• Technicolor Autor: ~Huehue [94.240.9.*]
    Upadek znaczącego podmiotu w branży mediów i technologii, jakim jest Technicolor, może wywierać poważne konsekwencje na cały ekosystem firm działających w sektorze produkcji audiowizualnej i postprodukcji. Platige Image, jako studio specjalizujące się w tworzeniu grafiki komputerowej, animacji 3D i cyfrowych efektów specjalnych, funkcjonuje w podobnym segmencie rynku, co sprawia, że losy tych podmiotów mogą być pośrednio powiązane. Obserwując obecną sytuację rynkową, należy zauważyć, że cała branża mediowa i postprodukcyjna przechodzi przez trudny okres spowodowany globalnymi zjawiskami gospodarczymi. Platige Image w ostatnich kwartałach borykało się z własnymi wyzwaniami finansowymi, co pokazują raporty spółki z 2024 roku. Spadek przychodów o 10% w porównaniu do analogicznego okresu w poprzednim roku świadczy o niestabilnej sytuacji, która może zostać dodatkowo skomplikowana przez upadek takich firm jak Technicolo

Ogólne konsekwencje upadku dużej firmy w branży, takiej jak Technicolor, mogą być wielowymiarowe. Z jednej strony, według analiz dotyczących skutków upadłości przedsiębiorstw, upadek może spowodować "pewne spustoszenie na rynku", pozostawienie niespłaconych długów i niewykonanych zobowiązań. Dla partnerów biznesowych może to oznaczać utratę zleceń, niepewność co do przyszłych projektów i konieczność szukania nowych kontrahentów.

Z drugiej strony, upadek dużego gracza rynkowego może paradoksalnie otworzyć nowe możliwości dla pozostałych firm w sektorze. Jak wskazuje analiza pozytywnych skutków upadłości, może ona "minimalizować negatywny wpływ niewypłacalności dłużnika na otoczenie", prowadzić do "zachowania organizacji, jej wiedzy i zasobów dla dalszego, efektywniejszego wykorzystania w zmienionej formie" oraz "poprawiać efektywność funkcjonowania społeczeństwa" Dla Platige Image może to oznaczać możliwość przejęcia części klientów i projektów Technicolor, zatrudnienia doświadczonych specjalistów oraz wejścia na nowe rynki.
    Wyzwania i szanse na przyszłość
    Mimo trudności, przed Platige Image otwierają się także nowe możliwości. Zarząd firmy wskazał, że "pozytywną wiadomością są zapowiadane przez naszych stałych klientów nowe produkcje, co pozwala optymistyczniej patrzeć na perspektywy przyszłego roku" Platige Image nawiązało współpracę z nowymi klientami, takimi jak Grupa Pracuj, oraz obserwuje ożywienie na rynku eventów, co "w istotny sposób pomaga w przejściu przez wymagający czas kryzysu"

Upadek Technicolor może przyspieszyć proces konsolidacji branży, co dla silnych podmiotów, takich jak Platige Image, może stanowić szansę na wzmocnienie pozycji rynkowej. Doświadczenie Platige Image w realizacji projektów dla największych światowych marek, w tym Activision Publishing Inc., może być kluczowym atutem w tej sytuacji
    Podsumowanie
    Upadek Technicolor stanowi istotne wydarzenie dla całej branży mediów i postprodukcji, które z pewnością będzie miało określone konsekwencje dla Platige Image. Choć brak jest dowodów na bezpośrednie, formalne powiązania biznesowe między tymi podmiotami, to wspólne funkcjonowanie w tym samym ekosystemie branżowym sprawia, że losy jednej firmy wpływają na sytuację drugiej.

W obecnej sytuacji finansowej Platige Image, charakteryzującej się spadkiem przychodów i rentowności, upadek dużego gracza branżowego może stanowić zarówno zagrożenie, jak i szansę. Kluczowym czynnikiem będzie zdolność Platige Image do adaptacji do zmieniających się warunków rynkowych, kontynuacja strategii dywersyfikacji przychodów oraz wykorzystanie swojej silnej pozycji i doświadczenia do przejęcia części rynku pozostawionego przez Technicolor.

