• Ktoś wytłumaczy panikę? Autor: ~xyz [37.157.205.*]
    Czy ktoś jest mi w stanie wytłumaczyć panikę na akcjach? Przecież spółka jest wyceniona "za frytki"

EBITDA 2024 = 12 mln PLN
    Cash i ekwiwalenty = (1,325 mPLN+4,528 mPLN)=5,85 mPLN
    Dług oprocentowany = nie ma danych w sprawozdaniu, lecz na pewno nie więcej niż 8 mln PLN (zakładając 0 zobowiazania z tytułu dostaw i usług co jest absurdalne)
    Korekta do znormalizowanego poziomu zobowiązań z tyt. dostaw i usług (przyjmijmy poziom 6 mln PLN) = 6 mln PLN (bo założyliśmy w 0 w punkcie powyżej).

Stąd Dług Netto = 8 mln PLN - 5,85 mPLN-6 mln PLN = -3,85 mPLN (pozycja gotówkowa)

Bieżący Market cap = 36,2 m PLN
    EV = 36,2 mPLN-3,85 mPLN= 32,3 mPLN

EV/EBITDA = 32,3 mPLN/12mPLN = 2,7 x

Tyle to banki finansowania dają bezproblemowo.

Jest w stanie ktoś mi wskazać błąd? Jeśli nie to o co chodzi z tą wyceną?
    Pozdr
  • Re: Ktoś wytłumaczy panikę? Autor: ~EXC [89.64.69.*]
    Mimo przychodów rocznych na poziomie 79 mln zł jest wyceniana przez rynek na zaledwie 36 mln zł. W ostatnim kwartale 2024 roku spółka zanotowała wzrost przychodów o 6% r/r, ale jednocześnie spadek zysku operacyjnego i netto o około 31% z powodu problemów z kontrolą zapasów i wyższymi kosztami materiałów. Mimo tych przejściowych trudności operacyjnych, spółka generuje solidne zyski - w całym 2024 roku wypracowała 7,31 mln zł zysku netto, co przy obecnej kapitalizacji daje niezwykle niski wskaźnik C/Z na poziomie 4,9. Dodatkowo spółka ma stabilną sytuację bilansową z 3,7 mln zł gotówki i malejącym zadłużeniem, a jej wartość księgowa (30,86 mln zł) jest bliska kapitalizacji rynkowej. Biorąc pod uwagę bardzo niskie wskaźniki wyceny, stabilną pozycję finansową oraz prowadzone prace nad nowymi produktami (shoty i musy proteinowe), spółka wydaje się mocno niedowartościowana, choć niska płynność akcji (około 69% głosów mają dwaj główni akcjonariusze) może częściowo tłumaczyć obecną wycenę rynkową.
  • Re: Ktoś wytłumaczy panikę? Autor: ~macher [94.254.226.*]
    Tutej mądrzy weszli w wysprzedaz. Mają urobek jak robią obniżke ceny. Papier ma ulica więc ona traci.
  • Re: Ktoś wytłumaczy panikę? Autor: ~Muzyk [79.184.50.*]
    To nasza "wspaniała giełda"
  • Re: Ktoś wytłumaczy panikę? Autor: ~Stefano [77.65.106.*]
    Panika ? Zdrowy rozsądek a nie panika. Przyszłość jest wyceniana więc w ciągu kilku dni jeszcze jakieś 20% może spaść
  • Re: Ktoś wytłumaczy panikę? Autor: ~Kole [31.61.252.*]
    Dlaczego tylko 20 a nie 120 ?
  • Re: Ktoś wytłumaczy panikę? Autor: ~yeti [91.227.156.*]
    Raport normalny, zwłaszcza że cena już przed raportem spadała. Jest wsparcie na 0,22 , sądzę, że będzie odbicie, została luka do domknięcia.
  • Ktoś wytłumaczy panikę? Autor: ~rg [31.0.3.*]
    Ktoś przyłożył rączkę by wywołać spadki ale myślę że to krótkofalowe działanie bo takie akcje też kosztują zwłaszcza utratę akcji a wyniki przecież całkiem dobre jak na 4 kwartał roku a i roczne będą najlepsze jakie spółka osiągnęła do tej pory będąc notowana na giełdzie. Dzisiejszy obrót to 2,150 mln akcji więc jakieś 1,3 % wszystkich akcji . Myślę że taka ilość bez problemu może się znajdować w posiadaniu nawet jednego prywatnego inwestora .
    Takie korekty mają miejsce a sam przeżyłem spadek jednodniowy na akcjach rzędu 50 -60 % i to na dwóch spółkach o dużej kapitalizacji więc wiem co to spadki i wiem również że mają na celu odebranie papieru który po pewnym czasie wraca do swojego kursu z przed spadku i oddaje straty z nawiązką tyle że może to nastąpić szybciej lub w późniejszym terminie .
    Tak czy siak ja robię swoje i jak komuś ciąży to ja trochę przytulę a i jak sądzę inni nie gardzą bo spółka zdrowa rozwija się a że są lepsze i gorsze kwartały to nic nadzwyczajnego.
    Czekam na lepsze czasy i jakieś dobre informacja w najbliższym okresie.
[x]
EXCELLENC 1,46% 0,28 2025-10-31 10:21:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.