Czy ktoś jest mi w stanie wytłumaczyć panikę na akcjach? Przecież spółka jest wyceniona "za frytki"
EBITDA 2024 = 12 mln PLN Cash i ekwiwalenty = (1,325 mPLN+4,528 mPLN)=5,85 mPLN Dług oprocentowany = nie ma danych w sprawozdaniu, lecz na pewno nie więcej niż 8 mln PLN (zakładając 0 zobowiazania z tytułu dostaw i usług co jest absurdalne) Korekta do znormalizowanego poziomu zobowiązań z tyt. dostaw i usług (przyjmijmy poziom 6 mln PLN) = 6 mln PLN (bo założyliśmy w 0 w punkcie powyżej).
Stąd Dług Netto = 8 mln PLN - 5,85 mPLN-6 mln PLN = -3,85 mPLN (pozycja gotówkowa)
Bieżący Market cap = 36,2 m PLN EV = 36,2 mPLN-3,85 mPLN= 32,3 mPLN
EV/EBITDA = 32,3 mPLN/12mPLN = 2,7 x
Tyle to banki finansowania dają bezproblemowo.
Jest w stanie ktoś mi wskazać błąd? Jeśli nie to o co chodzi z tą wyceną? Pozdr
Mimo przychodów rocznych na poziomie 79 mln zł jest wyceniana przez rynek na zaledwie 36 mln zł. W ostatnim kwartale 2024 roku spółka zanotowała wzrost przychodów o 6% r/r, ale jednocześnie spadek zysku operacyjnego i netto o około 31% z powodu problemów z kontrolą zapasów i wyższymi kosztami materiałów. Mimo tych przejściowych trudności operacyjnych, spółka generuje solidne zyski - w całym 2024 roku wypracowała 7,31 mln zł zysku netto, co przy obecnej kapitalizacji daje niezwykle niski wskaźnik C/Z na poziomie 4,9. Dodatkowo spółka ma stabilną sytuację bilansową z 3,7 mln zł gotówki i malejącym zadłużeniem, a jej wartość księgowa (30,86 mln zł) jest bliska kapitalizacji rynkowej. Biorąc pod uwagę bardzo niskie wskaźniki wyceny, stabilną pozycję finansową oraz prowadzone prace nad nowymi produktami (shoty i musy proteinowe), spółka wydaje się mocno niedowartościowana, choć niska płynność akcji (około 69% głosów mają dwaj główni akcjonariusze) może częściowo tłumaczyć obecną wycenę rynkową.
Ktoś przyłożył rączkę by wywołać spadki ale myślę że to krótkofalowe działanie bo takie akcje też kosztują zwłaszcza utratę akcji a wyniki przecież całkiem dobre jak na 4 kwartał roku a i roczne będą najlepsze jakie spółka osiągnęła do tej pory będąc notowana na giełdzie. Dzisiejszy obrót to 2,150 mln akcji więc jakieś 1,3 % wszystkich akcji . Myślę że taka ilość bez problemu może się znajdować w posiadaniu nawet jednego prywatnego inwestora .
Takie korekty mają miejsce a sam przeżyłem spadek jednodniowy na akcjach rzędu 50 -60 % i to na dwóch spółkach o dużej kapitalizacji więc wiem co to spadki i wiem również że mają na celu odebranie papieru który po pewnym czasie wraca do swojego kursu z przed spadku i oddaje straty z nawiązką tyle że może to nastąpić szybciej lub w późniejszym terminie .
Tak czy siak ja robię swoje i jak komuś ciąży to ja trochę przytulę a i jak sądzę inni nie gardzą bo spółka zdrowa rozwija się a że są lepsze i gorsze kwartały to nic nadzwyczajnego.
Czekam na lepsze czasy i jakieś dobre informacja w najbliższym okresie.