• formularz 1042-S Autor: rubb [83.9.154.*]
    Dostałem od spółki formularz 1042-S czy ktoś wie co z nim zrobić !
  • Re: formularz 1042-S Autor: ~Leszcz [83.25.133.*]
    Posłużyć się nim przy wypełnianiu pit 38
  • Re: formularz 1042-S Autor: ~przemo [217.173.204.*]
    proszę o odpowiedź, czy zapłacony podatek wykazany w druku 1042-S mogę odliczyć w polskim rocznym picie od zysków kapitałowych?
  • Re: formularz 1042-S Autor: ~Pedro [91.94.29.*]
    Tak, jednak musisz mieć na uwadze, że odliczony podatek nie może być większy niż taki, który zapłaciłbyś przy sprzedaży akcji, czyli odliczenie powinno być mniejsze lub równe od (cena skupu - cena zakupu akcji) * 0.19
  • Re: formularz 1042-S Autor: ~Ella [188.146.24.*]
    Czy mógłby ktoś wskazać w których pozycjach pit 38 uwzględnić dane z formularza 1042-s.
    Proszę o pomoc
  • Re: formularz 1042-S Autor: ~evplus [46.205.193.*]
    myślę, że trzeba dołączyć PIT-ZG, ale przyznam że nie wiem jakie kwoty tam wpisać, bo dochód już mamy wykazany przez polski DM, więc wypadałoby wpisać 0zł, a podatek pobrany proporcjonalnie do kwoty dochodu wyliczonej przez polski DM ze stawką 19% (czyli mniej niż pobrano w US). Może ktoś ma na to pomysł jak wypełnić załącznik PIT-ZG?
  • Re: formularz 1042-S Autor: ~tt [5.173.225.*]
    dołączam do pytania
  • Re: formularz 1042-S Autor: ~EVpluss [46.205.192.*]
    obawiam, się że temat nie do przeskoczenia bo PIT-ZG trzeba podać dochód uzyskany za granicą, a ten sam dochód biuro maklerskie umieszcza już w naszym PIT 8-C, a więc w ten sposób ten sam dochód wystąpiłby 2 krotnie, a nie widzę innej możliwości wpisania samego kosztu w postaci podatku zapłaconego za granicą, musiałoby to zrobić BM w Pit-8C, więc raczej trzeba zapomnieć o tej możliwości...
  • Re: formularz 1042-S Autor: tito [5.173.248.*]
    ktos ruszył temat?

• Re: formularz 1042-S Autor: ~Realista [213.134.164.*]
    Przecież na tym polega umowa o unikaniu podwójnego opodatkowania, że dany przychod/dochód jest wykazywany podwójnie (uwaga na różnicę!)

Raz wykazany jest w ramach pit8c, drugi raz jako pitzg. Jeden dokument wykazuje wysokość podatku z punktu widzenia polskiego systemu, a drugi z zagranicznego. Ponieważ pit8c jest w systemie US, za pomocą pitzg wykazujecie ile podatku, od jakiej kwoty i w jakim kraju już zapłaciliście. Te wartości są wykaztwane w pit38 i się kompensują. Oczywiście trzeba się stosować do killu zasad przy liczeniu.
  • Re: formularz 1042-S Autor: tito [5.173.225.*]
    rozwiniesz temat- te zasady itd
  • Re: formularz 1042-S Autor: ~Dobrze [188.146.171.*]
    Jeżeli wypełniliście w8ben to w usa pobrali tylko 15%. Teraz należy dopłacić brakujące 4% za wypłaconą dywidendę. Zapłacony podatek i brakujący wylicza się wg formuły którą można znaleść na youtube z opisem krok po kroku-> Jak zapłacić podatek od dywidendy od zagranicznej spółki.
    Podatek 4% płacicie niezależnie czy był zysk czy nie. Chyba ze komuś pobrali 30% u źrodła bo nie mial w8ben to dopłaty nie będzie ale rozliczyć trzeba.
  • Re: formularz 1042-S Autor: tito [5.173.243.*]
    no nie do końca
    w usa pobrano podatek jak od dywidendy, tzn nie uwzględniając ceny zakupu czyli 15 lub 30 proc od pełnej wartości odkupu
    w PL jest to odkup a zatem odejmuje sie koszt zakupu akcji
    U mnie sprawe komplikuje dodatkowo fakt że odkup robiłem z kont w mbanku i xtb (oba za pośrednictwem ipopemy), a rozliczenie z usa dostałem zbiorcze za wszystkie akcje

