście, liczę na ekspozycję i zdrowy rozsądek zarządu DAT na długoterminowe ryzyko walutowe DAT w związku z geopolityczną strategią USA i ich prób dewaluacji $, w której to walucie denominowane są kontrakty DAT (pomijam tu dyskusję o mar o lago accord, itp.). Ewentualnie w średnim horyzoncie korzystanie (ew. rozważenie rozpoczęcia) z instrumentów pochodnych (np. swap) na zabezpieczenie ryzyka kursowego swoich przychodów, ewentualnie denominowanie kolejnych kontraktów w innej walucie niż $... Tak, USA będą dążyć do osłabienia swojej waluty z dwóch podstawowych przyczyn: zapewnienia globalnej konkurencyjności swojej gospodarki oraz b. wysokiego poziomu obsługi swojego długu. To pewnik.