• Dywidenda Autor: ~Tony [37.248.253.*]
    Ile dywidendy za 2024? Ktoś wie?
  • Re: Dywidenda Autor: ~Hugo [89.64.11.*]
    Rzutując obecnie na zyski i rentowność spółki mogę napisać kwotę 30 centów czyli około 1,20 zł a resztę już wyjdzie w trakcie
  • Re: Dywidenda Autor: ~Tom [37.248.217.*]
    Czy orientuje się ktoś w jaką rubrykę w pit38 wpisujemy kwotę otrzymanej dywidendy.np otrzymałem 5000 zł dywidendy w 2024 r w które pole tą sumę wpisujemy w pit38.
  • Re: Dywidenda Autor: ~Hugo [89.64.11.*]
    Nie zgłaszam . Jest to nie widoczne . Zgłaszam to co wysłał mi makler i biuro.
  • Re: Dywidenda Autor: ~truth [89.231.144.*]
    Witam, w moim przypadku tylko Asbis jest spoza Polski, akcje mam na xstation5, a xtb oprócz Pit8c wysyła mi dodatkowy raport podatkowy/instrukcję gdzie i co wpisać w pit38. Do pit nie wpisuje się kwoty otrzymanej dywidendy tylko zryczaltowany podatek od dywidendy (19%). No i tą wartość wprowadzamy w poz. 45, a poz. 46 wpisuję 0 (zero). Polecam Tobie obejrzeć na yt "Jak łatwo obliczyć podatki z inwestycji..." na kanale Zawód Inwestor, materiał wyszedł 2 tygodnie temu. Tam jest konkretnie wyjaśniony przypadek "asbis". Pozdrawiam 
  • Re: Dywidenda Autor: ~Tom [37.248.217.*]
    Dziękuję bardzo.
  • Re: Dywidenda Autor: ~Aaa [93.174.30.*]
    Nie, przeliczasz ilość dolarów jakie otrzymałeś po kursie z dnia poprzedzającego i od tego dopiero 19%
  • Re: Dywidenda Autor: ~Tom [31.0.55.*]
    Nie przeliczam kursu liczę podatek od sumy jaka wpłynęła na moje konto maklerskie w PLN np wpłynęła kwota 5000 zł za dywidendę to podatek zapłacę 950 zł. A nie przeliczam dlatego że na forum MOL spółki węgierskiej jeden z forumowiczów kontaktował się z urzędem skarbowym w tej sprawie i dostał odpowiedz że jak na konto maklerskie wpływa dywidenda że spółki zagranicznej w PLN to nic nie przeliczamy tylko płacimy podatek od tej kwoty w PLN.
[x]
ASBIS 0,44% 27,60 2025-10-10 17:01:23
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.