Wobec tych wyzwań, strategia Platige Image oparta na rozwoju nowych obszarów działalności, ekspansji międzynarodowej oraz pozyskiwaniu prestiżowych klientów wydaje się właściwym kierunkiem, który może pomóc firmie nie tylko przetrwać trudny okres, ale także wzmocnić swoją pozycję rynkową w długim terminie.

• Re: Technicolor Autor: ~4321a [185.156.174.*]
    tonący brzytwy się chwyta
    https://gry.interia.pl/newsy/news-call-of-duty-w-kryzysie-tak-zle-jeszcze-nie-bylo,nId,7921659
    activision balansuje także na krawędzi, zmiany nie poszły na dobre
    chodzą słuchy że gra się nie sprzedaje nawet w części z darmowym dostępem
    notują spadki co wymusi cięcia a zatem zaczną od najdalszych końcówek czyli polski
    niespodzianek w branży należy się spodziewać jeszcze długo.
  • Re: Technicolor Autor: bialoczerwony1972 [79.191.18.*]
    Fajnie chłopaki, że w piątek w nocy nie mając akcji interesujecie się losami Platiza i ich konkurencji. Naprawdę miło za Waszą troskę i za analizę pana huehue :) I serio piszę, dzięki za takie posty bo pomimo wszystko jest w nich dla mnie coś wartościowego zwłaszcza w linkach o kłopotach konkurencji, które rynek (sprzedąjacy) widzą także w PLI

Gdy się zatrudnia ludzi tysiące w Indiach i Bóg jeden wie gdzie to nic dziwnego, ze wydajność jest słabiutka!!!
    Czy to wina tylko i wyłącznie kryzysu w branży czy również czegoś innego?
    Już ponad 2 lata temu spółka miał poważne problemy, które zamiatano pod dywan:
    "Kilka dni temu Technicolor wydał ostrzeżenie o zyskach i obniżył prognozę EBITDA na rok 2022 ze 120–130 mln euro do 45–65 mln euro.
    Podanymi powodami były wysokie wskaźniki rotacji, brak możliwości zatrudnienia pracowników i niska wydajność na poziomie 50–60%, co prowadziło do problemów z jakością i opóźnień w dostawach. Klienci stracili zaufanie do swojej zdolności do dostarczania w działach MPC i Mill VFX. Wspomnieli również, że problemy te będą się utrzymywać do 2023 r.

https://www.globenewswire.com/news-release/2022/11/15/2556560/0/en/Technicolor-Creative-Studios-Update.html 

Analitycy są zszokowani, że firma tak długo trzymała się tych informacji i nie ujawniła ich wcześniej. Warto zapytać, czy zarząd celowo zataił szkodliwe informacje, wiedząc o słabych wynikach spółki przed notowaniem TCS, a mimo to zawyżał prognozy przychodów i zysków. Należy to zbadać.

Akcje TCS (TCHCS.PA) straciły ponad 80% swojej wartości od czasu notowania na paryskiej giełdzie 27 września. W ciągu ostatnich 2 dni straciły 75% swojej wartości, a handel był kilkakrotnie wstrzymywany. Inwestorzy stracili ponad 1 miliard euro wartości między dwiema spółkami Technicolor Creative Studios i Vantiva.

Wszystko to nie jest zaskakujące, biorąc pod uwagę toksyczność i niekompetencję zarządu, o których słyszeliśmy na tym forum, oraz sposób, w jaki ta firma traktuje swoich pracowników. W pewnym momencie oznacza to utratę biznesu i wartości dla inwestorów, co widzimy teraz. Jest mało prawdopodobne, aby dyrektor generalny przetrwał tego rodzaju katastrofalną katastrofę. Inwestorzy powinni zażądać rezygnacji zarządu wykonawczego, jeśli chcą jakiejkolwiek poprawy."

