Jeśli 7% dywidendy w czasach gdzie obligacje dają 6,5% kogoś zadowala to jego sprawa. Liczy się co będzie póżniej dlatego wyniki za I kwartał przy rekordowych obrotach pokażą czy warto.
Cześć wszystkim. Nie wiem dlaczego dywdenda to taki gorący temat. GPW ma stałą polityke dywidendową i w zasadzie wiadomo ile wypłaci dywidendy za 2024 rok. Powinniście raczej skupic sie na tym, ile GPW zarobi w 2025 roku. Przyznam, że choć mam akcje GPW od prawie trzech lat, to do tej pory niezbyt interesowałem się wynikami i perspektyw. Wystarczyło mi, że tanio kupiłem akcje i zadowalałem się coroczna dywidendą. Teraz intersuje mnie jedna rzecz. Wiem, że pewnie mogę to sobie znaleźć w raporcie skonsolidowanym, ale może to ktoś mi szybciej odpowie: jaki jest wpływ obrotów na GPW na wynik spółki? Tzn. jaki udział w przychodach grupy stanowia opłaty od obrotu? (tak mniej/wiecej)
Na większym zainteresowaniu polską giełdą i zwiększonym popycie, zyskują indeksy i kursy pojedynczych spółek, ale w jednym szczególnym przypadku, wyższe obroty w handlu mogą bezpośrednio przełożyć się na wyniki konkretnej spółki. Największym źródłem przychodów Giełdy Papierów Wartościowych (GPW) są właśnie przychody z obsługi obrotu akcjami, które w 2023 r. stanowiły blisko 27 proc. przychodów ogółem.
No i juz dostałem odpowiedź z portalu. Jest artykuł z 19 marca o rekordowych obrotach, a w nim onformacja że obsługa obrotu akcjami to prawie 30% przychodów GPW. A ten kwartał jest rekordowy pod względem obrotów. Dzisiaj dzień trzech wiedźm, co jeszcze bardziej podbije średnią obrotów na sesję. Na całym ryku dzisiaj było chyba z 5mld obrotu. Nic tylko sie cieszyć. Chyba kupiłem akcje GPW w ostatnim momencie.