To nie jest tak, że na każde 1000 sprzedasz 20. Wszystko zależy od tego jaka będzie redukcja, czyli ile akcji zostanie zgłoszonych do wezwania. Jeśli to będzie np. 80%, wówczas gdy masz 1000 akcji to sprzedasz 200.
Porównuję to do analogicznej sytuacji sprzed roku kiedy skupowali 4,29% akcji własnych po 100zł. Wystawiłem wtedy 300 akcji z czego skupili 13 sztuk. ( https://espiebi.pap.pl/node/555797 ) Czemu teraz miało by być inaczej :)? ( https://espiebi.pap.pl/node/684168 )
prponuje czytac ze zrozumieniem. Dzisiajeszy komunikat mowi o rozliczeniu skupu za poprzedni rok tam zostalo ~1.3M . Decyzja o zysku za 24 zapadnie na WZ.
lkwd - dlatego będzie inaczej, że skup za 35 zł jest dużo mniej atrakcyjny niż za 100 zł, więc redukcja będzie jak przypuszczam znacznie niższa. Zobaczymy co zrobią z zyskiem za 2024. Czy znowu skup czy tym razem dywidenda.
Czy my w ogóle czytamy te same raporty? W maju 2024 przeznaczyli na skup akcji własnych 9.307.024,30 zł. W zeszłym roku skupili 80.000 akcji po 100 zł + dzisiaj ogłosili, że skupią 36.548 po 35 co daje 1.279.180 zł. Łącznie więc mamy już 9.279.180 więc środki na skup zostały właśnie wyczerpane.
Regulamin skupu: https://espiebi.pap.pl/node/555575 Pierwszy skup: https://espiebi.pap.pl/node/555797 Drugi skup: https://espiebi.pap.pl/node/684168
Tak, środki na skup uchwalony w maju 2024 roku zostaną wyczerpane po realizacji tej transzy skupu, o której dzisiaj poinformowali . Tymczasem przed weekendem spółka opublikowała raport roczny, w którym pokazała zysk za 2024, który to zysk na coś pewnie przeznaczy. W zeszłym roku najpierw padła propozycja wysokiej dywidendy, zamieniona później na skup. Zysk za 2024 rok przypuszczam, że również przeznaczą albo na dywidendę albo kolejny skup.
Jak mówiłem. Spółka siedzi w kalkulatorem w rękach jak tu w konia zrobić drobnych. Kasa z zysku za 2024 też pójdzie na skup lub dywidendę, w mojej ocenie skup ze względu na to, że główny może więcej zgarnąć. Dzieląc skup na mniejsze partie zamiast skupić wszystko jednorazowo zwiększa stopień redukcji. Wiele mniejszych udziałowców nie weźmie też udziału. To przechyla dystrybucje środków do głównego udziałowca. Prosta matematyka.
BTW. Porównajcie sobie raporty z 2023 i 2024. Rok temu szacowałem, że Gamivolimited mogło pójść za może 3 mln zł. Chyba poszło za mniej niż 1 mln...
I wyległ LOL ze swojej nory po infie o skupie. Jakie to było przewidywalne, kolejny rok ta sama śpiewka z twojej strony:) Mnie zastanawia jedno - twoje ciągłe powroty na spółkę, która to niby chce zrobić w konia akcjonariuszy. Jesteś mas.ochistą inwestycyjnym? No bo z kilkuset albo kilku tysięcy spółek jak inwestujesz tez za granicą, wybierasz akurat tę co do której masz największe wątpliwości:)
Oni już tak "bankrutują" od dwóch lat, a z moich wyliczeń wynika, że po tym skupie będę już mógł sobie odliczyć od mojej średniej ok 5 zł, bo tyle w sumie zarobiłem do tej pory, a średnia mocno spadła dzięki zakupom w przedziale 13-15 zł:) Już o kółkach częścią pakietu nie wspomnę. Nie były to jakieś astronomiczne kwoty, ale jednak te 30-50% rok temu na każdej sprzedanej akcji zarobiłem. A nawet więcej jak sobie doliczę że w tym roku odkupiłem je jeszcze niżej. No i oczywiście nie wiadomo jeszcze ile dokładnie dadzą na skup w tym roku.
