Forum Giełda +Dodaj wątek
Opublikowano przy kursie:  66,00 zł , zmiana od tamtej pory: 52,45%

Re: Jak mocne muszą być fundamenty DAT

Czy kluczowy nie wiem, ale mam nadzieję, że angażuje się. Sama DAT jest motorem dla samej siebie. Patrząc się na rosnący poziom zaangażowania w DAT kapitałem, NN ma rozgarnięty support IT dla swoich analityków decydujących o portfelu inwestycji.

Obecnie, osobiście, liczę na ekspozycję i zdrowy rozsądek zarządu DAT na długoterminowe ryzyko walutowe DAT w związku z geopolityczną strategią USA i ich prób dewaluacji $, w której to walucie denominowane są kontrakty DAT (pomijam tu dyskusję o mar o lago accord, itp.). Ewentualnie w średnim horyzoncie korzystanie (ew. rozważenie rozpoczęcia) z instrumentów pochodnych (np. swap) na zabezpieczenie ryzyka kursowego swoich przychodów, ewentualnie denominowanie kolejnych kontraktów w innej walucie niż $... Tak, USA będą dążyć do osłabienia swojej waluty z dwóch podstawowych przyczyn: zapewnienia globalnej konkurencyjności swojej gospodarki oraz b. wysokiego poziomu obsługi swojego długu. To pewnik.

Jest jeszcze nasz poczciwy NBP...

Treści na Forum Bankier.pl (Forum) publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją.

Bonnier Business (Polska) Sp.z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl artykułów 12 i 15 Rozporządzenia MAR (market abuse regulation). Złamanie zakazu manipulacji jest zagrożone odpowiedzialnością karną.

Zamieszczanie na Forum propozycji konkretnych decyzji inwestycyjnych w odniesieniu do instrumentu finansowego może stanowić rekomendację w rozumieniu przepisów Rozporządzenia MAR. Sporządzanie i rozpowszechnianie rekomendacji bez zachowania wymogów prawnych podlega odpowiedzialności administracyjnej.

Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.

[x]
DATAWALK 1,41% 100,62 2025-10-03 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.