przy rocznych zyskach netto na poziomie ponad 1 mld zł - C/Z = ~15 - czyli ani drogo, ani tanio
stopa dywidendy, przy założeniu że nominalna pozostałaby bez zmian, byłaby poniżej 2% - więc trochę słabo
ale w 2026 roku dywidenda ma być wypłacona z zysku oraz z przychodów za sprzedany pakiet akcji i nominalnie będzie w okolicach 10 zł na akcje lub więcej, wtedy stopa dywidendy byłaby na poziomie 5%
podsumowując, poziom 200 zł za akcje nie jest wcale nierealny i według mnie jest kwestią czasu jak zobaczymy taki kurs, nie wiem czy w maju, czy w grudniu, czy może w 2026 roku - bez znaczenia, trzymam akcje long term i póki co, z całego portfela, na ACP mam najlepszą stopę zwrotu, na drugim miejscu CD Projekt
Poczekajmy na wyniki okresowe. Może być szybki zrzut techniczny na poziomy 100 i niżej. Jeżeli nie będzie namacalnych dowodów dość szalonego rajdu, szczególnie w aspekcie sprzedaży, może być poważna korekta
nawet jakby była głębsza korekta, to do ilu by nie spadło, to i tak nie kupisz bo zawsze będzie za drogo i będziesz czekać z rozdziawionymi ustami na kolejną korektę
kurs ACP od października 2021 roku do października 2024 roku był w konsolidacji i się bujał w przedziale 65-85 zł, czasu było wystarczająco dużo by się obkupić i to po absurdalnie niskich cenach, wtedy pewnie też czekałeś na korektę do 50 zł
widać po ilości czerwonych łapek pod postami akcjonariuszy, jaka panuje tu frustracja wśród groszołapów i "inwestorów", którzy realizują zyski rzędu 5%
Rajd Asseco Poland nie do zatrzymania
21 marca 2025, 12:35
Rajd na walorach Asseco nie ma końca. Tylko wczoraj kurs akcji cofnął się raptem o 0,6%, by dziś kontynuować wzrost o 2,8%. Nadal więc walor jest rozgrywany według zasady - kurs spadł -> kupujemy. Jest oczywiście nowe ATH i skala wykupienia na wykresie tygodniowym nie notowana od ćwierć wieku. Kto odważny obstawić "short"?
Jeżeli zrobić analogię do Sygnity gdzie Tss jest głównym udziałowcem to na Asseco Poland powinniśmy mieć cenę 215pln dla osiągnięcia tych samych wskaźników. Czyli przestrzeń do wzrostów jest.