O wyższości skupu nad dywidendą pisałem już dziesiątki razy dlatego tutaj telegraficzny skrót: płatność bez natychmiastowego podatku (czyli można zainwestować te 19% podatku dalej, a przy dywidendzie musiałbyś od razu płacić), umarzanie akcji (czyli twoje akcje zyskują na wartości, a w kolejnych skupach jest mniejsza redukcja w stosunku do kwoty przeznaczonej na skup, no bo te akcje nie biorą już w nim udziału), możliwość uzyskania większej stopy zwrotu niż z dywidendy, bo część akcjonariuszy nie przystąpi do skupu. Zawsze te kilka akcji więcej się dzięki temu sprzeda. No dla Ciebie to minus, ale już od 3 lat siedzisz z pakietem kilkadziesiąt akcji zamiast dokupić albo je w końcu sprzedać, chyba tylko po to żeby zawsze móc sobie popłakać na bankierze jak to ten zły zarząd nie robi Ciebie w konia:)
Koszt wzięcia udziału w skupie to w moim banku kwota rzędu kilkudziesięciu złotych (chyba 30 zł o ile dobrze pamiętam), tak wiec przypadkiem nie wyskakuj tutaj znowu z tymi swoimi kosztami rzędu kilkuset złotych bo to jest już nudne. A jeżeli dla kogoś wydatek rzędu kilkudziesięciu złotych to równowartość wysokości zysku ze skupu, no to sorry, ale był czas zwiększyć pakiet w promocyjnej cenie. Spółka od kilku lat regularnie przeprowadza skupy, wiec jak ktoś woli dywidendę to są inne na rynku. Nikt nikogo nie zmusza do siedzenia tutaj. Chociaż patrząc na Ciebie LOL mam wątpliwości;)
P.S.
Z tego co pamiętam, to rok temu jak przechodzili na nowy model gadałeś bardziej o tym, że spółka na pewno zbankrutuje, bo twoim zdaniem nowy model jest do niczego i ma na celu wyprzedaż najcenniejszego aktywa, no a tutaj jest eleganckie 5 mln zysku. No to kiepsko z Twoja teorią, bo wychodzi na to że zarabiają i dzielą się z akcjonariuszami zyskiem. Niedobry, oj niedobry zarząd.
Nie wiem czy pamiętasz ale miałeś odwołać swoje zarzuty w stronę zarządu jak się okaże że zysk się ustabilizował i kwartalnie mają przewidywalne przychody, bo to miała być oznaka, że spółka się nie zawija tylko rozwija. No ale jak widać nie ma co oczekiwać weryfikowania honorowych zakładów na stronie bankiera. Może wypadałoby tak przeprosić zamiast znowu zaczynać nagonkę? To już nudne się robi, tym bardziej że tym razem już kompletnie nie ma się do czego przyczepić.
Żeby daleko nie szukać spółek dywidendowych, to właśnie TSG ogłosił piękną propozycje dywidendy. Masz okazję LOL przeskoczyć, może Ci się uda pozbyć tego nieszczęsnego Gamivo i zakupić spółkę dywidendową o której tak marzysz:)
Swoją drogą kolejna spółka, którą opłacało się trzymać i dokupywać na spadkach po spadku po ostatnim skupie. Na tej giełdzie to już chyba nikt nie patrzy na raporty finansowe.
