1. Nie eksportuje do Ameryki.
2. Rynki na których działa też nie eksportują dużo do Ameryki.
3. Cały eksport UE do USA to zaledwie 1,8% PKB uni. Nie przeceniajmy wpływu ceł Trumpa.
Dnia 2025-04-03 o godz. 09:27 ~Bob napisał(a): > 1. Nie eksportuje do Ameryki. > > 2. Rynki na których działa też nie eksportują dużo do Ameryki. > > 3. Cały eksport UE do USA to zaledwie 1,8% PKB uni. Nie przeceniajmy wpływu ceł Trumpa i nie dawajmy sobie bezmyślnie ostro w s>>>,zupełnie na czczo i bez znieczulenia.
Mogą. Dostepnosc powinna być lepsza. Wpływ na produkty Asbis to wg mnie margines , bardziej chodzi w tym wszystkim o ograniczanie produkcji poza USA i zwolnienia wynkiajace z ograniczeń produkcji na export. Jednakże produkcja towarów to mniej niż 1/3 PKB (większość to usługi) , a produkcja na export to jeszcze mniej. Ale zwolniania to obniżenie siły zakupowej co zwiększa ryzyko recesji ogolnoswiatowej. Na szczęście Kazachstan prawie wogle nie eksportuje do USA a gospodarkę ma mocną -ost wzrost odczyt 4,8% podobnie ZEA.
Dlatego tak sobie cenię posty MERYTORYCZNE wielkie dzięki Kolego :) a czy może dojść do ceł na amerykańską elektronikę ? i tą z usa i tą produkowaną poza usa ?
Raczej mała szansa. Kraje, które by tak zrobiły strzeliłby sobie same w kolano, bo raczej nie będą chciały sobie hamować cyfryzacji. Cła odwetowe jak już to zrobisz na towary które zabolą najmniej np. dobra luksusowe.
Tępota umysłowa bobek nie wie co to są łańcuchy dostaw i że do wytworzenia wszelkiego g. potrzebna jest energia w tej czy innej postaci.
Już wiadomo ile wyniesie spadek PKB w związku z niepewnością inwestycyjną i spowolnieniem gospodarczym chociażby w krajach Unii Europejskiej.
Rynki ośle nie są tak głupie jak ty i dyskontują to z wyprzedzeniem grając na recesję.
Po raz kolejny ten sam scenariusz- stado wiewiór zatankowanych pod korek z rękami obiema w nocniku .
Jak się pogarsza łańcuchy dostaw ( podobnie jak w pandemii) to i elektronika podrożeje, a Asbis wydrukuje sobie marże jako niemalże monopolista na swoich rynkach.
W trakcie jednego z poprzednich spotkan z inwestorami w poprzednim roku bylo o to pytanie - Asbis odpowiedzial ze cla USA to dla nich raczej szansa niz zagrozenie. To bylo spotkanie audio gdzies jest zapis (ja chyba sluchalem na You Tube) mozna sobie odnaleźć
"Rynki nie są tak głupie" No właśnie są Wszystkie spólki wrzucają do 1 wora. Co więcej Polskę wrzucają do wora EM Jak było po wybuchu wojny? Mądre rynki zwaliły kurs na 9 zł. Jak pisałem o 20% dywidendy to takie błazny jak ty rżały że śmiechu. Dywidenda obecnie to ok 2 zł czyli 22% jak ktoś wtedy kupował jak ja to czyniłem.
CZAT INWESTORSKI ZE SPÓŁKĄ ASBIS - YouTube - znalazłem ten wywiad jakby ktoś był zainteresowany. Od 16:00 do 23:20 jest omawiany m.in temat ceł - wskazany jest, że cła będą neutralne lub nawet pozytywne jako szansa na przekierowanie sprzedaży Apple w większym stopniu na rynki Asbisu. Czy tak, będzie, zobaczymy:)
Z innej beczki natomiast ciekawe będą moim zdaniem dalsze dzieje dystrybucji przez Asbis produktów Bang & Olufsen. Mieli otwierać sklepy w 2025 r. we Włoszech i 2 w USA (też o tym jest w wywiadzie), a to duńska firma. Ciekawe, jak to będzie wyglądać pod kątem ceł właśnie + kwestii Grenlandii. Może to nie jest jakaś ogromna inwestycja w skali działalności Asbisu ale kto wie jakie to komplikacje może rodzić w praktyce...
Czyli tak jak pisałem wcześniej. Apple będzie chciał przekierować swoje produkty na rynki poza USA gdzie będzie mieć lepsze marże. Może być to szansa dla Asbis.
Udział eksportu do USA w całym exporcie Kazachstanu to ok 2%. Cła dla eksportu Kazachstanu nie mają znaczenia. Główne kieunkiexportu to Europa i Azja > 95 %
Na Wall Street indeks Dow Jones Industrial Average spadł o 1679,39 punktów, tj. 4,0%, do 40 545,93. Indeks S&P 500 spadł o 274,45 punktów, tj. 4,8%, do 5396,52. Indeks Nasdaq Composite spadł o 1050,44 punktów, tj. 6,0%, do 16 550,61.
Po gongu zamykającym sesję w środę prezydent USA Donald Trump ogłosił wprowadzenie szerokich ceł na towary importowane, obiecując, że „przywróci Ameryce bogactwo”.
Trump przedstawił na billboardzie wysokość stawek celnych w poszczególnych krajach, ustalając stawkę bazową na poziomie 10%.
Trump powiedział, że Stany Zjednoczone obliczą łączną stawkę taryfową wszystkich innych krajów i „naliczą im mniej więcej połowę tego, co one pobierają od nas”.
W rezultacie Wielka Brytania będzie musiała zapłacić podstawową stawkę celną w wysokości 10%, UE 20%, a Chiny 34%.
W Europie londyński indeks FTSE 100 zamknął się spadkiem o 1,6%. Frankfurcki DAX 40 stracił 3,0%, a paryski CAC 40 obniżył się o 3,3%.
W Azji indeks Nikkei 225 w Tokio zakończył dzień spadkiem o 2,8%. W Chinach indeks Shanghai Composite stracił 0,2%, a indeks Hang Seng w Hongkongu zamknął się spadkiem o 1,5%. Australijski indeks S&P/ASX 200 zamknął się spadkiem o 0,9%.
Rynki finansowe w Szanghaju i Hongkongu były zamknięte z powodu Święta Ching Ming.