ja żałuję że nie sprzedałem bo bym zrobił ładne kółeczko, ale bałem się i straciłem wypracowany zysk. Pewnie w poniedziałek odbije, bo to raczej czysta realizacja zysku i efekt donka. Obczaj sobie co się dzieje na mirbudzie
Konsensus sprawa drugorzędna ( w obecnej sytuacji) liczy się zamieszanie na świecie z cłami, Wyniki- szału brak ! I jeszcze obawa o siłę zlotego-a słaby złoty to problem dla lpp
Dnia 2025-04-06 o godz. 15:12 ~Takjatowidzę napisał(a): > Konsensus sprawa drugorzędna ( w obecnej sytuacji) liczy się zamieszanie na świecie z cłami, Wyniki- szału brak ! I jeszcze obawa o siłę zlotego-a słaby złoty to problem dla lpp
Słaby złoty to nie problem, a przynajmniej nie taki duży. sprzedali za 20mld. Marża wynosiła 10,7, tzn że wytworzenie było kosztowało ich 9,7mld.. Ponieważ większość jest produkowana w Azji, tam też kupowany jest materiał to prawie połowę obrotów wydają w walutach. Sporo płac pracowniczych tez jest w walucie Jak patrzysz na przychody to 8,7 mld jest z kraju 10,6mld z zagranicy. To znaczy ze to co zarobią za granicą nie jest wymieniane na złotówki, bo po co.
Tak naprawdę ich dywersyfikacja rynków fantastycznie broni LPP przed lokalnymi kryzysami. To jest bardzo dobra spółka, o wiele lepsza niż wynikałoby z ich komunikacji z inwestorami.
Kurz po panice opadnie i kurs zacznie się podnosić. Problemem jest short słabe ręce. :)
Short w rejestrze nie zmniejszyl pozycji. Albo liczy na dalszy spadek, albo, ale tego nie wiem czy jest taka praktyka, zebrał akcje ale ich nie oddaje. Trzyma, bo chce kupić taniej pod przyszłe wzrosty. Co sądzicie?