Chciałbym zapytać co sądzicie to tej spółce w perspektywie kilku lat. Spółka regularnie zalicza zysk netto na poziomie 40m. W tym wszystkim są oczywiście skupy plus spłata układu. Czy jak te oba procesy się zakończą to możemy liczyć na świetne wyniki finansowe? Obroty delikatnie rosną więc jakby do tego wszystkiego dołożyć jeszcze faktyczny wzrost biznesu to spółka wydaje się dość obiecująca. Martwią mnie tylko rosnące koszty. Wracając jeszcze do skupów. W tym roku jak zrobią umorzenie to ilość akcji zakręci się wokół 14m. Jak długo jeszcze przewidujecie takie manewry? Skup wygląda jak wypłata dywidendy ale nie może to trwać wiecznie. W końcu dojdziemy do tak małej ilości akcji, że zacznie się ostry wzrost na cenie. Na tą chwilę duzi akcjonariusze biorą udział we wszystkich skupach. Ale może się tak zdarzyć w przyszłości, że pozostaną z boku bierni i wyczyszczą ostro free float. W ten sposób staną się jeszcze większym udziałowcem. Myślę nad tym czy nie wejść tutaj większym kapitałem. W ciągu 5 lat może się tu pojawić 50-60zł. Proszę o konstruktywne argumenty.
Jestem tego samego zdania. Każdy skup wykorzystuje do odkupienia większej ilości akcji. Docelowo 3zl dywidendy robi się kuszące przy średniej cenie zakupu 16zl
Dnia 2025-03-13 o godz. 08:45 ~Piotr napisał(a): > Jestem tego samego zdania. Każdy skup wykorzystuje do odkupienia większej ilości akcji. Docelowo 3zl dywidendy robi się kuszące przy średniej cenie zakupu 16zl
Tylko jest jeszcze czynnik naszej bananowej giełdy. Mało było takich spółek, które przed oficjalnym komunikatem jesteśmy już na prostej i kosimy kasę znikały z giełdy, kasa z zysku czekała na koncie i dywidendy nikt nie zobaczył na oczy CIECH, ELEMENTAL, BERLINEK i tak w można pisać.
Chociaż dla mnie hitem był CERSANIT, za pieniądze z emisji właściciel kupiono sobie kilka spółeczek na Ukrainie, podpicował je i odsprzedał CERSANITowi i za te pieniądze odkupił cały Cersanit za poł ceny z emisji akcji
A jaki miałby być cel niebrania udziału w skupie przez większościowych? To tak jakby sobie odpuścili dywidendę.
Jesteśmy z nimi na tej samej łajbie. I oni są przejrzysci i konsekwentni. Tym bardziej że nowi akcjonariusze >5% też grają z nimi do tej samej bramki.
Wg mnie prezes na ostatniej konferencji wynikowej odpowiedział na Twoje pytanie - powoli kończy się słaby okres. Po nim nastąpi znowu ożywienie (być może wcześniej giełda jeszcze zanurkuje). Jak przyjdzie ożywienie zyski pojadą na 100-200mln. Wtedy kurs wjedzie na 60pln.
A dopóki trwa układ skup będzie realizowany. Zakładam że 2x w roku, jeśli kasy starczy.
Dnia 2025-03-13 o godz. 08:14 ~Grzegorz napisał(a): > Czy jak te oba procesy się zakończą to możemy liczyć na świetne wyniki finansowe? Tylko możesz już o tych wynikach sie nie dowiedzieć jak spólka zakończy przygode z GPW
> W końcu dojdziemy do tak małej ilości akcji, że zacznie się ostry wzrost na cenie. Na tą chwilę duzi akcjonariusze biorą udział we wszystkich skupach. Ale może się tak zdarzyć w przyszłości, że pozostaną z boku bierni i wyczyszczą ostro free float. W ten sposób staną się jeszcze większym udziałowcem. Myślę nad tym czy nie wejść tutaj większym kapitałem. W ciągu 5 lat może się tu pojawić 50-60zł. Proszę o konstruktywne argumenty.
Może się mylę, ale za 5 lat to raczej spodziewam się braku notowań 50-60 pln, bo chyba to jest głównym celem skupu. Wypłata dywidendy przyciągnęła by chętnych do zakupu i finalnego podbiciła cenę akcji, a tak pieniądze są, a akcje jak były po 20 tak są po 20.
Na razie nie było jakiś akcji przeciw małym, ale nigdy nie ma pewności. Zastanów się dlaczego nie umożyli tych akcji z ostatniego skupu?? .. bo jak kiedyś do skupu nie przystąpią i umożą akcje to ich udział procentowy znacznie wzrośnie. Dopuki prawie wszyscy przystępują do skupu to ściącaja około 500-600 k akcji z ulicy jeszcze 2 - 3 skupy, w kolejnym nie wezmą udziału i spółki nie ma na giełdzie. Jakby nawet tak było to i tak byłby to najuczciwszy sposób pożegnania z GPW w historii
Jakbym dzisiaj sprzedał cały pakiet za 35zł to wcale bym nie płakał! Tak jak mówisz, patrząc na banana aka GPW, to te skupy są BARDZO DOBRE, a jest to niczym innym jak dywidendą w formie skupu, bo normalnej dywidendy w okresie spłaty układu nie wypłacą. Mogli równie dobrze kisić te kasę, a tak, dzielą się z akcjonariuszami po równo. Jak dla mnie to jest bardzo równe traktowanie mniejszościowych i większościowych. Wszystkich tych, którzy mówią, że ten skup opłaca się tylko większościowym są matematycznymi analfabetami, bo nie widzą, że przydział jest proporcjonalny. To tak samo jakby powiedzieć, że dywidenda jest niesprawiedliwa, bo ci którzy mają więcej akcji dostają sumarycznie "większą" wypłatę dywidendy.
