Boże chłopie jakie to ma znaczenie? Spadek z 225 na 215 to spodek o 4% nic się nie dzieje w spółce. Umówimy idą, KPO już blisko, kardioznacznik postępuje. Współczynnik robotyzacji zabiegów medycznych dalej jest mniejszy niż na zachodzie. Działalność w państwach bałtyckich dopiero się rozkręca. Jeżeli nie jesteś jako inwestor w stanie znieść spadku o 4% to znaczy że coś jest nie tak. Może przeinwestowałeś? Może liczysz na zbyt dużo zbyt szybko? Spokojnie, wyłącz bankiera, przestań czytać wypociny Szkody. Usiądź i poczekaj a za pół roku odkop ten wątek dam Ci adres i wyślesz mi butelkę wina w podziękowaniu za zyski ok?
Zapewne masz rację.
W związku z tym, że jest tak wspaniale kurs spolki zjeżdża, insiderzy zmniejszają zaangażowanie, za dywidendę nie dokupili ani jednej akcji a wokół rynek ustanawia rekordy.
Miałem na studiach przedmiot pn. Handel Zagraniczny i na egzaminie otrzymałem pytanie z polityki celnej. Egzamin ledwo zdałem, bo byłem porostu nieprzygotowany, ale do dziś pamiętam, że co do zasady cła nakłada się na towary, bądź surowce i półprodukty służące do wytwarzania towarów nabywanych przez konsumentów i firmy, a nie przez instytucje utrzymywane z budżetów państw. No ale ja studiowałem w latach 90-tych ... Gdyby komuś przyszło do głowy, aby nie bacząc na odbiór społeczny nałożyć cła na urządzenia medyczne służące do ratowania życia, w tym na roboty chirurgiczne, to nabywca zapłaci więcej o wartość cła, a budżet odzyska tę nadpłatę, więc nie ma to najmniejszego sensu ...
Jakiś czas temu była w mediach informacja,że USA ograniczyły produkcję pocisków balistycznych,bo Chiny zalegają z dostawą niezbędnych procesorów.Cały świat stosuje chińską elektronikę.