A podobno hindusi to tacy specjaliści, tak pisali znafffcy na bankierze ;)
    "Nie wiadomo dokładnie, ile osób pracowało w Technicolor India, ale zdecydowanie zatrudniało najwięcej pracowników ze wszystkich studiów, ponieważ grupa zajmowała się zleceniami ze wszystkich innych studiów Technicolor — MPC, The Mill, Mikros Animation i Technicolor Games. Indyjska strona biznesowa Moneycontrol podała , że ​​w lutym 2024 r. w oddziale w Indiach zatrudnionych było około 3370 pracowników. Jest zatem niezwykle prawdopodobne, że są tysiące pracowników, którym nie zapłacono za trzy tygodnie pracy."
    https://www.cartoonbrew.com/business/live-updates-vfx-industry-on-edge-as-technicolor-owner-of-mikros-animation-mpc-and-the-mill-on-verge-of-total-collapse-245995.html 

Ale przecież to tu na bankierze pluliście gdy prezes wyszedł i powiedział o kłopotach Platiza, zamiast chować się i zamiatać problemy pod dywan i otwarcie powiedział jak sobie z nimi radzą! To wam mości panowie jakość webinaru nie pasowała, albo miny panów z zarządu!!!

"Przypisywane skutkom skutków COVID i strajkowi Writers Guild of America w 2023 r.
    W notatce wysłanej do personelu, której tekst udostępniono na Reddicie , dyrektor generalna Technicolor Group, Caroline Parot, przypisała problemy finansowe grupy „trudnej sytuacji operacyjnej wynikającej z odbudowy po COVID-19 [oraz] kosztownemu i złożonemu rozstaniu z poprzednią grupą, a następnie strajkowi scenarzystów, który doprowadził do spowolnienia zamówień klientów”.
    Komentarze na Reddicie, w tym te od artystów, którzy twierdzą, że niedawno pracowali w spółkach Technicolor Group, również odwołują się do kultury zarządzania Grupy i praktyk związanych z przetargami."
    https://www.cgchannel.com/2025/02/technicolor-group-begins-to-shut-down-operations/ 

Kolejny tysiączek w ostatnim miesiącu dokupiony i średnia z 17zł poleciała na 16,6zł. :) A pakiet rośnie i rośnie!
    Proszę o więcej analiz i linków, potwierdzają tylko to co wiem o problemach konkurencji. Pozdrawiam.

• Re: Technicolor Autor: ~fanpli [89.64.81.*]
    cyt z postu:
    ''W obecnej sytuacji finansowej Platige Image, charakteryzującej się spadkiem przychodów...''
    jak na razie to porównując 2023 do 2024 okres za trzy kwartały to przychody są o ok 10 mln niższe...
    ALE:
    4 kw 2023 miał 32 mln przychodów a 4 kwartału 2024 jeszcze nie znamy jednak poniższy komunikat może bardzo namieszać w przychodach za ten właśnie kwartał!
    PLATIGE IMAGE S.A.: ROZSZERZENIE ZAKRESU ZLECENIA DOTYCZĄCEGO REALIZACJI UTWORÓW AUDIOWIZUALNYCH - Bankier.pl 
    to ok 25 mln zł do realizacji do końca roku!
    więc można z optymizmem spojrzeć, że r/r przychody całej grupy platige powinny być porównywalne w rokiem poprzednim
    co niewątpliwie w zaistniałej sytuacji jest sukcesem spółki...
    Jeśli faktycznie wynik,i a dokładniej przychody r/r będą podobne to ja będę mocno zadowolony! Jeśli idzie o zysk netto złudzeń nie mam i nie liczą nawet na okolice zera. Strata w 2024r i to spora 4- 6mln zł ! Ebitda po trzech kwartałach jest 2,7 mln na minusie, ale jeśli faktycznie sezonowość wyników została wywrócona do góry nogami to może okazać się na plusie i to całkiem fajnym! Rynek obstawia że wyniki będą słabe! Kilku forumowiczów również. Jeszcze 2 tyg i okaże się czy i jak spółka poradziła sobie z kryzysem.
  • Re: Technicolor Autor: ~GKansasFan [185.2.28.*]
    wam się od tych pradawnych fortów chyba udzielił syndrom bunkra w berlinie`45r.
    i co ma się wydarzyć w ciągu tych dwóch tygodni ?
    jakieś "Wunderwaffe" wytoczysz z fortów ? XD
    Dnia 2025-03-03 o godz. 19:05 ~GKansasFan napisał(a):
    > i co ma się wydarzyć w ciągu tych dwóch tygodni ?
    Gdzieś ktoś coś napisał, że ma coś się wydarzyć? Czy to tylko twoja nieumiejętność czytanie ze zrozumieniem???
    xD