Z innej beczki, jeśli sytuacja się utrzyma tak jak dzisiaj, to po aktualnych skupach, gdyby w przyszłości nie musieli spłacać już układu (~16mln zł rocznie) i nie prowadzili skupu ( aktualnie średnio ~38mln zł rocznie) to przeznaczając te same kwoty na dywidendę, nawet w połowie, mamy jakieś 1.8-2zł dywidendy na akcję co przy dzisiejszym kursie daje 10% stopy dywidendy. Jeśli natomiast skup będzie kontynuowany, to wartości te będą się tylko poprawiać, o ile tylko faktycznie nie zdejmą spółki z giełdy, z tym, że przy aktualnym akcjonariacie musieliby wszyscy działać w porozumieniu o ile w ogóle to możliwe. Nie jestem biegły w prawie, ale do tego chyba główny udziałowiec musi mieć ponad 90% akcji, a na chwilę obecną najwięcej ma Fundacja Bielińskich z 20,63%, więc to bardzo daleko. Natomiast w tej kwestii musiałby się wypowiedzieć, ktoś kto zna lepiej KSH?
zgadzam się w pełni.
już kiedyś tu na forum kłóciłem się ze ten skup w takiej cenie to defacto dywidenda, której ze względu na układ wypłacać nie mogą.
jeśli chodzi o ściągnięcie spółki z giełdy... to najwieksi maja ok 60%, jescze sporo skupów aby dobić do 90% a i tak to nie jest takie proste patrz np. Gobarto - od bodajze 2023 chca sciagnac z giełdy i do dzisiaj sie nie udało a kurs przy samej zapowiedzi wystrzelił sporo.
Co do braku umorzeń - być moze będą chcieli użyć tych akcji do przejęć? tzn. jako płatność. Zresztą tak początkowo myślałem ze bedzie :)
Natomiast słuchając wywiadów z prezesem Bielińskim, to mam wątpliwości czy oni będą chcieli to robić, to chyba nie ten typ człowieka ;)
13 marca ciekawe historie : info o redukcji + darowizna (:)). + dziś / jutro kolejne info o nabyciu:)
Czego chcieć wiecej będąc tu cierpliwym od lat akcjonariuszem…Pzdr
Dnia 2025-03-13 o godz. 12:14 ~bywalec napisał(a): > 13 marca ciekawe historie : info o redukcji + darowizna (:)). + dziś / jutro kolejne info o nabyciu:) > > Czego chcieć wiecej będąc tu cierpliwym od lat akcjonariuszem…Pzdr
[...]
Jest dobrze. Pozdrawiam wszystkich cierpliwych i darzących zaufaniem naszą ulubioną spółkę, a zwaszcza wiarusów, którzy są z nami Bywalcze od lat. Bywaj!
Jakoś mam dziwne zaufanie do tej firmy i jak narazie jest super, ale to nasze kochane GPW. Jedyny plus ze na forum bankiera cisza i spokój, co już jest dobrym sygnałem ze nic się wielkiego nie szykuje :).
Tak muszą działać w porozumieniu i pewnie 5 największych jest się w stanie dogadać ( przedstawić OFE/TFI sensowny bonus), aby przyszłe zyski dzilić między siebie. Obecnie maja z 60%, a z TFI/OFE 66% a po skupie będzie jeszcze 15 % za akcje ze skupu. Po umożeniu z 66% zrobi się nagle 76%, a jakby jeszcze skupili kolejny milion akcji i nie wzieli udziału w skupie to już są bardzo blisko tych 90%, pozniej okaże się ze ciocia i wujek także zainwestowali po kilka %.
Oby jednak nie zdjęli, bo nie po to tutaj tyle czasu siedzę i trzymam akcje do zamknięcia układu, żeby nagle mi dobra spółkę sprzed nosa zdjeli, to byłoby już bardzo kiepska wizja.
Ale jeśliby zdjęli po 35 zł - a więc nie niżej niż cena w ostatnim skupie w okresie ostatnich 12 miesięcy (oczywiście po zakończeniu układu), to chyba byś nie płakał?
W tym dokaldnie momencie nie, ale jeśli za 2 lata, po zakończeniu układu też bym mi tyle proponowali, to byłoby za mało - wtedy liczyłbym na 50-60zl, ale docelowo wolę 3 i więcej złotych dywidendy co roku
Ale wygląda na to ze cel już niestety jest obrany. Skup prowadzony także na rynku notowanym, od stycznia 2024 już 600.000 akcji, a te akcje pochodzą od małych. Jak w najbliższym czasie nie umorzą tych akcji to można się spodziewać ze na jednym z kolejnych wezwań nie będzie redukcji :) Nie wiadomo ile akcji już teraz nieoficjalnie zostało skupionych i czeka.
Na jedne ze stron był zmniany w akcjonariacie, z którego wynika, że nie wszyscy brali udział w obu skupach. A ten co brał w obu od razu odkupił po pierwszym skupie. A to sugeruje kolejne umocnienie wiekszościowych.
Na bankierze nawet jest taka informacja (musisz przewinąć do środka strony i znaleźć tabelę "Zmiany akcjonariatu"): https://www.bankier.pl/gielda/notowania/akcje/ACTION/akcjonariat