Główni sprzedali akcje a kurs nic nie spadł...!
Dzisiaj stoją pakiety po 50tys akcji
ktos wszystko skupuje..
Pewnie zaraz się dowiemy kto jest nowym akcjinariuszem
Ja na to patrzę tak:
1. Spółka ogłosiła opcje strategiczne - nic z tego nie wyszło
2. Uchwalono mozliwosc podniesienie kapitału - nic z tego nie wyszło
3. Niedawno odszedł nowy prezes i jeden z członków RN
4. Akcjonariusze którzy lata są w spółce nagle sprzedają na podbitce żeby szybko wyjść ze spółki
To wszystko wskazuje że źle się dzieje, nie ma kasy w spółce i nie udaje się jej zdobyć - możliwe że będzie ciąg informacji jeszcze negatywnych….
A co jeśli jest to przemyślana taktyka? 1. Ktoś wywala: akcja - reakcja kurs powinien runąć! wtedy można pozbierać niżej sami widzicie że kierunek pokazuje dziś sternik,
A ja na to patrzę tak: 1) było sobie Porozumienia Akcjonariuszy, które stanowiło pewną przeciwwagę dla Lumy, ale nie miało kontroli, którą miała Luma. 2) Luma mówiła tak: Luma dołoży kasę ale Porozumienie niech też dołoży i rozwiniemy spółkę na czym skorzystamy wszyscy, 3) Porozumienie powiedziało: my nie dołożymy bo nie wszyscy chcą i nie mamy kontroli, 4) na co Luma powiedziała do Porozumienia: no to my wam dobrze robić nie będziemy jak wy się nie dołożycie, 5) w końcu Porozumienie stwierdziło, że trzeba się rozwiązać, 6) po czym dwaj najwięksi akcjonariusze z Porozumienia wyszli z inwestycji i tyle.
Myślę, że porozumienie nie dysponowało wystarczającymi środkami żeby się mocniej zaangażować w spółkę albo nie chciało tego zrobić bez kontroli lub co najmniej większego wpływu, a z kolei Luma nie bardzo widziała powód, żeby tę kontrolę oddawać skoro mieli więcej akcji więc po nowej emisji też objęliby więcej.
Pytanie na które nie znam odpowiedzi jest następujące: czy Luma tak posterowała żeby kurs zszedł nisko po to, żeby uczestnicy Porozumienia oddali taniej jeżeli tylko nadarzy się okazja i kurs odbije?