• Re: Technicolor Autor: ~WujekKudzu [146.70.232.*]
    napisz kiedy wydarzy się to pospolite ruszenie, bo nie chcielibyśmy przegapić XD
  • Re: Technicolor Autor: ~bialoczerwony1972 [31.61.178.*]
    A zmień jeszcze nicka i walnij że 3 posty xD
  • Re: Technicolor Autor: ~Gracjan [83.87.146.*]
    Mniejsza konkurencja będzie
    technicolor w większości robi rzeczy zw z produkcją filmowa np vfx
    u platiża to tylko część przychodów
    ale faktycznie kłopoty konkurencji działają na korzyść spółki z warszawy
    zresztą, w największej biznesowej części spółki - cinematicach to raczej pli nie ma się kogo obawiać
    to inni obawiają się platige bo wyznacza bezkonkurencyjną jakość i nowe trendy jak np użycie UE 5 i
    metahuman do realizacji całych trailerów!
  • Re: Technicolor Autor: ~qwerty [185.151.75.*]
    Nie otwieram nowego wątku, bo to w zasadzie w temacie - kryzys na rynku VFX (albo firmy, które nie poradziły sobie ze strajkiem w Hollywood) - kolejna spółka jellyfish (z tych większych) z problemami... dlatego warto złapać szerszy kontekst, a dopiero potem wieszać psy na PLI, że nie mieli zysku w 2024 :)
    https://3dvf-com.translate.goog/en/vfx-animation-crisis-jellyfish-pictures-has-reportedly-temporarily-suspended-operations/?_x_tr_sl=auto&_x_tr_tl=pl&_x_tr_hl=pl&_x_tr_pto=wapp

bardziej źródłowo
    https://www.animationxpress.com/latest-news/jellyfish-pictures-ceases-operations-globally-amid-financial-struggles/
    i następny dzień
    https://www.animationxpress.com/latest-news/jellyfish-pictures-shares-official-statement-on-its-stalled-operations/
  • Re: Technicolor Autor: ~GoodByeKFan [82.102.22.*]
    wydaje mi się ze spuleczke na "zlotej sciezce rozwoju" czeka powrot do taniej
    sily roboczej z lokalnego rynku, czyli powrot do tego co nieuniknione , po tym jak ostatnio uslyszalem warunki powrotu na freelance
    upadlem ze smiechu XD
  • Re: Technicolor Autor: bialoczerwony1972 [79.191.28.*]
    Ale to powinieneś iść sobie płakać na GoWork, ewentualnie na LinkedIn czy gdziekolwiek indziej... Bo tu współczucia nie znajdziesz.... xD
  • Re: Technicolor Autor: ~Bialoczarny [185.29.12.*]
    Qwerty, analiza wsteczna zawsze skuteczna? Wobec kogo te zarzuty? Przecież tu nie brakowało zachowawczych prognoz odnośnie wyników i kursu. Jak i z drugiej strony nie brakowalo opinii, w zasadzie niezmiennych, że spółka ma się dobrze, kryzys w branży się kończy, a o wyniki i kurs nie ma co się obawiać. Tak było 2 lata temu, rok temu i pół roku temu. I tak cały czas. Przecież tu niektórzy pisali, że po wynikach za 4Q będę się zabijał z innymi na kupowanie papieru. Teraz pewnie usłyszę, że będę się zabijał po 1Q. A jak to się nie stanie to co wkleisz? Że przecież bylo wiadomo co się stanie z dolarem za kadencji Trumpa i było oczywiste jak to wpłynie na wyniki?(Nie wiem co się stanie z dolarem, niektórzy twierdzą, że USA będzie grało na mocne osłabienie własnej waluty w celu wzmocnienia konkurencyjności własnej gospodarki)
    Jeden post, wskaż jeden post gdy ktoś napisał, że będziesz się zabijał o kupno akcji? Nikt, nigdy nie napisał tu takiego postu, więc miej odrobinę przyzwoitości i nie kła bezczelnie to ułatwi wszystkim dyskusję na tym forum! Pisałeś tez o spadających przychodach więc twoje analizy są takie jak moje. Raz trafisz raz nie :)

