Potrzebujemy Chińczyków
Jakub Kurasz,Zbigniew Lentowicz 21-07-2011,
Ich obecność będzie korzystna – mówi prezes Agencji Rozwoju Przemysłu Wojciech Dąbrowski
Czy wpadka budowlanej korporacji Covec zmieni nastawienie Agencji Rozwoju Przemysłu do chińskich inwestycji w Polsce? Należał pan do entuzjastów współpracy gospodarczej z Państwem Środka...
Wojciech Dąbrowski: Nie zmieniłem zdania w tej sprawie.
..........
Wspomniał pan o kolejnych przedsięwzięciach z udziałem chińskich inwestorów. Prosimy o szczegóły.
To projekty we wstępnej fazie, więc szczegółów nie mogę ujawnić. Tym bardziej że potencjalnymi partnerami po polskiej stronie byłyby w kilku przypadkach spółki giełdowe. Istnieje więc koncepcja rozwinięcia współpracy w przemyśle maszynowym, konkretnie obrabiarkowym. Mamy już ciekawe doświadczenia w tej dziedzinie. Od lat jednym z dostawców zaawansowanych technologicznie obrabiarek, projektowanych zwykle pod konkretne zamówienia, jest śląski Rafamet.
kontrakty są bardzo bardzo ok, tylko gdzie są zyski dlaczego płace wzrosły (jak wynika z ostatniego raportu) o 10%
Ale ku pokrzepieniu serc ARP w 2013 ostatecznie ma pozbyć się RAFKI a więc nowy właściciel zmnięjszy koszty nie tylko pracy a jeśli są kontrakty to logika podpowiada że i zyski przyzwoite się pojawią.
Jednego tylko bedzie mi wówczas brakowało "opowieści z drzewa sandałoweg" jednego Pana wiadomo o czym
i jeszcze w tajemnicy największy hicior!!
Poszukują bezskutecznie po całym świecie producentów garnków na wodziankę i znaleźli oj będzie działo , pyszna ta wodzianka