No te wyniki raczej nie pociągną kursu w górę! Wprawdzie spółka ma solidne fundamenty i w dłuższym terminie można się spodziewać solidnej poprawy wyników, ale "kolarze" to tu raczej nie zarobią!
Problem w tym, że wyniki za 2024 rok były poniżej oczekiwań zarówno analityków jak i Prezesa Spółki, który we wszystkich wypowiedziach z ubiegłego roku podkreślał, że popyt na wyroby Spółki rośnie i każdy następny kwartał powinien być lepszy! Nie do końca jednak to się sprawdziło! Teoretycznie w tym roku wyniki z dodatkowych segmentów działalności Spółki powinny znacząco poprawić przychody i zyski na każdym poziomie działalności! No ale to kwestia czasu i na ten moment raczej nie przełoży się to na zwyżkę kursu!
Bo koniunktura na rynku sprzyja! Ale mam nadzieję że poziom 14 zeta nie zostanie przebity! Stopa dywidendy przy tym poziomie wyniosłaby 5%! Przed ustaleniem prawa do dywidendy najprawdopodobniej będą już znane wynika za I kwartał i powinny być one lepsze r/r - co powinno przełożyć się na zmianę trendu na wykresie Spółki!
Warszawa, 19.02.2025 (ISBnews) - Arctic Paper spodziewa się, że zysk EBITDA w 2025 r. będzie wyższy niż 298,6 mln zł osiągnięte w 2024 r., poinformował prezes Michał Jarczyński. Grupa powinna też przekroczyć w br. 82% wykorzystania mocy produkcyjnych, a inwestycje będą niższe niż ubiegłoroczne 424 mln zł, zapowiedział.
"Rok 2025 powinien być politycznie bardziej turbulentny niż poprzedni, ale gospodarczo bardziej przewidywalny, a my zakładamy istotny wzrost sprzedaży zarówno w segmencie celulozy, jak i papieru oraz zakładamy zwiększenie wolumenu sprzedaży całej Grupy. Myślę, że od połowy roku powinniśmy zaobserwować dobre zmiany, jeśli chodzi o to, co będziemy przedstawiać. [...] Myślę, że EBITDA powinna być wyższa" - powiedział Jarczyński podczas wideokonferencji, pytany czy EBITDA na poziomie z 2024 r. jest w tym roku w zasięgu Grupy.
"Rok 2025 oznacza cały czas niepewność i wyczekiwanie na to, co się wydarzy i jakie decyzje podejmie Ameryka i jakie będą tego skutki dla danego kraju czy firm. To też niepewność co do wzrostu europejskiej gospodarki, ale jako firma średniej wielkości zawsze znajdziemy swoje miejsce na rynku i jesteśmy na tyle silni, że zawirowania światowe nie wpłyną na naszą sytuację. Aktywnie szukamy nowych rynków. Co do inwestycji, to w tym roku będzie spadek z rekordowych poziomów w 2024 r. i myślę, że wrócimy do średniego poziomu z lat 2021-2023. Spodziewamy się w tym roku stabilizacji cen i większej dostępności surowców" - dodał