Każdy robi co uważa za stosowane. Ja nie inwestuję, żeby łapać jakieś okazje pod jakieś spekulacyjne 10-30% wzrosty na spółkach, tylko wybieram fundamentalnie najlepsze spółki na giełdzie, a jedną z nich jest ENERGA. I biorę wówczas pod uwagę, że do założonego celu wyjścia z inwestycji mogę poczekać. Tak jak kupuje kawalerki i mieszkania 2-pokojowe to też nie sprzedaję ich po kwartale czy roku.
Będę uradowany jak inni będą sprzedawać w dół. Z rozkoszą jeszcze z 10-20tys. akcji kupię, czym niżej tym lepiej.
Także podtrzymuje to co pisałem Nawet bez tego (i osobiście wolałbym, żeby dywidendy nie było bo z inwestycji urośnie firma jeszcze bardziej) wiadomo nie od dziś, że spółka niedowartościowaną 3-4 krotnie już teraz jest. Jeśli teraz kurs nawet się osunął trochę bo niektórzy liczyli, że Prezes wyjdzie i powie daje wam górę gotówki to będzie to tylko okazja dla inwestorów żeby dokupić sobie, albo wejść jeśli ktoś jeszcze nie jest akcjonariuszem. Wbrew pozorom jest to giełdowa perła.
Już nikt nie pamięta o 11 mld taniego kredytu 0.5 %, tutaj więcej jest grajków ( makler ów) niż inwestorów dlatego mamy kurs gdzie mamy handlujecie między sobą byle być 2% do przodu
harce na kursie niepłynnej spółki to nic nowego,szczególnie na spółce z takimi perspektywami jak Energa,więc tym bym się nie przejmował,tutaj jedno info i harcownicy zostaną bez akcji,a okres rocznego raportowania,to gorący okres,różne niespodzianki i na(+),ale też in (-) mogą być,patrz wczorajsza infornacja o podwyzszeniu dywidendy z Orlenu
Zgadza się, zwłaszcza że prezes nic złego nie powiedział wręcz przeciwnie że spolka będzie się rozwijać itp widać co niektórzy myśleli że prezes wyjdzie i powie ze kupi akcje po 50
Liczyli na wiadomosc, która da szybki krótkoterminowy wystrzal, a tu wszystko mowi ze nadal energa dobra, ale na long term. Wiec teraz sprzedaja a fundusz korzysta.
Dziwisz się? Tu tyle osób z guru na czele pompowało balon, że rozstrzygnięcie (wykup, wymiana, REALIZACJA WYROKU) blisko, że niejeden w tę bajki uwierzył a tu się okazało, że wyrok już jest w całości zrealizowany i nic więcej nie będzie. A nie każdy chce czekać długie lata jak emeryt na mityczne ponadprzeciętne zyski :))
Dnia 2025-02-28 o godz. 17:10 ~Oko napisał(a): > Dziwisz się? Tu tyle osób z guru na czele pompowało balon, że rozstrzygnięcie (wykup, wymiana, REALIZACJA WYROKU) blisko, że niejeden w tę bajki uwierzył a tu się okazało, że wyrok już jest w całości zrealizowany i nic więcej nie będzie. A nie każdy chce czekać długie lata jak emeryt na mityczne ponadprzeciętne zyski :))
Ja jeszcze rok temu liczyłem na dywidendę. A teraz specjalnie na nic. Czekam na rozwój sytuacji. Mnie moje akcje nie parzą. Nie postawiłem na jednego konia. Energa to odpowiednia część moich środków na gpw.
jak każdy,też liczyłem na dywidendę,że bedzie szybciej,ale nie pluję na spółkę,że nic nie warta,że wyrok został wykonany,bo nie został wykonany,akcjonariusz ma reprezentować interesy akcjonariusza nie drugiej strony sporu i robić wszystko co potrafi by własne prawa wyegzekwować,szczególnie,że tak pięknie mówią o ładzie korporacyjnym o szacunku itd,to moim zdaniem jest właściwe podejście, w twojej narracji widzę zupełnie coś innego
Ale ja w żadnej mierze nie pluję na spółkę. Wiem dobrze co to za spółka, jakie ma zalety ale też wady, jak podchodzi do niej i drobnych akcjonariuszy główny właściciel. Ja tępię i obnażam tu na forum manipulacje, nieprawdy i zakłamania rzeczywistości guru...
Ja tępię i obnażam tu na forum manipulacje, nieprawdy i zakłamania rzeczywistości guru... -niebywała aberracja,już pomijam mnie,ty chyba innych forumowiczów również uważasz za ........ów?
