Tutaj etap 15-20 zł za akcję będzie pominięty i po dobrych informacjach wyskoczymy na przedział 30-40 zł za akcję. Po to żeby takie osoby jak ty nie załapał się jak pociąg ruszy w odpowiednim kierunku.
Patrząc po zachowaniu na arkuszu, niedługo chyba wystrzał. Nic nie wpada choć robią co mogą żeby wykorzystać niepewność rynku (pytania typu: czy Prezes znowu Nas nie szuka, czy znowu nie zrobi emisji, czy znowu nie będzie opóźnień - macie tak? xD). Możliwy jeszcze gwałtowny zrzut przed samym wyjściem w górę, tym bardziej że tkwienie w tym miejscu nic nie daje a taki zrzut mogłby przynieść pewne korzyści w postaci akcji od ostatnich niepewnych. Ale to pewnie przed samym webinarem. Do kolegi od "wydmuszek" - ICE to nie wydmuszka, o czym się niedługo rynek przekona, a w co głęboko wierzę
Zobaczcie sobie teraz na arkusz. Zabawa trwa. Niemniej do ekipy - niewielu już głupich zostało. Większość tutaj już zdaje sobie doskonale sprawę o jaką tu stawkę może iść gra i nie odda akcji przy kapitalizacji kilkukrotnie a może kilkunastokrotnie niższej niż może pójść sama sprzedaż CC. Spuścicie niżej to będzie tylko większe dobieranie że strony ludzi świadomych. Także Panowie i Panie z ekipy - czas pomału brać z prawej. Nie ma wyjścia!
Spokojny to taki Góru bis- dziwnym trafem zawsze jak się pojawia i wypisuje swoje mądrości to idzie dystrybucja. Identyko jak Góru na ostatniej podbitce. Jesteście z jednej ekipy?
Max niespokojny, i co dziwne to choć akcje ma, to strasznie zależy mu żeby pisać o dystrybucji na Spolce której posiada akcje. I tak za każdym razem gdy ktoś napisze inaczej i to jak widzę od całkiem sporego czasu już. Jaja jak berety. Macie tu z nim chyba niezły ubaw xD
Ktoś tu widziałem pisał też o dystrybucji na ICE przywołując wskaźniki A/D. Zwracam uwagę że ten wskaźnik jest mylący. Przykład? Zobaczcie sobie jak wygląda A/D chociażby na ICE na interwale M, a jak na T, a jak na D! Pokazują różne wyniki. Wnioski nasuwają się same. A powodem jest sposób wyliczania tego wskaźnika, dlatego z niego raczej nie wyciąga się daleko idących wniosków. Najlepszą oceną A/D jest obserwacja arkusza online
Czyli Bingo! Pozdrów Góru! Dokładnie wystarczy spojrzeć na arkusz - po prawiej stronie przed podbitka na 9,xx było 43k akcji a obecnie mamy niemal 195k akcji. Na kupnie bez zmian pustawo - obecnie 26k. Każde większe zlecenie nad 8,10 jest obdarowane. Ale pisać można wszystko prawda spokojny? Ile macie jeszcze tego do oddania?
Max, nie męcz mnie i innych. Jak widzisz dystrybucję to oddaj swoje akcje i idź stąd. Nawet jak masz stratę, niezrozumiałym jest fakt tkwienia na akcjach Spółki na której masz przekonanie że idzie dystrybucja. Zrealizuj stratę i idź to odrobić gdzieś indziej. Najlepiej zrób to jeszcze dziś. Hop hop hop! xD
Kolego spokojny, nigdzie nie nazwałem Medinice wydmuszką, proponuję się skupić i czytać ze zrozumieniem. Sam jestem od niedawna - polowa 2024r - ponownie akcjonariuszem i wierzę w ich projekt, PP, CC, ATC, MM, EPB i czekam na cap min 500mln. Są już dużo dalej jak kilka lat temu wyceniani byli na 49 zł przez Trigon.
Marian, Ja akurat spółkę poznałem i kupiłem już w 2020r, przed emisją, sprzedałem po emisji powyżej 20, a ostatnio ponowiłem odnowić przyjaźń i dziękuję tym co dawali trochę po 7,50 i po 8.00. Myślę Marianku, że zdziwiłbyś się jaki mam już pakiet, niektórzy kupili by za to nową Teslę. Powodzenia!
