Widać rynek nie ufa tak jak budiemu.
Pewnie gdyby większościowym nie był szeryf a dywidenda byłaby na poziomie procentowym Budimexu byłoby to inna wycena. Ale to takie gdybanie, jest co jest. Niestety mam obawy że jak dywidenda znowu będzie na poziomie jednego czy półtora procenta to zwalimy się i to sporo.
Jako długoterminowy akcjonariusz stanowczo domagam się, aby firma inwestowała w rozwój, a nie w znaczące dywidendy. Historia giełdy pokazuje, że na takim etapie rozwoju firmy, na jakim jest Mirek najsensowniejsza jest niższa dywidenda i kasa na rozwój. Tak trzymać.
A jak akcjonariusz twierdzę że się mylisz. Spójrz na kurs i odkąd tak naprawdę mirbud zaczął sensowne wzrosty, po wprowadzeniu polityki dywidendowej.
Jedno nieprzeczył drugiemu co zresztą pokazuje właśnie Budimex dając wysokie do windy i mając wysoki poziom rozwoju.
Różnica polega właśnie na tym, że Mirek jest na innym etapie rozwoju niż Budimex. Dlatego, że płaci niższe dywidendy może być w średni terminie po 30-40 pln za akcję. A Budimex raczej nie będzie po 1500. Potencjał rozwojowy Mirka jest po prostu w tym momencie dużo wyższy, ale trzeba to sfinansować.
Nie ma znaczenia czy twoje myślenie jest życzeniowe czy moje, ważne co pokazał rynek a rynek pokazał dobitnie rosnący kurs w momencie ogłoszenia polityki dywidendowej.
Dywidenda dała impuls do wzrostu kursu.
ja też uważam, że ważnym było wprowadzenie polityki dywidendowej przez Mirbud. Podmioty finansowe lubią takie spółki i to widać. Zacząłem analizować udział podmiotów finansowych w czerwcu 2022. Wtedy polskie podmioty finansowe miały 11,4mln akcji Mirbudu (udział 12,4%) Aktualnie mają 33,8 mln akcji (udział 30,7%) Czyli przez 2,5 roku kupili 22,4 mln akcji Była w międzyczasie emisja objęta głównie właśnie przez podmioty finansowe. To pokazuje jak zmieniło się postrzeganie Spółki przez OFE i TFI Ale oczywiście bez znaczącego rozwoju Spółki i przede wszystkim widocznego potencjału sama polityka dywidendowa by nie pomogła
Ale z Ciebie analityk przebiegły. Ciekawe kiedy wydedukujesz, że mirbud wchodzi w kolej… bo piszesz oczywiste oczywistości xD
Polityka dywidendowa jest mirbudu jakby ktoś nie wiedział…
A dywidendy będą sowite! Jednak za kilka lat. Nie napisze, że na początek bo jesteśmy już w środku procesu. Napiszę więc, że w środku tego procesu nie oczekujmy 2..1zl a nawet 55 groszy. 25-30 wystarczy i niech jeszcze troszkę poinwestuja. Wtedy za 3 lata zamiast 45-65 groszy zobaczymy 1 zł a i podstawy na zysk w kolejnych będą lepsze
może i oczywiste oczywistości piszę. Ale podpieram je faktami i liczbami. To oczywistość dla Ciebie ile akcji miały fundusze prawie 3 lata temu? Wiedziałeś to naprawdę? Ale oczywistym jest, że bez wzrostu wyniku nie ma dywidendy i nawet najlepsza polityka dywidendowa nie pomoże. A obecnie musimy pamiętać, że akcji jest więcej, więc kwota dywidendy dzieli się na większą liczbę akcji i cena jest wyższa czyli wskaźnik procentowy będzie niższy. Żeby dywidenda była godziwa to zysk jednostkowy netto musi w kolejnych latach być wyższy. Znacznie wyższy.
Największym było Ing, kilka innych też nie zmieniało udziału przez długi czas. 3 lata temu zaczęło się dokupywanie przez poszczególne fundusze. Tak, wiedziałem to.
I nie! Do wzrostu dywidendy nie jest potrzebny wzrost zysków. Od 4 lat memy mnie więcej stały zysk 110-135 mln netto. Od 4 bo w tym roku będzie podobnie. Polityka dywidendowa daje spory zakres w ustaleniu dywidendy. Nawet do 50% zysku jednostkowego. Wystarczy więc wypłacić max czyli 50% i mamy wzrost do ok. 50 groszy. Wystarczy zmienić politykę i wypłacać jak Budimex całość albo prawie całość zysku i mamy złotówkę albo ponad:)
mógłbym podjąć dyskusję, ale skoro mnie obrażasz nie będę tego robił. Dyskutuj z ludźmi na Twoim poziomie wiedzy i kultury. Na forum tutaj znajdziesz ich na pęczki
Mirbud zaczął wzrosty pokazując wyniki. Ok kilkudziesięciu do stukilkudzirsieciu mln netto rocznie w ostatnich 5 latach. Nie dywidendy wpłynęły na to. Są jednym z czynników wzrostu, jednak głównym czynnikiem jest wynik i strategia.
Za to pseudo zmartwiony etuii też wypisuje bzdury. 3,5-5% to nie „znowu 1-1,5%”. Mirbud syplacal w przedziale 3,5-5%.
Fundusze na pewno chętnie przygarną jakąś dywidendę ale nie po to dawały kapitał by od razu go przejadać. Tu idzie gra o grubych kilkadziesiąt zł a nie o 25 groszy dywidendy więcej.
~Gryf - jak podajesz info to sprawdź rzetelnie: za 2019 - 1.27% za 2020 - 1.68% za 2021 - 6.33% szok :) za 2022 - 3.67% za 2023 - 1.46% "etuii też wypisuje bzdury. 3,5-5% to nie „znowu 1-1,5%”." - więc Ty wypisujesz bzdury. A ile wypłacą za 2024 dopiero się dowiemy. Fundusze długoterminowo ładują głównie dla dywidendy.
To jest hit GPW! A przypomnę, że fundy weszły dopiero gdy podskoczyło o wspomniane 1000%. A nie weszły by zarobić 100% tylko raczej tak jak na torpolu gdzie wzrosło z 5 zł na 30-40 zł.
Spokojnie mogę wyobrazić sobie mirbud po 100 zł + do końca dekady.