Forum Giełda +Dodaj wątek
Opublikowano przy kursie:  16,75 zł , zmiana od tamtej pory: -10,45%

Re: 35 za akcję proponują

I wyległ LOL ze swojej nory po infie o skupie. Jakie to było przewidywalne, kolejny rok ta sama śpiewka z twojej strony:) Mnie zastanawia jedno - twoje ciągłe powroty na spółkę, która to niby chce zrobić w konia akcjonariuszy. Jesteś mas.ochistą inwestycyjnym? No bo z kilkuset albo kilku tysięcy spółek jak inwestujesz tez za granicą, wybierasz akurat tę co do której masz największe wątpliwości:)

Oni już tak "bankrutują" od dwóch lat, a z moich wyliczeń wynika, że po tym skupie będę już mógł sobie odliczyć od mojej średniej ok 5 zł, bo tyle w sumie zarobiłem do tej pory, a średnia mocno spadła dzięki zakupom w przedziale 13-15 zł:) Już o kółkach częścią pakietu nie wspomnę. Nie były to jakieś astronomiczne kwoty, ale jednak te 30-50% rok temu na każdej sprzedanej akcji zarobiłem. A nawet więcej jak sobie doliczę że w tym roku odkupiłem je jeszcze niżej. No i oczywiście nie wiadomo jeszcze ile dokładnie dadzą na skup w tym roku.

O wyższości skupu nad dywidendą pisałem już dziesiątki razy dlatego tutaj telegraficzny skrót: płatność bez natychmiastowego podatku (czyli można zainwestować te 19% podatku dalej, a przy dywidendzie musiałbyś od razu płacić), umarzanie akcji (czyli twoje akcje zyskują na wartości, a w kolejnych skupach jest mniejsza redukcja w stosunku do kwoty przeznaczonej na skup, no bo te akcje nie biorą już w nim udziału), możliwość uzyskania większej stopy zwrotu niż z dywidendy, bo część akcjonariuszy nie przystąpi do skupu. Zawsze te kilka akcji więcej się dzięki temu sprzeda. No dla Ciebie to minus, ale już od 3 lat siedzisz z pakietem kilkadziesiąt akcji zamiast dokupić albo je w końcu sprzedać, chyba tylko po to żeby zawsze móc sobie popłakać na bankierze jak to ten zły zarząd nie robi Ciebie w konia:)

Koszt wzięcia udziału w skupie to w moim banku kwota rzędu kilkudziesięciu złotych (chyba 30 zł o ile dobrze pamiętam), tak wiec przypadkiem nie wyskakuj tutaj znowu z tymi swoimi kosztami rzędu kilkuset złotych bo to jest już nudne. A jeżeli dla kogoś wydatek rzędu kilkudziesięciu złotych to równowartość wysokości zysku ze skupu, no to sorry, ale był czas zwiększyć pakiet w promocyjnej cenie. Spółka od kilku lat regularnie przeprowadza skupy, wiec jak ktoś woli dywidendę to są inne na rynku. Nikt nikogo nie zmusza do siedzenia tutaj. Chociaż patrząc na Ciebie LOL mam wątpliwości;)

P.S.

Z tego co pamiętam, to rok temu jak przechodzili na nowy model gadałeś bardziej o tym, że spółka na pewno zbankrutuje, bo twoim zdaniem nowy model jest do niczego i ma na celu wyprzedaż najcenniejszego aktywa, no a tutaj jest eleganckie 5 mln zysku. No to kiepsko z Twoja teorią, bo wychodzi na to że zarabiają i dzielą się z akcjonariuszami zyskiem. Niedobry, oj niedobry zarząd.

Nie wiem czy pamiętasz ale miałeś odwołać swoje zarzuty w stronę zarządu jak się okaże że zysk się ustabilizował i kwartalnie mają przewidywalne przychody, bo to miała być oznaka, że spółka się nie zawija tylko rozwija. No ale jak widać nie ma co oczekiwać weryfikowania honorowych zakładów na stronie bankiera. Może wypadałoby tak przeprosić zamiast znowu zaczynać nagonkę? To już nudne się robi, tym bardziej że tym razem już kompletnie nie ma się do czego przyczepić.

Treści na Forum Bankier.pl (Forum) publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją.

Bonnier Business (Polska) Sp.z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl artykułów 12 i 15 Rozporządzenia MAR (market abuse regulation). Złamanie zakazu manipulacji jest zagrożone odpowiedzialnością karną.

Zamieszczanie na Forum propozycji konkretnych decyzji inwestycyjnych w odniesieniu do instrumentu finansowego może stanowić rekomendację w rozumieniu przepisów Rozporządzenia MAR. Sporządzanie i rozpowszechnianie rekomendacji bez zachowania wymogów prawnych podlega odpowiedzialności administracyjnej.

Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.

[x]
GAMIVO 2,36% 15,20 2026-02-23 16:31:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.