Gdzie tu masz próbę paniki? Raczej próba wywołania popytu - najpierw wystawki i zrzuty akcji (że niby zbieranie) a potem podbitka (że niby czas brać z prawej) oj faktycznie Góru bis hahaha
Nikt nie powiedział, że w 2025 roku...tylko, że by chcieli ją zamknąć w tym roku i jest to dla spółki priorytetem (z wiadomych przyczyn) oraz że spółka jest jej coraz bliżej... Jednak Ci co są dłużej pamiętaj, że takowe kwestie padały nie raz: "Medinice ma nadzieję, że dokona komercjalizacji produktu w 2024 r., poinformował prezes Sanjeev Choudhary. To z kolei pozwoli na osiągnięcie zysku netto i realizację polityki dywidendowej"... "Medinice liczy na udane rozmowy o komercjalizacji trzech projektów w 2023 r." Stąd kurs jest gdzie jest...gdyby komercjalizacja była taka pewna to już byśmy byli w przedziale 30-40 zł. Musi prezes odzyskać zaufanie rynku po tylu latach wiary w komercjalizację i zapewniania akcjonariuszy, od lat, że to w "przyszłym roku" xD - pewnie tego dokona po pierwszej sprzedaży-oby wreszcie w tym roku!!! ;) czego życzymy!!!!!
Ja przyznam, że wierzę, iż to będzie ten rok! Zespół ma teraz ogarnięty...badania idą dobrze...niech tylko dają realne zapewnienia zamiast bajek i będzie ok ;) zobaczymy tylko o jakich cenach myśli spółka - bo czy dobrze usłyszałem, że szacowana wartość projektów spółki to 600 mln zł?? Czy coś mi się źle obiło o uszy?
Wartość projektów podali na 589 mln PLN, ale warto zwrócić uwagę na fakt że nie jest to kasa do zrobienia w najbliższe 2-3 lata i może to zająć dekadę z drugiej jednak strony po komercjalizacji CC gotówką w kasie będzie wystarczająca na ukończenie kilku kolejnych projektów a w międzyczasie mogą kupić z rynku coś ciekawego. Spółka ma przed sobą dobry czas. Trzymam kciuki!
Nawet jeśli za CC wezmą 150mln PLN to dywidendy wypłacą 14 PLN na szersa. Pomyśl…
Nie wiem czy byłeś kiedyś akcjonariuszem SCP, zobacz jak tam się kurs zachowywał do czasu wypłaty dywidendy 80 PLN
JEŚLI uda się sprzedać CC choć za 100 - 150 mln $ (nie złotych) to powinno być podobnie jak na SCPFL. Na co po cichu liczę...choć słuchając wczorajszego webinaru to chyba nie mają zamiasru sprzedawać go w tym roku ( chcą się z nim jeszcze wystawiać w 4 kwartale)
Jeszcze raz wartość projektów na dzisiejszy dzień 589 mln . dlatego taka wycena mamy narazie CE na PP .CC złożenie dokumentacji do FDA kwiecień i dopiero certyfikat MM i AC przed kliniką więc sprzedaż PP może być osobna sprzedaż UE Indie i USA jaka będzie z tego kwota niewiadomo prezes dobrze powiedział 10 mln plus więc ile .Ustawi spółkę i nas sprzedaż CC będzie kwota też niewiadomo może być 100 lub 150 mln usd do tego można jeszcze doliczyć w kamieniach milowych że kupujący zleci medi np za 50 mln USD rozszerzenie badań o komorę serca robotykę i leczenie nowotworowe więc jestem spokojny o swoje akcje
Wątek trzeba chyba zamknąć. Ale za nim to warto żeby mniej doświadczeni inwestorzy coś zrozumieli. Otóż przyjmując 590mln zł z obecnej wyceny Spółki to 1 akcja powinna być warta 77zl na już. To jest ten poziom niedoszacowania gdzie jesteśmy. Kolejne - szacowanie wartości Spółki odbywa się ostroznosciowo, z uwzględnieniem prawdopodobieństwa czy % rynku jaki produkt obejmie. Tu są conajmniej dwa urządzenia które z nomenklatury biotechnologicznej okreslilibysmy mianem First in Class (PP) i Best in Class (CC). Pozostałe niewiele ustępują. Jedyny problem mam z określeniem EPBioptom. Przyjmując że osoba dokonująca wyceny przyjęła przeciętny wskaźnik 50% prawdopodobieństwa sprzedaży to można by to było określić w ten sposób że gdyby Spółce udało się sprzedać połowę ze swoich urządzeń w takim stanie jak jest dziś to powinna otrzymać wspomniane 590mln zł. Natomiast tu jest element związany z rynkiem jaki obejmie, a on kalkulowany jest na tak małej Spółce bez własnych kanałów dystrybucji na 2-5%, co przy uwzględnieniu np PP jest niewłaściwe bo nie ma konkurencji - rzadko spotykana nisza rynkowa. Uwzględniając wszystkie powyższe urządzenia same w sobie są dużo więcej warte niż ta wycena, która w swoim założeniu ma być zrobiona z dużym dyskontem.
