• ⏰⏰==> Patentus - skąd ten wzrost? Odpowiadam <==⏰⏰ Autor: ~Krzysztof [94.254.167.*]
    Spółka ma bardzo wysokie dodatnie przepływy kapitałowe w stosunku do skali działalności. Wskaźnik C/Z jest niezły.

Spółka regularnie notuje zysk. Warto zerknąć na wskaźnik zadłużenia kapitału własnego. Jest najniższy spośród spółek na GPW i wynosi jedynie 0,21, co oznacza, że spółka praktycznie jest bez długów. Wskaźnik płynności bieżącej wynosi 6,22, co oznacza, że spółka ma ogromną nadpłynność finansową. W krótkim czasie jest w stanie wygenerować taką ilość gotówki by dokonać akwizycji na rynku lub zwiększyć inwestycje w nowe odnogi biznesowe.

Spółka aktualnie ma bardzo szeroki zakres usług od core dzielności, czyli produkcję, wynajem i naprawę maszyn górniczych po produkcję maszyn, naprawy, sprzedaż części do maszyn dla zakładów produkcyjnych z różnych branż. Produkują też elementy dla budownictwa i kolejnictwa. Patentus konstruuje też cały system taśm produkcyjnych.

W tej chwili ogromne środki są już przekierowane na kolejnictwo i będą przekierowane też na branżę zbrojeniową. Branża zbrojeniowa będzie musiała budować nowe linie produkcyjne i modernizować te co już są. Patentus może mieć pełny portfel zamówień na najbliższe lata.

Myślę, że pod to jest grany papier. Wartość księgowa Patentusa, to ok. 6 zł i w tych okolicach była niedawno cena akcji na GPW. Pozytywne perspektywy, które rysują się przed spółką mogą spowodować, że szybko wrócimy do tych poziomów.
  • Re: ⏰⏰==> Patentus - skąd ten wzrost? Odpowiadam <==⏰⏰ Autor: ~xx [89.64.58.*]
    C/Z 2 papier zdolowany...
  • Re: ⏰⏰==> Patentus - skąd ten wzrost? Odpowiadam <==⏰⏰ Autor: ~maurycy [94.254.225.*]
    Dokładnie, wskaźnik c/z (cena/zysk) pokazuje, że spółka jest wręcz skrajnie niedowartościowana. Moim zdaniem taka spółka powinna latać po 10 zł.
  • Re: ⏰⏰==> Patentus - skąd ten wzrost? Odpowiadam <==⏰⏰ Autor: ~terran [85.221.133.*]
    Masz racje, ale ja tam widzę jeszcze wiele innych powodów, około 80 mln powodów:
    https://www.pgg.pl/strefa-korporacyjna/dostawcy/profil-nabywcy/przetargi-zalacznik/69d2a2f93033785c10cbe17f84917b7a
    https://www.pgg.pl/strefa-korporacyjna/dostawcy/profil-nabywcy/przetargi-zalacznik/edf9ea91fabfb986033870a6c317a7c4

Czekamy na dwucyfrówkę.
  • Re: ⏰⏰==> Patentus - skąd ten wzrost? Odpowiadam <==⏰⏰ Autor: ~buch [31.61.232.*]
    Dzięki! Razem 4 przenośniki zgrzebłowe (ok. 100 - 110 Mi) i 8 taśmowych (70-80 Mi) - ja tu widzę w tych dwóch zamówieniach min. 170 Mi.
  • Re: ⏰⏰==> Patentus - skąd ten wzrost? Odpowiadam <==⏰⏰ Autor: ~www [83.4.101.*]
    Ciekawe co z Primetech?
  • Re: ⏰⏰==> Patentus - skąd ten wzrost? Odpowiadam <==⏰⏰ Autor: ~Jaskółka [5.173.184.*]
    Zobaczcie co spółka podała w raporcie za III kwartał odnośnie rynku kolejowego na którego Skarb Państwa ma wydać z środków własnych i KPO potężne miliardy:

32. Inne informacje, które zdaniem Zarządu Jednostki Dominującej są istotne dla oceny sytuacji kadrowej, finansowej, majątkowej, wyniku finansowego i ich zmian oraz informacje które są istotne dla oceny możliwości realizacji zobowiązań przez Jednostki Grupy Kapitałowej.

Sytuacja kadrowa, majątkowa i finansowa jednostek Grupy Kapitałowej PATENTUS S.A. jest stabilna i według oceny Zarządu Jednostki Dominującej – nie jest ona zagrożona. Wszystkie zobowiązania realizowane są realizowane na bieżąco i w terminie dzięki przyznanym limitom kredytowym oraz wpływów środków finansowych z tytułu sprzedaży:  produktów
  • Re: ⏰⏰==> Patentus - skąd ten wzrost? Odpowiadam <==⏰⏰ Autor: ~126739 [5.173.20.*]
    W 2024 r. Spółka Patentus uzyskała certyfikat potwierdzający spełnienie wymagań normy PN-EN 15085, który dopuszcza zakład do produkcji elementów, oraz szeregu usług dla PKP Intercity i PKP Cargo z terminem ważności 03.02.2027 r. Celem utrzymania ważności certyfikatu jest możliwość produkcji elementów pojazdów szynowych zgodnie z wymaganiami norm dla powyższych podmiotów.

Zgodnie z przyjętą strategią Spółka będzie realizować: prowadzenie dalszego rozpoznania wśród firm z branży metalowej, zbrojeniowej i innych, w celu kontynuacji budowy grupy kapitałowej
  • Re: ⏰⏰==> Patentus - skąd ten wzrost? Odpowiadam <==⏰⏰ Autor: ~jk76 [31.61.252.*]
    Ale ktoś zbiera akcje. Ciekawe, czy to fundusz przypadkiem nie skupuje spółki. Zbyt duże pakiety leciały. Może jakieś info w drodze i ktoś się śpieszy.
  • Re: ⏰⏰==> Patentus - skąd ten wzrost? Odpowiadam <==⏰⏰ Autor: ~Franek [194.9.79.*]
    Zupełnie jak wczoraj to wygląda. Na początku sesji na minusie, a później ruszyło do góry i to jak :)
[x]
PATENTUS 1,35% 3,75 2025-09-25 13:15:50
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.