Więc nie próbuj tu robić z siebie nie wiadomo kogo! Co z tego,że to przewidziałeś, skoro nie potrafiłeś tej sytuacji wykorzystać! Ani żeby sprzedać papier po 25zł ani żeby go później odkupić po 10-13zł!!! Ja tę sytuację na kursie wykorzystałem na maksa! Uśredniłem sobie na < 17zł zwiększając maksymalnie swój pakiet! Po 23-25zł w życiu nie byłoby mnie stać na portfel powyżej 10k akcji! Na razie jestem w plecy 20%!!! Wyobraź sobie, że jestem spokojny o swoją inwestycję i czekam na kolejne kwartały!

• Re: Technicolor Autor: ~Bialoczarny [31.0.53.*]
    B-cz co się tak gorączkujesz? Fajnie, że wpadłeś.Twoja strategia jest znana, dałeś sobie 10 lat na zarobek z platiza i wszystko jest tego pochodną. Czujesz się jak zwycięzca, nie poległeś w batalii z ciemnymi mocami, sztucznie dołującymi kurs i to jest najważniejsze. Przecież ja nie mam intencji zmieniać twojego samopoczucia. W wolnej chwili napisz co tam z grą, ile kosztów promocyjnych poniosą, czy się coś zwróci? Jak dolar np. po 3,3 PLN wpłynie na wyniki? Jak rynek się odbudowuje to koszty pracy będą rosły czy spadały?
    Widzisz próbujesz mnie ugryźć za nogawkę ale chyba nie dajesz rady doskoczyć ;) Ja w przeciwieństwie do ciebie nie mam problemu z przyznaniem się do błędu o czym tu już kilkukrotnie pisałem... Ty natomiast ze swoimi prognozami już pokazałeś co z ciebie za fachowiec :) Ba teraz skrzętnie omijasz ten temat, ciągle tylko podkreślając jaki z ciebie znafffca i jak to przepowiedziałeś spadek do 10zł, w co sam nie wierzyłeś bo przecież gdybyś wierzył to byłbyś bez papiera na poziomach powyżej 20zł..... Tak wiem dolar pójdzie na 3,3 przecież to pewne :) Widzisz gdybyś miał krztę przyzwoitości to nie wyjeżdżałbyś mi tu z grą bo nigdy nie napisałem że wiążę z nią jakiekolwiek większe nadzieję!
    I kto się tu gorączkuje??? Brak argumentów? Może ty za to napisz jeszcze kilka słów o spadających przychodach jeśli chcesz w ten sposób prowadzić dyskusję....
    A masz jeszcze te akcje PLI spółki która przy dolarze po 3,3zł i niewypale z grą od PJ trzymasz w portfelu? XD To jest dopiero łebski biznes :)