Gościu posłuchaj konferencji za 3 kwartał 2024 od 47 minuty a dokładnie od 51 minuty co mówi fafara: Dokonujemy wyceny wiarygodnej akcji Energii !!!!!! Więc Karo nie klam !!!
Tak jak mówiłem - zamówił zewnętrzną analizę prawną od kancelarii. Kancelaria nie robi wycen, więc wycenę pewnie zrobili mu pracownicy Orlenu, a tym się dzielić nie musi
Dnia 2025-03-02 o godz. 09:24 ~Karo napisał(a): > Tak jak mówiłem - zamówił zewnętrzną analizę prawną od kancelarii. Kancelaria nie robi wycen, więc wycenę pewnie zrobili mu pracownicy Orlenu, a tym się dzielić nie musi
prezes Orlenu pan Ireneusz Fąfara jak wynika z linku
https://www.youtube.com/watch?v=7sO-sKE-YMk
https://www.youtube.com/watch?v=BB7vnVe8e3A
podczas konferencji powiedział dokładnie tak cytując
Dziękuję za pytanie.Minęło 4 miesiące od opublikowania uzasadnienia wyroku sądu .Jestem w stałym kontakcie z towarzystwem inwestorów indywidualnych Energi miałem z nimi spotkanie nie dalej jak trzy tygodnie temu w Gdańsku i poinformowałem i jeszcze raz powtórzę nawet dzisiaj 13 listopada zakończyliśmy prze .../ tutaj spogląda na panią Magda Bartoś /czy potwierdzi /przetarg ... przetarg chyba tak trzeba powiedzieć na wybór kancelarii prawnej która nam w tym pomoże /rozwiązać spór z akcjonariuszami mniejszościowymi ENERGA SA czy może chodzi o uzasadnienia sądu w nawiasie mój dopisek /. Wybraliśmy kancelarie prawną. Dokonujemy wiarygodnej wyceny akcji spółki Energa SA i opracowujemy scenariusz dalszych działań o których poinformujemy w najbliższym czasie jak tylko doradcy prawni skończą swoją pracę
Panie prezesie pan mówi że wydajecie grube pieniądze pewnie na kancelarie prawną która dokona wyceny akcji Energa SA Ja myślę że znana jest panu wycena bilansowa tych aktywów to jest sprawa oczywista ktoś dokonał tej wyceny wpisał taką pozycje do aktywów /audytor się pod tym podpisał mój dopisek / więc jakby w tym momencie pan chyba strzela sobie w kolano
Drugie pytanie korzystając z okazji mogę króciutko czy pożyczka z EBI w kwocie 3,5 miliarda /preferencyjne warunki / w jakiej części będzie ona przeznaczona dla spółki ENERGA OPERATOR ...odpowiada pani Magda Bartoś ...kredyt jest przeznaczony na modernizację sieci dystrybucyjnej energii elektrycznej a takie sieci w grupie posiada tylko spółka Energa Operator której 100 % akcji ,jedyny właściciel to ENERGA SA ...która w ponad 90 % należy do Orlenu
Nie strzelam sobie w kolano odpowiada prezes Orlenu tylko podchodzimy z najwyższą starannością do zarządzania aktywami które także dotyczą spółki ENERGA SA a tylko do tego co pan powiedział muszę to powiedzieć nie jesteśmy spółką państwową ,jesteśmy spółką giełdową gdzie państwo ma 49 głosów ,nie jesteśmy spółką państwową to bardzo ważne. Pojawiły się dodatkowy głos z sali ale bez mikrofonu więc nie słyszeliśmy treści ...prezes mówi potem
Ja /prezes/ mam propozycje zrobimy to tak ponieważ nie jest to konferencja poświęcona tylko sprawą ENERGA SA Ja podkreślę jeszcze raz pracujemy nad rozwiązaniem sprawy z przeszłości dotyczącej sprawy akcjonariuszy ENERGA SA dzisiaj 13 listopada zakończyliśmy postępowanie na wybór doradcy prawnego przygotowujemy tą kwestie jesteśmy w stałych relacjach z towarzystwem inwestorów indywidualnych ENERGA SA .Jeśli panowie macie jeszcze pytania to ja zostanę po konferencji i porozmawiam z panami ale to nie jest miejsce abyśmy się przekrzykiwali od tej chwili nie będę odpowiadał na żadne pytania dotyczące spółki ENERGA SA dziękuję bardzo