Nie mówię tutaj o Astarcie czy IMC ale o innych ukrainkach które rosły po kilkaset % bez powodu zupełnie spekulacyjnie.
Podam przykład:
1. Balon Coal Energy - wzrost od lutego 25r. ponad 400% bez powodu.
Żadnych pozytywnych danych. Spółka która ma kopalnię węgla ( zamknięta została) na terenach całkowicie zajętych przez Rosję.
Kupilibyście taką spółkę ?
Wzrost czysto spekulacyjny.
2. Balon Milkiland - od dawna nie przedstawia raportów. Nie wiadomo czy już to nie jest bankrut. Wzrost ponad 300%. Kto mądry to kupuje ?
Tylko podbija spekuła między sobą wciągając naiwnych.
3. Kernel- też spółka gdzie wyprodukowano nagle niezliczoną ilość akcji omijając inwestorów giełdowych przez co spadła cena akcji ( nastąpiło kolosalne rozwodnie). Emisja patoakcji tylko dla swoich.
Poza tym może być szybciej zdjęty z giełdy niż podpiszą pokój.
I teraz uwaga - po takich spekulacyjnych podbitkach te spółki są napompowane jak balony bez żadnych merytorycznych podstaw.
Wciągnęli trochę naiwnych ale to wkrótce pęknie i runą ceny tych balonów strasznie.
I tu jest zagrożenie dla Astarty bo w przypadku krachu na tych balonach -ONE POCIĄGNĄ W DÓŁ i Astartę.
Nie ma siły aby się utrzymała z ceną.
To jest bowiem tak zwane zachowanie stadne.
Uważać więc bo na tych balonach zaczynają realizować już zyski.
A jak zrealizują zyski to zatopią te spółki pociągając przy tym i Astartę i IMC.
Wspomnicie moje słowa.
Przerabiałem to na covidówkach.
Rosły wszystkie bez względu na wyniki. Ale póżniej spadały okropnie.
Te lepsze mniej a te gorsze bardzo dużo.
I to jest nieuniknione.
Kto zdąży wyjść po dobrej cenie to jego fart.
Może to być już jutro( zależy jakie jest parcie na sprzedaż) a może za tydzień - ale jest nieuniknione.
Astarta to najlepsza spółka z Ukrainy, reszta to mniejsze lub większe wydmuszki, co do stadnego zachowania to się zgadzam, podpisanie umowy na surowce z USA nic nie zmienia, bo wojna dalej trwa i nic nie zapowiada że się w krotce zakończy.
Albo sprzedać na górce i kupić w dołku, w ten sposób pomniejszasz kapitał i ilość akcji. I ewentualnie jak Trump przyciśnie pokój to zostaniesz na peronie.
Twoja troska jest zadziwiająca ale nic sie nie martw tu prezes czuwa i wszystko kupuje przy takich akcjach Dlatego Astarta rośnie sobie spokojnie pod fundamenty a nie pod spekulantów i ich fantazje.
Regina- ,, kółko na 400akcji max".
Ja robię duże kółka to znaczy skupuję przez kilka dni i nie miałem problemu z kupnem 12800 szt we wrześniu 24r po cenie średnio 30zł a obecnie wywaliłem w jeden dzień wszystko po średnio 56zł.
I jest to moje 4 - te kółko w ciągu tych 3 lat wojny. Ale na tym przyciąłem najwięcej ( 80%). Kupuję jak jest panika i wyprzedaż a sprzedaję jak jest euforia jak obecnie.
Jak spadnie o około 10zł w co wierzę ( a mam trochę doświadczenia) to odkupię znów.
A jak nie to trudno nie jestem pazerny. Są inne spółki.
Porównując to zachowanie ukrainek z covidówkami to są tu już balony które muszą spuścić powietrze (coal energy czy milkiland )a wtedy jest stadny pęd i Astarcie też się oberwie.
Życzę powodzenia.
No to widzę, że masz kryształową kulę. Tak jak wcześniej cykle były bardziej przewidywalne. To teraz wystarczy jeden sygnał, że Trump przyciśnie Putina i jesteśmy na widłach. Sam wyszedłem po 55.5 i NIE WIEM czy będzie korekta. Jeśli się dogadają to północ jeśli nie to południe.
