Klub ubranych Autor: wakacyjnetwojejstarej [130.41.144.*]
Czas: mniej więcej miesiąc temu.
Pobawiłeś sie troche WIG-Ukraina, ale wiesz że to balony i czysta spekuła i chcesz sie przerzucić na "zbrojeniówke".
Zremb, Lubawa- fenomenalnie, ale pociąg już odjechał i wykres mówi że jest dużo za późno na pakowanie sie.
Ale jest jeszcze Protektor- też mają jakieś kontrakty dla Wojska, wykres wygląda zdrowiej, jakby byli po korekcie, przed wystrzałem- pakujesz sie po same uszy.
Mijają tygodnie a ty ciągle czekasz na wystrzał. Twoja średnia jest powyżej 2,2. Silne wsparcie na 2,0 cie napawa optymizmem. To musi wystrzelić.
No i niestety jest- pewnego razu wsparcie złamane na zamknięciu. Potem info o ucieczce dwóch członków zarządu. Ty, nauczony doświadczeniami z innych spółek które sprzedałeś ze stratą tuż przed spektakularnym wystrzałem- siedzisz pomimo tego że strata każdego dnia ci sie powiększa. A miał być pewny, bezpieczny strzał.
W końcu nie wytrzymałeś i sprzedałeś tego śmiecia widząc nieuchronną droge na 1zł. I nienawidzisz sie za ponowne uczucie wyrolowania, pomimo tego że tym razem byłeś taki ostrożny.
To nasza giełda, a my jesteśmy jak ci co chcą w kasynie stać się milionerami, mając w kieszeni sto złotych. Czysta ruletka ,jak nie masz dojścia do informacji, do których nie powinieneś mieć, to licz na łut szczęścia( patrz dziś milisystem:)). Ale kto komu zabroni zabroni, bawić się swoją kasą :). Sam tu umoczyłem parę koła.
Tak się dzieje jak chcesz spekulować. I liczysz na niewiadomo jakie zyski w jak najkrótszym czasie (horyzont czasowy typu 2 tygodnie). Ale nie musi to być prawdą jeżeli masz więcej cierpliwości i mnie wygórowane oczekiwania. Wystrzał zbrojeniówki był nagły i nadzwyczaj krótkotrwały - nie ma co szybko liczyć na zbliżone zdarzenia. Ale jak cię interesuje stopniowy wzrost rozłożony na kilka miesięcy to nie potrzebujesz ani wiedzy insiderskiej, ani nagłego czysto zewnętrznego wydarzenia. Możesz moim zdaniem wtedy polegać na ogólnym wpływie obecnej sytuacji geopolitycznej na sytuacje rynkową => jasne, wtedy rzeczy nie dzieją się w takim tempie w jakim rośnie Lubawa czy w jakim wzrastał przez krótki moment Protektor, ale ryzyko też jest mniejsze. I taki np. sektor stalowy w Polsce w moim odczuciu będzie beneficjentem wszelkich pomysłów typu Tarcza Wschód czy zakup w HSW transporterów opancerzonych.