Rynek tego nie rozumie. Rynek jest mocno ostrożny po wielu niedowiezionych obietnicach. Jesteśmy też na wielu oporach, dopiero nieśmiało wchodzą sygnały kupna. Popyt odpali się nad 10zl. Prawdziwy popyt zacznie się ponad 22-25zl. Przy wybijaniu 40zl zaczną wchodzić mocno fundusze które nie dostrzegł wcześniej potencjału Spółki. Przy 100zl osoby które sprzedały w dołku zaczną brać kredyty żeby odkupić akcje. Powyżej 100 zacznie się szaleństwo a Medinice będzie odmieniane przez wszystkie przypadki. Cierpliwości!
tak a powyżej 500 zł wejdzie Musk, przy 1000 zł black rock! Fantazja mocno Cię ponosi ;) nie twierdzę, że nie będzie tu 100 zł! jeśli urządzenia się sprzedadzą, jeśli za kasę na którą tu kiedyś naganiali (typu pp 50 mln, CC 250 mln $) to pewnie - ale jest to raczej mało realne. Tu nie ma co porównywać z historycznymi najwyższymi sprzedażami medtech. Zarząd i sam prezes dobrze o tym wiedzą...większość akcjonariusz też...niektórzy jak Ty żyją marzeniami. Jak sam piszesz PP powinno pójść przy Twej kalkulacji za 30-50 mln dolarów, prezes będzie zadowolony z 10 mln! i to złotych. Spółka na taką sumę wycenia urządzenia (600 mln zł - AtriClamp to wartość 48 mln zł - jak było na webinarze -dobrze wyceniona wartość) - nie sądzę by oferenci chcieli dać więcej. raczej działa to w drugą stronę... Teraz najważniejsze by wreszcie poszła komercjalizacja PP by odbudować zaufanie a może kurs wróci w okolice 20 zł. Potem koniec roku / pierwsza połowa przyszłego CC - to już powinno dać dywidendę! i kurs kilkadziesiąt złotych! JEŚLI się uda sprzedać za kwotę choć 100 - 150 mln$ (pod twoje 100 zł ;), jeśli to będzie 100 -150 mln złotych no to nie oszukujmy się 40-50 zł będzie pewnie sufitem.
Nie masz pojęcia o dokonywaniu wyceny. A obecna wycena to nie jest cena tranzakcyjna. Ale ok, jesteś najmadrzejszy, wszędzie byłeś, wszystko widziałeś i jesteś mega racjonalny, niemniej zapomniałeś przyznać że z tej wyceny wartości projektów wychodzi 77zl jako wartość godziwa na ten moment, czyli tak jak stoi. A Ty piszesz o ewentualnych 50zl po sprzedaży. Tyle. A teraz możesz straszyć dalej, nie przeszkadzam
Oj serio masz mega problem z czytaniem ze zrozumieniem. mamy kurs 8 zł, pisze o 50 zł a Ty o straszeniu :P tak 77 zł jak sprzedadzą 5 urządzeń a póki co ile poszło? i ile ma być obecnie sprzedanych w tym i następnym roku? pisze, by myśleć przy inwestycjach a nie patrzeć życzeniowo... no chyba, że jesteś jak góru by naganiać to wtedy cel takowego pisania jest oczywisty. no widzisz - ja nie mam pojęcia o wycenie, rynek nie ma pojęcia i sam prezes nie ma pojęcia emitując akcje po 8 zł. Tylko Ty masz pojecie jak dokonywać wyceny spółki medtech i ich urządzenia xD pozazdrościć więc wiedzy - może zgłoś się do spółki by ich nauczyć wyceny?
Nie wnikam w cel twojego pisania. Dla innych polecam odgrzebac webinar w którym brał udział gość który robił wycenę m.in. na PP (zdaje się 5-6mln dolarów) i CC (27mln dolarów). Dokładnie tam tłumaczył to co powyżej w skrócie opisałem, jak wygląda określanie ceny. Zasadniczo ceny transakcyjne urządzeń Spółki to wymienione wczoraj ceny referencyjne a nie wycena w oparciu o rachunek prawdopodobieństwa na jakiś dzień. Wnioski sobie każdy sam wyciągnie.
