Chemiczna spółka dostała zielone światło na prowadzenie publicznych ofert obligacji, wynika z informacji podanych na stronie internetowej KNF. W ramach dziewiątego już programu PCC Rokita może oferować papiery dłużne do 200 mln zł, na co ma najbliższych 12 miesięcy.
Widać, że zapotrzebowanie na gotówkę w Grupie PCC SE jest duże bo sama PCC SE uruchamia kolejny (po świeżo co zakończonej emisji o kuponie 5,75%) program emisji obligacji o kuponie 5,5% na okres 5 lat czy 4,50% na okres 2 lat. https://pcc.eu/en/pcc-direktinvest/
Raporty firm zajmujących się M&A mówią o zwiększonej aktywności, między innymi w branży chemicznej, w obszarze nowych inwestycji oraz fuzji i przejęć. Nie dziwi to bo ostatni i obecny okres jest trudny dla branży chemicznej. Działania inwestycyjne są nakierowane na zwiększenie innowacyjności - jak to robi PCC SE albo na relokację geograficzną - patrz nowa inwestycja w USA https://pcc.eu/en/investment/construction-of-a-chlor-alkali-plant-in-the-usa/ co również dzieje się w Grupie PCC SE.
Dlaczego piszę to na forum PCC Exol - bo powiązania pomiędzy spółkami z Grupy PCC SE są bardzo ścisłe a w mojej ocenie pomimo znacznego pogorszenia wyniku finansowego w PCC Rokita podmiot ten jest cały czas na tyle wiarygodny dla KNF, aby zatwierdziła ona kolejny program emisji obligacji korporacyjnych na niebagatelna kwotę 200 mln PLN.
@RudyDoBudy zarobiłem na tej spółce do tej pory tyle, że spokojnie mogę patrzeć na alternatywne zyski/utracone korzyści, które mi uciekły w okresie ostatnich trzech lat mrożenia kapitału. Niezrealizowane zyski z braku wzrostu kursu zostały częściowo, w niewielkiej części ale zawsze skompensowane wypłaconymi dywidendami. Wraz ze spadkami wyników finansowych ostatnie lata to systematyczne osuwanie się kursu. Ale ten okres Spółka wykorzystała, aby zwiększyć znacząco moce produkcyjne - Płock (zakończony) ale i uniwersalny zakład w Brzegu Dolnym (w trakcie realizacji). Grupa PCC SE pomimo wysokiej jakości przekazu informacji stosuje politykę charakterystyczną dla biznesu prywatnego - czyli nie informujemy rynku o naszych przewagach rynkowych, nic poza to co musimy komunikować. Komunikacja z inwestorami jest bardzo ograniczona ale to nie przeszkodziło Rokicie być w ścisłej czołówce najlepszych spółek dywidendowych na GPW - wręcz w gronie arystokratów dywidendowych i cieszyć się nie słabnącym popytam ze strony inwestorów. Nie przeszkadza to również jednemu z największych profesjonalnych inwestorów na świecie zwiększać zaangażowanie w Exolu.
Ten rok pomimo nadal trwającego bardzo trudnego otoczenia dla branży chemicznej w Europie i wielu niewiadomych pozwoli na udzielenie wielu odpowiedzi co do słuszności trzymania tej Spółki w portfelu. Daję sobie jeszcze ten czas.
Ja również potężnie zarobiłem na tej spółce, więc mój sentyment doń jest pozytywny. Jednak trochę korci mnie, żeby zredukować swoje zaangażowanie i wykorzystać inne jakże liczne możliwości. Czekam na podpowiedź intuicji.
@RudyDoBudy spadająca płynność na rynkach finansowych skoryguje za chwilę wyceny większość aktywów. Wyjście z tej spółki w tym momencie kiedy zakończyła ona inwestycję w Płocku a jej komercjalizacja nie została jeszcze zweryfikowana przez rynek w postaci poziomu kursu jest dla mnie przedwczesne. Ale każdy powinien podejmować własne decyzje inwestycyjne.
Jestem na pokładzie nieprzerwanie od dwóch lat ale nie zaglądam tu często od kilku miesięcy. Pusto tu - jakoś dziwnie mało wpisów. Może ludzie przestali już obserwować kurs akcji? Ja tak zrobiłem, "zarchowizowałem" akcje i będę reinwestował dywidendę a to lepszy efekt jak kurs nie rośnie. Różne są drogi, niekiedy kręte ale można wykorzystać rynek na różne sposoby.