Dnia 2025-02-28 o godz. 13:10 ~kółko napisał(a): > Regina- ,, kółko na 400akcji max". > > Ja robię duże kółka to znaczy skupuję przez kilka dni i nie miałem problemu z kupnem 12800 szt we wrześniu 24r po cenie średnio 30zł a obecnie wywaliłem w jeden dzień wszystko po średnio 56zł. > > I jest to moje 4 - te kółko w ciągu tych 3 lat wojny. Ale na tym przyciąłem najwięcej ( 80%). Kupuję jak jest panika i wyprzedaż a sprzedaję jak jest euforia jak obecnie. > > Jak spadnie o około 10zł w co wierzę ( a mam trochę doświadczenia) to odkupię znów.
twardy przestań sie już kompromitowć !
cieszę sie , że sprzedałeś . bo tym razem nie odkupisz
Już macie swój pokój Żełenski wyrzucony z białego domu … nie jest gotowy na pokój stwierdził trump … może rzeczywiście nasz rudy ma rację i trump jest rosyjskim szpiegiem ?
Komik liczy na Europe i Polakow. Podobno Polska ma w tym roku po wyborach pobór przywrócić. Już wiadomo dlaczego. Premier UK zacheca Polakow do walki i wysle nam 30k zolnierzy abysmy mogli 30k wyslac na Ukraine.
Generał - szacun dla ciebie bo patrzysz przynajmniej na IP i wyśledziłeś twardego.
Pewnie widziałeś że moje zlecenie na 12 k też zniknęło?
Tu nie ma czegoś takiego na forum jak kompromitacja.
Tu każdy pisze co chce nie zawsze to co innym pasuje.
Dla mnie podpisanie umowy przez Zełeńskiego niczego nie zmieni w cenie akcji. To tylko dalszy wyzysk Ukrainy która jest w szachu.
Wykupili już wszystkie najlepsze ziemie a teraz biorą się za bogactwa mineralne. Żal patrzeć.
Tu może być jeszcze jedna podbitka jak już podpiszą traktat pokojowy i dadzą jakieś gwarancje bezpieczeństwa dla Ukrainy. Ale w tym temacie Trump się nie deklaruje. A to może jeszcze potrwać miesiąc czy dwa.
Więc do tego czasu liczę na korektę. Będę z Wami niedługo.
Ja i tak się cieszę z tego co zarobiłem.
A teraz doczytałem że się jednak pokłócili i nici z podpisania umowy.
A to znaczy koniec wsparcia w postaci uzbrojenia i kasy ze strony USA.
Koniec rozmów pokojowych i podpisania pokoju.
Ciekawe zatem jak bez pomocy USA przeciwstawią się ruskim jak tam na froncie ledwo zipią i czekali na pokój jak na zbawienie.
Jakie tereny zajmie jeszcze Putin?
Jutro wszystkie ukrainki w dół .
Ile spadną jak myślicie ?
Będzie panika wyprzedażowa ?
Czy umiecie czytać między wierszami ??? Kto ze strony usa mówił o pokoju ? Oni jedynie mówili umowa /dael/ !!! Nie miało być pokoju = miało być zawieszenie broni !
A na to ukraińska strona nie chciała się zgodzić. gdyby sprzedała surowce krytyczne nie miałaby już żadnej karty atutowej do dalszych negocjacji. W zamian za zawieszenie broni nie byłoby cofania jednostek wojskowych ruskich = więc nadal by okupowali zdobyte tereny. Dodatkowo ukraińska strona miała zobowiązać się do zmniejszenia liczebności swojej armii, bez dalszego dozbrajania w nowe technologie.
Więc co nazywacie pokojem? Rozbójnik Tramp niczym się nie różnił od rozbójnika Putina.
Usa bez ziem rzadkich i wojując na embarga z całym światem sama się odizoluje jak Kuba... Pytanie kto jest największym partnerem handlowym dla USA ? Szczególnie z nowymi technologiami, sprzętem wojskowym?
Zobaczcie patologię sytuacji = za Żydami pójdą w ogień ziemi palestyńskiej, - pytanie dlaczego ? Bo są zadłużeni lub ich system bankowy jest uzależniony od nich - tak zgaduję...
A na wschodzie są alternatywne złoża - większość ich jest na terenie Chin - wroga technologicznego i ekonomicznego. Pozostałe lokalizacje to Rosja - ale wojna to embargo, więc nie ma większych szans bez bojkotu na handel usa -rosja. Pozostałe lokalizacje są rozproszone, więc trudniej współpracować z kilkoma lokalizacjami.
