• PCC Rokita z nowym prospektem Autor: ~Piotr [37.248.178.*]
    Chemiczna spółka dostała zielone światło na prowadzenie publicznych ofert obligacji, wynika z informacji podanych na stronie internetowej KNF.
    W ramach dziewiątego już programu PCC Rokita może oferować papiery dłużne do 200 mln zł, na co ma najbliższych 12 miesięcy.

https://obligacje.pl/pl/a/pcc-rokita-takze-z-nowym-prospektem

Widać, że zapotrzebowanie na gotówkę w Grupie PCC SE jest duże bo sama PCC SE uruchamia kolejny (po świeżo co zakończonej emisji o kuponie 5,75%) program emisji obligacji o kuponie 5,5% na okres 5 lat czy 4,50% na okres 2 lat. https://pcc.eu/en/pcc-direktinvest/

Raporty firm zajmujących się M&A mówią o zwiększonej aktywności, między innymi w branży chemicznej, w obszarze nowych inwestycji oraz fuzji i przejęć. Nie dziwi to bo ostatni i obecny okres jest trudny dla branży chemicznej. Działania inwestycyjne są nakierowane na zwiększenie innowacyjności - jak to robi PCC SE albo na relokację geograficzną - patrz nowa inwestycja w USA https://pcc.eu/en/investment/construction-of-a-chlor-alkali-plant-in-the-usa/ co również dzieje się w Grupie PCC SE.

Dlaczego piszę to na forum PCC Exol - bo powiązania pomiędzy spółkami z Grupy PCC SE są bardzo ścisłe a w mojej ocenie pomimo znacznego pogorszenia wyniku finansowego w PCC Rokita podmiot ten jest cały czas na tyle wiarygodny dla KNF, aby zatwierdziła ona kolejny program emisji obligacji korporacyjnych na niebagatelna kwotę 200 mln PLN.
  • Re: PCC Rokita z nowym prospektem Autor: ~RudyDoBudy [94.172.40.*]
    Jestem pod dużym wrażeniem Twojej wiedzy ekonomicznej, ale na giełdzie konieczna jest też intuicja. Czy intuicja nas nie zawiodła?
  • Re: PCC Rokita z nowym prospektem Autor: ~Piotr [37.248.178.*]
    @RudyDoBudy zarobiłem na tej spółce do tej pory tyle, że spokojnie mogę patrzeć na alternatywne zyski/utracone korzyści, które mi uciekły w okresie ostatnich trzech lat mrożenia kapitału. Niezrealizowane zyski z braku wzrostu kursu zostały częściowo, w niewielkiej części ale zawsze skompensowane wypłaconymi dywidendami.
    Wraz ze spadkami wyników finansowych ostatnie lata to systematyczne osuwanie się kursu. Ale ten okres Spółka wykorzystała, aby zwiększyć znacząco moce produkcyjne - Płock (zakończony) ale i uniwersalny zakład w Brzegu Dolnym (w trakcie realizacji). Grupa PCC SE pomimo wysokiej jakości przekazu informacji stosuje politykę charakterystyczną dla biznesu prywatnego - czyli nie informujemy rynku o naszych przewagach rynkowych, nic poza to co musimy komunikować. Komunikacja z inwestorami jest bardzo ograniczona ale to nie przeszkodziło Rokicie być w ścisłej czołówce najlepszych spółek dywidendowych na GPW - wręcz w gronie arystokratów dywidendowych i cieszyć się nie słabnącym popytam ze strony inwestorów. Nie przeszkadza to również jednemu z największych profesjonalnych inwestorów na świecie zwiększać zaangażowanie w Exolu.

Ten rok pomimo nadal trwającego bardzo trudnego otoczenia dla branży chemicznej w Europie i wielu niewiadomych pozwoli na udzielenie wielu odpowiedzi co do słuszności trzymania tej Spółki w portfelu. Daję sobie jeszcze ten czas.
  • Re: PCC Rokita z nowym prospektem Autor: ~RudyDoBudy [94.172.40.*]
    Ja również potężnie zarobiłem na tej spółce, więc mój sentyment doń jest pozytywny. Jednak trochę korci mnie, żeby zredukować swoje zaangażowanie i wykorzystać inne jakże liczne możliwości. Czekam na podpowiedź intuicji.
  • Re: PCC Rokita z nowym prospektem Autor: ~Piotr [37.109.161.*]
    @RudyDoBudy spadająca płynność na rynkach finansowych skoryguje za chwilę wyceny większość aktywów. Wyjście z tej spółki w tym momencie kiedy zakończyła ona inwestycję w Płocku a jej komercjalizacja nie została jeszcze zweryfikowana przez rynek w postaci poziomu kursu jest dla mnie przedwczesne. Ale każdy powinien podejmować własne decyzje inwestycyjne.
  • Re: PCC Rokita z nowym prospektem Autor: ~Polak [84.40.158.*]
    Jestem na pokładzie nieprzerwanie od dwóch lat ale nie zaglądam tu często od kilku miesięcy. Pusto tu - jakoś dziwnie mało wpisów. Może ludzie przestali już obserwować kurs akcji? Ja tak zrobiłem, "zarchowizowałem" akcje i będę reinwestował dywidendę a to lepszy efekt jak kurs nie rośnie. Różne są drogi, niekiedy kręte ale można wykorzystać rynek na różne sposoby.
[x]
PCCEXOL 2,02% 2,53 2025-10-24 16:00:59
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.