Najważniejsze jak dla mnie to ciągły rozwój oraz rozważanie skupu akcji, ale tym razem z ich umorzeniem - tj. zostałoby mniej akcji w obiegu i tym samym wzrosła ich wartość.
Jeżeli spółka przeznacza około 25 mln z zysku $ na dywidendę, a przeznaczyła by np. 2 do 4 mln $ na skup, to mogą zebrać np. 500k akcji z obiegu.
Do wypowiedzi dodałbym jeszcze rozważania na temat rynku rosyjskiego, bo o ile nie planują tam wrócić w sensie zakładać spółek córek, to prezes nie wyklucza samej możliwości sprzedaży, jednak no wiadomo w czasie pokoju, także to jest nowe info, tego nie mówili wczensiej, buyback można wywnioskować że byłby obok dywidendy która nie będzie ruszona i bez szkody na niej, ja odebrałem to tak że byłby to proces cykliczny, tak czy siak, to bardzo pozytywne informacje dla akcjonariuszy, aż się dziwie że nie mieliśmy dziś ataku na 24, no ale otoczenie też nie do końca sprzyjało (w zasadzie od ostatniego piątku - każdy wie o co chodzi), więc pozostaje czekać na rozwój wydarzeń i szczegóły
Jeden odpowie super wyniki, super wizja rozwoju, świetne wyniki choć gorsze niż w '21 '22, inny że oklepane banały wstawiane od dobrych kilku kwartałów.. , a najlepiej spojrzeć na notowania waloru jakie były przed czatem i po czacie, to jest najlepszy obraz czy było coś przełomowego czy pojawiła się informacja mogąca przyciągnąć nowych spekulantów lub zwiększyć zaangażowanie obecnych.
Przeciez nie musza tego skupic w rok. Moga oglosic dlugoterminowy plan - skup akcji + dywidenda, przykładowo 5 mln $ rocznie na skup i 50% zysku na dywidende. To ograniczy troche zabawe spekuly na kursie, dla mnie bomba, jakby takie cos wprowadzili, naturalnie rosłaby dywidenda co roku, nawet przy założeniu stagnacji zysku, co daje dwucyfrowy zwrot na inwestycji. Biere w ciemno.
Bzyku na moim wykresiku SMMA (taki oscylator uśredniony) jeszcze ciupeńki brakuje do złotego krzyża - dopiero raczej wtorek/środa. Euforie to za rok będą wtedy i wieszaki wpadną z uśmiechem na ustach.