Mam takie pytanie Czy po wydzieleniu kapitału i podziale akcji np 50 / 50% i dostaniemy za 1 akcję Synektika 1 akcję Syn2bio to na notowaniach GPW cena Synektika zostanie automatycznie obcięta o 50% czy to rynek musi wycenić sam ?? i z jaka wartością pojawią się akcje Syn2bio ?? np: 50% obecnej wartości 110 zł Stracimy czy zyskamy ? Bycz czy nie być ?
„W wyniku podziału akcjonariusze Synektika obejmą akcje nowej spółki (proporcjonalnie do posiadanych przez nich udziałów), a obie firmy będą notowane na GPW w Warszawie.„ chyba jasno się wypowiedzieli w sprawie przydziału/podziału nowych akcji
Rynek musi wycenić sam. Na pewno ceny Synektika wtedy spadnie. Mówię o cenie, która będzie osiągnięta dzień przed podziałem. Teoretycznie powinno wyjść po równo. Czyli wartość akcji jaką ktoś będzie miał przed podziałem, powinna być równa wartości akcji dwóch spółek po podziale.
Jeżeli spółka jest silna i inwestorzy nie podejrzewają jakiegoś wałka, to może być tak, że po podziale inwestor będzie miał więcej w portfelu niż przed podziałem. Jeżeli byłoby natomiast podejrzenie, że spółka chce przerzucić do tej drugiej jakieś ryzykowne aktywa i ją uwalić, to wtedy cena może być niższa. Z jednej strony jest to ściągnięcie z głównego Synektika wszelkich ryzyk. Z drugiej strony idealne rozwiązanie do realizacji partneringu. Tutaj wszystko wygląda dosyć ładnie, chociaż trochę mnie zastanawia dlaczego pan Książek wyszedł tak ogromnym pakietem, przed tak ważnymi wydarzeniami, które teoretycznie mogą wywindować spółkę wysoko? Mamy jeszcze niecały rok do rozważania nad tym.
Prawie wszyscy się cieszą i chałą prezesa za dbałość o akcjonariuszy Synektika Ja tam się nie znam bo tylko Ci w forum Bankiera się znają ale , ale 1. na giełdzie raczej się wycenia przyszłość 2. badania = koszty, koszty i koszty ponosił Synetik przez wiele lat 3. akcjonariusze godzili się z kosztami i liczyli na przyszłościowy dodatkowy zysk , licząc to wyceniali spółkę 215-225 zł za akcję 4. koszty zostały poniesione i jeszcze będą ponoszone przez rok, a jak zbliża się moment odbierania zysków (sprzedaż kardio) to wydzielają tą część spółki Uczciwie by było gdyby od początku wydzielona byłaby spółka Syn2bio, teraz spodziewam się spadków ceny akcji Synektika Mamy się cieszyć że odejdą koszty ??? Teraz odchodzą razem na nadchodzącym zyskiem !!!
Nikt nic nie straci.
Jednego dnia zaśniesz mając 1 akcje snt a obudzisz się mając 1 akcje snt i 1 szt SNT2.
JEŚLI KURSprzed zaśnięciem będzie 300 a z podziału będzie wynikać, że aktywa są przenoszona w proporcji 5:1, to po obudzeniu kurs odniesienia jednej spółki będzie 250 a drugiej 50
Po kursie odniesienia razem 300.
A że rynek może uznać podział z dokumentów finansowych za nieadekwatny... to kurs się zmieni. Ale nadal będziesz mieć dokładnie taki sam udział we wszystkim - chyba, że dojdziesz do wniosku, że miałeś snt dla kardio więc sprzedasz snt i kupisz snt2 . Albo w drugą stronę.
Ja osobiście raczej zmienię się proporcje czyli coś sprzedam by kupić coś (inne coś) bo w snt bardziej mnie pociagainwestycyjnie jedna noga niż druga. A która- nie ma to znaczenia dla innych, mogę się mylić.
Ale kto nic nie zrobi- nic nie straci(*)
(*)w porównaniu z alternatywnym światem gdzie nie ma podziału.
Ostatecznie mogę się założyć o diadem złoty za garsc orzechów, że do dnia podziału będą sesje że zmiana kursu na czerwono na synektiku więc i bez podziału można na tym tracić w pewnych momentach.
Nawet sądzę, że może być i tydzień na czerwono do podziału, ale i to się już nie założę