Co do 10 lat, to MCI trzymam ( z małymi przerwami) od 2012, to ile to już lat Ynwestorze??? I zobacz żyję i dobrze mi z tym i będę trzymał dalej :)
    Ja wiem ty kilkaset % robisz w rok, dwa no może 3 lata bo jesteś miszcz i tyle gdzie mi tam do ciebie XD
    "Stracone szanse w biznesie
    W "Biznes Klasie" Zbigniew Jakubas opowiedział też straconych szansach biznesowych. Jedną z nich była spóźniona sprzedaż fabryki wody do francuskiego koncernu Danone. Jakubas posłuchał w latach 90. analityka, który twierdził, że 60 mln dol., które proponowali Francuzi to za mało, a po kilka latach fabrykę musiał sprzedać za 30 mln dol. Druga sytuacja dotyczy CD Projektu, czyli producent Wiedźmina.
    - Miałem ponad 20 milionów akcji CD Projektu. I mówiąc teraz o straconych okazjach, wystarczyło nic nie robić, tylko zapomnieć o tych akcjach, one doszły chyba w szczycie do 450 zł, to było w sumie ponad 9 mld zł - opowiada. Jakubas jednak sprzedał akcje znacznie wcześniej, a zarobione pieniądze zainwestował w działkę budowlaną w Warszawie, na lat buduje osiedle mieszkalne."
    Rozumiesz, że ktoś może mieć inne strategie niż ty? I rozumiesz że nie ma jednej metody na zarobek i nie ma mądrych na rynku choć ci się wydaje, że ty jesteś jakiś ponadprzeciętnie rozumiejący rynek??? Nie jesteś.
  • Re: Technicolor Autor: ~Bialoczarny [31.0.90.*]
    Po co tyle piszesz? Myślisz, że ktoś ma czas przez to brnąć? Normalnie zapytałem o kilka ciekawych dla aspektów związanych ze spółką. Już kiedyś ci pisałem, żebyś nie próbował się licytować, bo rynek rozstrzygnął. Kiedy ja sprzedawałem swoje akcje po 22-25, ty je pewnie kupowałeś. I to nie zarzut. Nie sprzedałem wszystkiego, więc nie jestem nieomylny. Mało tego, ostatnie akcje zostały mi wtedy z dużo większą średnią. Ale może tak jak ty, nie traktowałem tego jak przegranej. Nie dlatego, że jestem przekonany do spółki, tylko, że tak czasem bywa. I jak już musisz wiedzieć to i coś wpadło kilka razy. Wycena się zwyczajnie urealniła.
  • Re: Technicolor Autor: ~bialoczerwony1972 [94.254.165.*]
    Nie chcesz nie czytaj. Możesz oglądać tiktoka. Tam jest szybko i nie zabiera to za wiele czasu jeśli czytanie sprawia ci problem. Ja się nie licytuje. Ot popełniłem błąd przewidując wpływ strajku na branżę oraz długość jego trwania Wycena na giełdzie tym bardzie na NC się urealnila? Luzik. Wg ciebie wg mnie nawet po przychodach spółka jest za tania..... Ale każdy widzi ci mu tam pasuje ..
  • Re: Technicolor Autor: ~Qwerty [80.238.117.*]
    No to kolejnego mniej w branży, ten już z samego serca sektora https://www.money.pl/gospodarka/wyprodukowali-matrixa-i-jokera-teraz-oglosili-upadlosc-7136148617181824a.html
  • Re: Technicolor Autor: ~bialoczerwony1972 [31.61.182.*]
    Tak wszyscy padają dookoła a PLI wychodzi na prostą :)
    Wszyscy nie :) w Indiach ten sektor ma się dobrze (choć też ich trochę poczochrało), ale planują że w perspektywie 5 lat branża urośnie z 3 mld USD do chyba 30 mld USD (wewnętrzny rynek indyjski), jakieś szkoły zakładają, generalnie określają to jako nowoczesny sektor rozwoju i kreacji atrakcyjnych miejsc pracy. Mocno to jest wspierane, m.in. przejęli GoodByeKansas. Sporo zachodnich firm ma jakieś współprace z hinduskimi firmami.
    Cinesite dostało dofinansowanie 215 mln USD, na rozwój..., więc jedni upadają, a drudzy się zbroją :)
    https://www.animationxpress.com/vfx/vfx-trailblazer-cinesite-attracts-whopping-rs-1800-crore-cash-injection/

