Tak, jednak musisz mieć na uwadze, że odliczony podatek nie może być większy niż taki, który zapłaciłbyś przy sprzedaży akcji, czyli odliczenie powinno być mniejsze lub równe od (cena skupu - cena zakupu akcji) * 0.19
myślę, że trzeba dołączyć PIT-ZG, ale przyznam że nie wiem jakie kwoty tam wpisać, bo dochód już mamy wykazany przez polski DM, więc wypadałoby wpisać 0zł, a podatek pobrany proporcjonalnie do kwoty dochodu wyliczonej przez polski DM ze stawką 19% (czyli mniej niż pobrano w US). Może ktoś ma na to pomysł jak wypełnić załącznik PIT-ZG?
obawiam, się że temat nie do przeskoczenia bo PIT-ZG trzeba podać dochód uzyskany za granicą, a ten sam dochód biuro maklerskie umieszcza już w naszym PIT 8-C, a więc w ten sposób ten sam dochód wystąpiłby 2 krotnie, a nie widzę innej możliwości wpisania samego kosztu w postaci podatku zapłaconego za granicą, musiałoby to zrobić BM w Pit-8C, więc raczej trzeba zapomnieć o tej możliwości...
Przecież na tym polega umowa o unikaniu podwójnego opodatkowania, że dany przychod/dochód jest wykazywany podwójnie (uwaga na różnicę!)
Raz wykazany jest w ramach pit8c, drugi raz jako pitzg. Jeden dokument wykazuje wysokość podatku z punktu widzenia polskiego systemu, a drugi z zagranicznego. Ponieważ pit8c jest w systemie US, za pomocą pitzg wykazujecie ile podatku, od jakiej kwoty i w jakim kraju już zapłaciliście. Te wartości są wykaztwane w pit38 i się kompensują. Oczywiście trzeba się stosować do killu zasad przy liczeniu.
Jeżeli wypełniliście w8ben to w usa pobrali tylko 15%. Teraz należy dopłacić brakujące 4% za wypłaconą dywidendę. Zapłacony podatek i brakujący wylicza się wg formuły którą można znaleść na youtube z opisem krok po kroku-> Jak zapłacić podatek od dywidendy od zagranicznej spółki.
Podatek 4% płacicie niezależnie czy był zysk czy nie. Chyba ze komuś pobrali 30% u źrodła bo nie mial w8ben to dopłaty nie będzie ale rozliczyć trzeba.
no nie do końca w usa pobrano podatek jak od dywidendy, tzn nie uwzględniając ceny zakupu czyli 15 lub 30 proc od pełnej wartości odkupu w PL jest to odkup a zatem odejmuje sie koszt zakupu akcji U mnie sprawe komplikuje dodatkowo fakt że odkup robiłem z kont w mbanku i xtb (oba za pośrednictwem ipopemy), a rozliczenie z usa dostałem zbiorcze za wszystkie akcje
Ale to jest skomplikowane. Nigdy więcej skupów Huuuge.
Sprawdziłem, jakiego pita wystawiło mi nasze biuro i tak. Wychodzi mi, że jako przychód polskie biuro wykazała faktyczną kwotę, jaka wpłynęła na rachunek maklerski już po potrąceniu 15% podatku USA, czyli spółka płaciła za 1 akcję 39,73, ale ja otrzymałem 33,77 zł i widzę, że w picie mam przychód 33,77 zł a koszt i do tego biuro podało koszt nabycia akcji i wyliczyli mi dochód do opodatkowania ok 7,4 zł - na chwilę obecną mam zapłacić w polskim US 19% od 7,4, czyli 1,4 zł. Dostałem też pit amerykański i z niego wynika, że pobrali mi z każdej akcji ok 5,6 zł podatku. Co mam teraz z tym zrobić? A) zapłacić polski podatek 1,4 zł na akcje wynikający z pitu 8-c a ten amerykański dokument wyrzucić? B) przesłać do naszej skarbówki pit i walczyć, aby nie płacić tego 1,4 zł podatku za tą akcje C) potraktować skup, jako dywidendę, której nie otrzymałem i zapłacić jeszcze 4% podatku? D) inny?
Pit ZG jest konieczny
Szukaj podatek od dywidendy ze spółki zagranicznej na youtube.
To co dostałeś na 1042s powinno się zgadzać przy rozliczeniu z poradnika w pitzg
"Przychód w PIT-8c ze skup HUUUGE jest wykazany w kwocie brutto Cena za akcję w USD 9,8042 Kurs wymiany USD/PLN w dniu rozliczenia 4,05 Cena za akcję w PLN 39,70701 – wykazane w PIT-8c"
czyli full brutto bez odjęcia amerykanskiego podatku
a w xtb musze sie przekopac przez excella bo nie powiedzieli tylko rzucili dane źródłowe za cały rok i wszystkie spółki tak sie zastanawiam... skoro nawet maklerzy nie wiedzą i róźnie biura to interpretują.. to może wrzucic amerykański pit do systemu i po prostu potraktować jako koszt urząd może się zgodzi a może nie może kara nie bedzie jakas straszna xd w koncu ostatnio mówią że podatnik nie bedzie z zasady traktowany jak przestępca
Składasz pit 38 a w nim pit pz i nic nie płacisz. Jeżeli się pomyliłeś to zrób korektę. Wszystko na picie indywidualnym tym samym co rozliczasz przychód z giełdy.