Moja robocza teza jest, że THC się nie zgłosi do skupu po 35 zł. Mogę się mylić ale w poprzednich skupach po 100 zł THC sprzedawało proporcjonalnie więcej akcji w stosunku do proporcji udziału w firmie. Spowodowane to jest redukcją i tym, że nie wszyscy mali biorą udział w skupach. Teraz gdyby THC pominęło skup za 35 zł to co piętnasta akcja małych akcjonariuszy została by skupiona i po umorzeniu przewrócony byłby udział THC w spółce do wyjściowej proporcji (% udziału). Po czym już z obecnego zysku za 2024 można by wrócić do skupu po 100 zł w którym THC by wziął udział.
To teoria zakładająca długoterminowe wyrolowanie małych udziałowców... czy się spełni? Zobaczymy. Jeśli tak to redukcja może być pomiędzy 1:10 a 1:15 zamiast 1:50 jak to było przy udziale THC w skupie. Wkrótce zobaczymy :D
Cudowna wizja LOL z tym skupem popieram. Sprzedam akcje "tylko" 80% wyżej niż moja średnia, a nie odejmuję tutaj 4 zl na akcji, które zarobiłem na poprzednich skupach. Normalnie popłaczę się z żalu bo przecież miałem zarobić 1000% a dostanę tylko 80%, tak zostanę zrobiony na szaro
P.S. To oczywiście była ironia;) Już LOL naprawdę nie masz co wymyślać, ale muszę przyznać że Twoje wizje planu zdjęcia spółki z giełdy są coraz bardziej atrakcyjne dla mniejszościowych akcjonariuszy. Czekam już tylko aż zaczniesz mówić o wykupie akcji za 100 zł bo ten zły, zły zarząd zechce wycofać spółkę z giełdy.
Widzisz tak dokładnie jest jak ja czytam twoje wymysły na temat tego co zrobi spółka - przedstawiasz jakieś fantastyczne scenariusze wydarzeń i oceniasz dane działania zarządu, bez posiadania żadnego dowodu na poparcie tez. Ja tam zinterpretowałem te twoje wynurzenia jako sugestię, ze chcą wyjść z giełdy. I co w tym złego? Przecież nie masz dowodu na to, że nie miałeś tego na myśli jak to pisałeś.
Wkurzające, no nie?
Dokładnie tak wygląda stosowany przez ciebie model rozumowania o tym co się dzieje w spółce. To co w raportach i co powie zarząd jest nieważne, bo dla Ciebie zawsze jest gdzieś tam ukryta intencja i ty ją znasz najlepiej a inni są naiwniakami.
Już pomijam, że się myliłeś za każdym razem co do przewidywań, ale dalej z uporem się produkujesz tutaj.
P.S. Już serio nie chce mi się z Tobą pisać, bo to jest kompletnie bezproduktywne i jałowe. Niczego się nie dowiaduję, tylko mnie irytujesz niesprawdzonymi insynuacjami - więc z mojej strony to tyle jeżeli chodzi o konwersację. Zapisałem się na skup i nie mam potrzeby już tutaj wchodzić aż do ogłoszenia następnego skupu.
No mi się marzyła redukcja w wysokości 80%, ale marzenia są dobre do poprawiania sobie humoru, a jednak trzeba patrzeć bardziej krytycznie na swoje oczekiwania:)
Biorąc pod uwagę poprzednie skupy, ja jestem zadowolony. Tutaj masz 1,96% do 2,23% tak więc ok. 15% więcej niż by było w przypadku wzięcia udziału wszystkich w skupie. W dodatku to jest resztka pieniędzy z zeszłorocznego skupu tak więc zapewne to nie koniec bonusów w tym roku.
Jakbyś miał dywidendę to nie dość że miałbyś mniej pieniędzy, to jeszcze musiał od tego odprowadzić podatek.
I tak moim zdaniem mocno poszli na rękę drobnym, bo mogli zostawić standardową kwotę 100 zł za akcje (tak było w poprzednich dwóch skupach) i wtedy przy takiej wysokiej redukcji udział wzięliby tylko ci co mają kilka tysięcy akcji, bo z mniejszą ilością nie opłacałoby się przystępować.