Jak to ugryźć?
  • Re: formularz 1042-S Autor: ~gunio77 [194.9.79.*]
    Ale to jest skomplikowane. Nigdy więcej skupów Huuuge.

Sprawdziłem, jakiego pita wystawiło mi nasze biuro i tak.
    Wychodzi mi, że jako przychód polskie biuro wykazała faktyczną kwotę, jaka wpłynęła na rachunek maklerski już po potrąceniu 15% podatku USA, czyli spółka płaciła za 1 akcję 39,73, ale ja otrzymałem 33,77 zł i widzę, że w picie mam przychód 33,77 zł a koszt i do tego biuro podało koszt nabycia akcji i wyliczyli mi dochód do opodatkowania ok 7,4 zł - na chwilę obecną mam zapłacić w polskim US 19% od 7,4, czyli 1,4 zł.
    Dostałem też pit amerykański i z niego wynika, że pobrali mi z każdej akcji ok 5,6 zł podatku.
    Co mam teraz z tym zrobić?
    A) zapłacić polski podatek 1,4 zł na akcje wynikający z pitu 8-c a ten amerykański dokument wyrzucić?
    B) przesłać do naszej skarbówki pit i walczyć, aby nie płacić tego 1,4 zł podatku za tą akcje
    C) potraktować skup, jako dywidendę, której nie otrzymałem i zapłacić jeszcze 4% podatku?
    D) inny?

• Re: formularz 1042-S Autor: ~Dobrze [194.53.114.*]
    Pit ZG jest konieczny
    Szukaj podatek od dywidendy ze spółki zagranicznej na youtube.
    To co dostałeś na 1042s powinno się zgadzać przy rozliczeniu z poradnika w pitzg
    Ale jak to dywidenda - przecież robiony był skup akcji i w picie polskim mam wykazane przychody i koszty/
    a jakie masz biuro?
    Bo u mnie w mbanku:

"Przychód w PIT-8c ze skup HUUUGE jest wykazany w kwocie brutto
    Cena za akcję w USD 9,8042
    Kurs wymiany USD/PLN w dniu rozliczenia 4,05
    Cena za akcję w PLN 39,70701 – wykazane w PIT-8c"

czyli full brutto bez odjęcia amerykanskiego podatku

a w xtb musze sie przekopac przez excella bo nie powiedzieli tylko rzucili dane źródłowe za cały rok i wszystkie spółki
    tak sie zastanawiam...
    skoro nawet maklerzy nie wiedzą i róźnie biura to interpretują..
    to może wrzucic amerykański pit do systemu i po prostu potraktować jako koszt
    urząd może się zgodzi a może nie
    może kara nie bedzie jakas straszna xd
    w koncu ostatnio mówią że podatnik nie bedzie z zasady traktowany jak przestępca
    przekopałem excella od xtb - naliczyli przychód w wysokości 33,7536 na akcję czyli już po odjęciu amerykańskiego podatku
    ALE BURDEL
  • Re: formularz 1042-S Autor: ~Kamil [185.31.216.*]
    Składasz pit 38 a w nim pit pz i nic nie płacisz. Jeżeli się pomyliłeś to zrób korektę. Wszystko na picie indywidualnym tym samym co rozliczasz przychód z giełdy.
    Ja mam santander
[x]
HUUUGE 0,42% 23,90 2025-12-23 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.