Oczywiście, że jeszcze nie wiadomo, ale patrząc na to:
"Jednym z nich jest budowa Narodowego systemu rozpoznania satelitarnego dla potrzeb Sił Zbrojnych RP. By zrealizować to zadanie wraz z Wojskowymi Zakładami Łączności nr 1 zawarliśmy porozumienie z firmą ICEYE, ale także innymi podmiotami specjalizującymi się m.in. w przetwarzaniu i analizie danych satelitarnych. Wybraliśmy wyspecjalizowane podmioty i zaprosiliśmy ich przedstawicieli, by porozmawiać o tym, jak zbudować cały system oraz w jaki sposób efektywnie wykorzystać nasz wspólny potencjał - podkreśla dyrektor Biura C4 PGZ S.A. dr Kamila Matela.
Aleź to jest stary news, wtedy ICEYE startowało z PGZ do tego projektu. Z tym że ICEYE nie jest polski, a do tego nie wiadomo ile udziałów mają Amerykanie. Tak, ma to znaczenie bo mimo że Maxar jest prywatny to na żądanie pomarańczowego pana przestał sprzedawać zobrazowania Ukrainie....Wystarczy że duży klient każe decydować my albo oni i nagle polska armia może utracić wsparcie...
Ja to wiem krzychu - tylko rekomendacje rządu do tego projektu były jeszcze za bidena. Sam mam akcje creotechu, ale tutaj czuje w kościach, że iceye to dostanie. Wystarczy zobaczyć ile prezio się w PL pokazywał, ile wywiadów i clickbajótw było typu "polskie statelity pomagały ukrainie" itd. Spółkę z PL mają zarejestrowaną, choć polską bym ich nie nazwał.
Ależ ESA głupia nie jest i ~10% udziałów polskich nie czyni firmy polską. Liczy sie GEO return i tutaj Creotech z polską firmą od radarów ma moim zdaniem jednak duże szanse mimo braku heritage
A co jeżeli to np scanway złożył ofertę jako lider a 30% tylko ma być iceye udziału w tym? W sensie nikt nie wie jak jest naprawdę, ale to by było całkiem logoczne
Ale na tym polega GEO return że tylko polskie firmy startują w konsorcjach. No chyba że SC kupi po prostu od ICEYE graty i sam zintegruje radary i optykę ale to byłoby zbyt grubymi nićmi szyte by przeszło
Masz jakieś publiczne info na ten temat? Śledziłeś bazę patentów USA? Freepatentsonline podaje 26 patentow gdzie pada slowo ICEYE, ale raptem kilka jest na pracowników tej firmy. Reszta amerykańskich tylko wymiena nazwę ICEYE jako przykład,albo zrodlo danych, np patenty 20240362898, 20230056849, 20210088651, 11442161
Jeśli wg. cb Rafalek ma tylko skladalnie, to Grzesiu ma tylko lakiernie od nakladania bialo-czerwonej farby na francuskie satelity. Wole miec skladalnie.
W sumie, nie wiem czy to byłoby dobre żeby creotech robił dosłownie każdy kontrakt jaki będzie.... Mieli eagle eye, piast i teraz mikroglob. Może lepiej żeby ktoś inny to robił na wypadek jakby coś miało nie pójść. Wtedy szansę są większe że może coś się uda.
Ale to jest forum inwestorów, a nie "jakby było teoretycznie dobrze". Pomyliłeś się. Dla inwestorów najlepiej jest jakby CRI brało każdy kontrakt w Europie przynajmniej.