W 3 kwartały zrobili 13mln jednostkowego plus prezes zapowiedział przeznaczenie 17mln z zapasowego na dywidendę. Żeby było 3pln muszą w takim razie zrobić 6mln w czwartym kwartale przy czym pamiętajmy, że 41 gr na akcje już wypłacili w formie zaliczki.
W IV kw. było dużo ugód. Liczę że dobiją do 6 mln.
Dlatego 3 zł optymistycznie jest realne.
Albo trochę ciut niżej.
Oczywiście jeżeli dotrzyma słowa i przeznaczy te 17 mln
Nie no teraz to odleciałeś :D Jak wykręcą wynik w przedziale 30-40 mln to będzie dobrze. 130-150 nierealne musieliby wykręcić w Q4 więcej niz przez 3 pierwsze kwartały razem wzięte.
Jak takich mamy akcjonariuszy to nic dziwnego, że kurs sięga dna. Ja obstawiam 1 zł/akcję dywidendy. Nie zapominajcie, że spółka dużo ostatnio inwestuje i nie będzie skłonna wypłacić 100% zysku.
A ty moderatorze nie usuwaj moich wpisów, bo każdy ma prawo się wypowiedzieć.
Zamiast dywidendy wolałbym wzrost wyceny akcji. Bądź spadek cen akcji w celu ich odkupienia. Skoro nadzór finansowy dostrzega zagrożenie dla banków SKD to te akcje wcześniej czy później pójdą w górę choć wolałbym wcześniej
Dokup do 38 zł to okazja. Dywidendę widzę między 3,6 - 3,8 minus zaliczka wcześniej wypłacona. Kolejne lata powinny być z wyższą dywidendą no chyba że nie wiele się zmieni w tempie orzekania przez sądy wtedy mamy 4-5 lat dywidend na podobnym poziomie. Docelowo widzę kurs ponad 60 zł.
Jak możecie strzelać dywidendy skoro nie znamy poziomu ugód, nie znamy poziomu odpuszczanych II instancji, to wszystko wzrosło o ile ? Tego nikt nie wie. Ogólnie też nie liczę na jakieś kokosy jeśli chodzi o dywidendę 4 zł (z zaliczką) fajnie by było, ale kto wie.
Tak czy inaczej tegoroczna dywidenta spłaca mi zakup akcji, siedzę dalej na dupie bo mi wygodnie, aczkolwiek trochę boli jak tu kapitał nie pracował, a cały rynek leciał w kosmos. Cóż, życie ;-)