no to popatrzmy co się stało korzystając ze sprawozdania jednostkowego: https://www.bosbank.pl/__data/assets/file/0012/62103/Roczne-sprawozdanie-finansowe-BOs-S.A.-za-2024-r..xhtml
na czym zarabiają/tracą?
str 4 przychody odstekowe niższe o 150 mln, koszty odsetkowe niższe o 200 mln czyli taniej zbierają depozyty co dało ok 50 mln in plus wyniku odsetkowego
wynik prowizyjny o 6 mln gorszy
kolejne duże pozycje:
rezerwy na CHF o ok 40 mln niższe niż 2023 odpisy na kredyty o 45 mln niższe niż 2023
koszty administracyjne ogólne wyższe o ok 65 mln niż w 2023
czyli na grubych klockach można powiedzieć, że 50 mln extra wyniku odsetkowego nawet nie pokryło wzrostu kosztów a cały wynik robiony jest na niższych niż w 2023 r odpisach na CHF i kredytowych (łacznie 85 mln) co pokazuje, żę gdyby BOŚ zrobił takie odpisy jak w zeszłym roku to byłby pod wodą i stąd pewnie magiczne rozwiązanie odpisów kredytowych w czwartym kwartale
no i RoE spadło z 3,8% do 3,6% gdzie średnia w sektorze lekko licząc jest powyżej 15%
i ze sprawozdania zarządu str 28 C/I w 2023 51,3 , w 2024 59,7 - to słabe jest, PKO BP ma ponizej 30, średnia w bankach ok 45, BOŚ chyba pomylił kierunek zmian
Tak trochę to trwało zanim przestalem czytać bzdury ze sprawozdań. Tak patrzę tylko na to czy zarabiają i będą zarabiać resztę mam w d... bosia miałem bo miał zarabiać ale on nie chce zarabiać
Przecież boś nie jest od zarabiania kasy dla drobnicy. Dopiero teraz to zrozumiałeś? Temat ekologii esg i innych tego typu rzeczy jeszcze na zielonym tle dobrze się sprzedaje medialne...
Jedyna szansa dla tego banku to zakończenie odpisów na kredyty walutowe w 2024 zrobili 240 milionów odpisów ale na 2025 zostało 50 milionów franków i do 50 milionów euro i dolarów czyli minimum do 100 milionów odpisów jeszcze zrobią. Co później? Jeśli na tym koniec to za 2 lub 3 kwartały zysk kwartalny 100 milionów? Nie chcę mi się w to wierzyć ale odkupiłem trochę na wszelki wypadek.