• Re: Technicolor Autor: ~Maggie [146.70.232.*]
    bardzo kibicuje indyjskim firmom, które jest szansa ze wniosa jakość oraz rentowanosc w jednym.
    Juz wiekszosc produkcji filmowych opiera się na Indiach w tym Natflixy oraz Amazon.
    Tego nie potrafią polskie "firmy" na przykład szef i rada nadzorcza wola wybudować 10tą willę i 11tego mercedesa kupić
    a nie zapłacić ludziom.
    Reasumując  - Indyjskie i wszelkie inny firm na TAK
    polskie firmy- życzyć tego samego łajna i zastoju co zwykle.
  • Re: Technicolor Autor: ~fanpli [89.64.82.*]
    masz słabość do ciapatych
    ja im nie kibicuję bo w stolicy ich pełno i ciągle na nich wpadasz
    nie dość, że szaleją na wszelkiego rodzaju wehikułach w delivery
    to i taksówki opanowali
    hehe, ciągle człowiek musi się rozglądać aby nie zostać przejechanym...
  • Re: Technicolor Autor: ~Maggie [146.70.232.*]
    szanuj ich bo powiadam ci , niedlugo oni przejma tez przyplesnialy interesik
    a wtedy skonczy sie to smieszne "prabability&manegement" a zacznie sie praca
  • Re: Technicolor Autor: ~fanpli [89.64.82.*]
    przede wszystkim szanuję polaków
  • Re: Technicolor Autor: ~Breton [37.10.234.*]
    Przede wszystkim ciapaci? To za za rasistowskie oznaczenie? Znasz się tak samo dobrze jak na inwestycjach.
  • Re: Technicolor Autor: ~fanpli [217.119.79.*]
    breton nie bądź filozofem
    nie jestem rasistą i jestem tolerancyjny
    ale mieszkam w dużym mieście
    i na każdym kroku musisz mieć oczy dookoła głowy
    aby nie zostać rozjechanym przez dostawców jedzenia pędzących na elektrycznie wspomaganych rowerach
    i wszelkiego rodzaju wehikułach z kołami o grubości motorowych
    i prawie wszyscy ci dostawcy pochodzą z azji południowej!
    do tego ani be ani me po polsku, szaleją po chodnikach, ulicach
    trawnikach i ścieżkach rowerowych, często do 12 w nocy...
    więc takie określenie, zresztą potocznie używane, akurat w tym wypadku nie wydaje mi się jakieś straszne
    pamiętam jak kiedyś robiło się seriale albo filmy jakoś normalnie wyglądające bez tej wszechobecnej poprawności politycznej i nikt nie zastanawiał się nad rasizmem czy dyskryminacją, do głowy nawet mu to nie przychodziło
    dziś na każdym kroku w serialach strasznie to jest wymieszane i takie narzucone - europejczyk, azjata, afroamerykanin, meksykanie ect ...
    do tego osoby niebinarne, geje, lesbijki....
    zupełnie jakby widz miałby się z kimś identyfikować
    że, co niby oglądalność większa?
    szczerze: naprawdę się to źle ogląda
    ps> kiedyś nawet spróbowałem, ale nie dałem rady anna boleyn czarnoskóra królową anglii! gdzie szacunek dla prawdy historycznej?
    Czarnoskóra królowa Anglii - żona Henryka VIII. Serial wywołał powszechne oburzenie! 

kolejny odcinek sagi - Technicolor - w Indiach podobno najgorzej...
    https://3dvf.com/en/technicolor-mikros-mpc-the-mill-here-are-the-latest-updates/
[x]
PLATIGE -8,80% 8,70 2025-12-17 16:43:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.