Tak ja to widzę... jeszcze raz spytam gdzie tu była mowa o pokoju ? Ja słyszałem dael - umowa, rozejm, warunki, może później się dogadacie UK-ROS i zrobicie sobie pokój..
Dlatego Zełenski leci do Londynu żeby omówić nowa sytuację mam nadzieje na mocna odpowiedź Europy jutro po spotkaniu. Zełenski rozegrał to fatalnie nie podpisał umowy rozwścieczył Amerykanów kompletnie nie panował nad emocjami i slowami .Trump to prostak i gbur traktujący świąt jak swoją firma a słowo przewodnie spotkania to deal .samo pokazania zdjęć Trumpowi swiadczy o głupocie prezydenta ukrainy bo co tsk naprawdę trumpa obchodzi los pojedynczych Ukraińców to świadczy że zalenski przelicytował. Jako akcjonariusze mamy pozamiatane na jakiś czas
Europa jest słaba i podzielona, już widzę jak Hiszpanie, czy nawet Polacy, idą z ochotą zabezpieczać front ukraiński, aby chronić te minerały i kopalnie.
A Brytol cwany jak w 39. Obiecuje bajki, że Polsce pomoże jak ta wyśle polskie wojska na front, posłuchajcie premiera UK.
Cała Europa i Ukraina straszy że jak Rosja zajmie całą Ukrainę to później pójdzie po kraje bałtyckie i Polskę.
Jest to ewidentne kłamstwo aby dawać pomoc Ukrainie bo tam mnóstwo firm zachodnich zainwestowało kasę w firmy i boją się że Putin ich znacjonalizuje.
Rosję interesuje tylko Ukraina ponieważ to kiedyś kraj który wchodził do federacji rosyjskiej, tam jest mnóstwo Rosjan którzy byli dyskryminowani przez Ukraińców.
Zabierano im paszporty rosyjskie, narzucano język urzędowy ukraiński w szkołach i urzędach a kto nie chciał się podporządkować to won do Rosji.
Chcieli zrobić czystki etniczne jak kiedyś na z Polakami na Wołyniu.
Poza tym chcieli do NATO a na to Rosja nie mogła sobie pozwolić aby taki naród miał ochronę NATO i aby rakiety z ładunkiem atomowym stacjonowały przy jego granicy.
Dlatego powiedział dość i wszczął wojnę.
Gdy Rosja chciała zainstalować rakiety na Kubie to USA zaprotestowały i zagroziły wojną atomową.
Postawcie się w roli gdybyście mieszkali i urodzili się w Rosji ?
Czy nie byłoby to dla was zagrożenia - Ukraina w NATO?
Tak na marginesie.
Rosja wycofała (a nie musiała) wszystkie swoje wojska z krajów postkomunistycznych ( nawet zmieniłem NRD) i oddała te kraje pod dyktat NATO i UE.
Po to oddała żeby teraz na nie napadać i robić wojnę z NATO ?
To absurd i Putin o tym mówił.
Jego nie interesują inne suwerenne kraje tylko Ukraina .
Bo Ukraina to część Rosji i będzie tego terenu bronił.
Tak że Polska nie ma się czego obawiać i powinna sprzedawać uzbrojenie Ukrainie za surowce lub technologie ( dziedzina dronów czy silników rakietowych) a nie oddawać za darmo.
Tramp za darmo nic nie odda.
Nic nie powiedziałem o cenie Astarty.
A was zmanipulowały media teraźniejsze.
Jestem już długo na tym świecie i przeżyłem komunę a na giełdzie jestemw od początku jej powstania ( Elektrim to były czasy ).
To co napisałem to cała prawda.
W którym momencie napisałem nieprawdę ?
Nie znacie historii.
Mam znajomych na Ukrainie , jeździłem tam i mam wiadomości z pierwszej ręki.
Pocztajcie jak ukraińcy spalili demonstrantów w Odessie. Czystki etniczne.
I to nie był odosobniony przykład.
Wołyń też zapomnieliście ?
Lustro - to że mam odmienne zdanie na temat Ukrainy i wojny ?
Tu nie chodzi o parę groszy.
Moje poglądy na temat Ukrainy i wojny nie wpływają na cenę akcji Astarty.
Mam po prostu odwagę je wypowiedzieć .
A to że mam inne zdanie niż większość to moja sprawa.
Ale Zełeński w USA mi się spodobał. Myśleli że zrobią z niego wasala a on się postawił. Trzeba mieć jaja aby się postawić Trampowi.