Do akcjonariuszy - nie dajcie się emocjom, które specjalnie, również tutaj, są podbijane. Na arkuszu to już wiadomo i tak jeszcze chwilę to potrwa bo to końcówki. Nie ma powodów do panicznego wywalania akcji poza chęcią zebrania akcji - jest to robione umyślnie i z głową.
Na lepszy dzień dwie ciekawe rzeczy o marku:
1) marek ponoć powieszony wysoko na haku, ma akcje, ale w bólach wróży może 20, max 50zl na kursie za akcję a i to o ile wszystko sprzedadzą w co nie wierzy. Rodzi się w takim razie pytanie do marka - mistrza inwestycji giełdowych - czy w takim razie świadomie przyszedł po TP rzędu góra 100% a i to pod warunkiem że wszystko sprzedadzą w co sam nie wierzy czy była jakaś inna myśl przewodnią zakupu akcji? xD
2) na wycenie marek się zna jak nikt. Tylko pytanie - skoro wycena jest prawidłowa to czemu Prezes podaje ciągle inne rzędy wielkości? Dla przykładu CC wg wyceny (jak jest robiona to opisałem) to 27mln dolarów. Według prezesa między 100-250mln dolarów! Czyli Prezes się myli, wprowadza świadomie w błąd i przewala wartości 10krotnie i to mimo wyceny którą sam zamawia ale jakiś no name bankierowy który jak sam twierdzi zawisł na akcjach ma rację i się zna? Naprawdę?
☝️Nie dajcie się wyzuć z akcji. Będą Was straszyć na wszystkie możliwe sposoby. Na mocne wzrosty przyjdzie czas. Niedługo! To są cenne urządzenia. Serio!
W jednym się zgadzam - zdecydowanie nie dać się emocjom! a z całą resztą bardzo sprytna manipulacja... jak przy ostatniej podbitce - w sumie to mamy kopiuj wklej tez i mądrości. Wtedy też góru zapewniał, że to już za moment wielka pompa - by absolutnie nie oddawać akcji przy 13 zł bo je "magiczny ktoś zabierze", bo CC warte 350 mln dolarów, przy czym szła dystrybucja ekipy i kurs poszedł na 7,xx a góru zniknął. Teraz pojawił się Pan "spokojny" który wie, że za moment akcje będą warte ogrom kasy więc zamiast je zbierać to apeluje by przypadkiem nikt nie sypał xD tacy to dobroduszni ludzie xD
tak celowałem w sprzedaż CC bo to od lat "już za moment" - gdy było 5,4 mln akcji to sprzedaż za te 100-150 mln dolarów była łakomym kaskiem prawda?
co do urządzeń to w pełni się zgadzam - są wartościowe i potrzebne! Serio! Tylko niestety słowności brak na spółce (liczę, że ten etap za nami) i siedzi tu ekipa która ładnie zarabia na kółeczkach grając na emocjach...ale serio tak żałośnie o złotówkę teraz gra?
ps ja ani razu nie namawiam nikogo do sprzedaży, wręcz takich jak Ty namawiam by zwiększyli pakiet skoro wiedzą, ze to warte majątek. A Ty dziwnym trafem usilnie walczysz by przypadkiem nikt się nie ustawiał na sprzedaży - dlaczego? to oczywiście pytanie retoryczne ;)
Marek nie wyjaśnił jak to z tą wyceną ale ok, ja się odniosę do jego zaczepek. Wszystko na tych poziomach jest opłacalne. Teraz dominuje strach i niepewność. Będzie takie mielenie aż do kolejnych komunikatów. Ale jak to powiedział Prezes jednego funduszu w prywatnej rozmowie: "w perspektywie ... tu (w sensie na ICE) będzie strasznie wysoko"!
Jeszcze dla marków sugerujacych głupio że ja czy ktoś z naszej ekipy wywala akcje zrobię ten wyjątek i wskaże dokładny dzień i godzinę moich zakupow z wyprzedzeniem. Będzie to większa transakcja także napewno nie do przeoczenia. Nie dziś, nie jutro ale czekajcie z niecierpliwością! Narazie muszę wywalić po 8,00 żeby odkupić po 10,00zl! xD