Warszawa, 19.02.2025 (ISBnews) - Arctic Paper spodziewa się, że zysk EBITDA w 2025 r. będzie wyższy niż 298,6 mln zł osiągnięte w 2024 r., poinformował prezes Michał Jarczyński. Grupa powinna też przekroczyć w br. 82% wykorzystania mocy produkcyjnych, a inwestycje będą niższe niż ubiegłoroczne 424 mln zł, zapowiedział.
"Rok 2025 powinien być politycznie bardziej turbulentny niż poprzedni, ale gospodarczo bardziej przewidywalny, a my zakładamy istotny wzrost sprzedaży zarówno w segmencie celulozy, jak i papieru oraz zakładamy zwiększenie wolumenu sprzedaży całej Grupy. Myślę, że od połowy roku powinniśmy zaobserwować dobre zmiany, jeśli chodzi o to, co będziemy przedstawiać. [...] Myślę, że EBITDA powinna być wyższa" - powiedział Jarczyński podczas wideokonferencji, pytany czy EBITDA na poziomie z 2024 r. jest w tym roku w zasięgu Grupy.
"Rok 2025 oznacza cały czas niepewność i wyczekiwanie na to, co się wydarzy i jakie decyzje podejmie Ameryka i jakie będą tego skutki dla danego kraju czy firm. To też niepewność co do wzrostu europejskiej gospodarki, ale jako firma średniej wielkości zawsze znajdziemy swoje miejsce na rynku i jesteśmy na tyle silni, że zawirowania światowe nie wpłyną na naszą sytuację. Aktywnie szukamy nowych rynków. Co do inwestycji, to w tym roku będzie spadek z rekordowych poziomów w 2024 r. i myślę, że wrócimy do średniego poziomu z lat 2021-2023. Spodziewamy się w tym roku stabilizacji cen i większej dostępności surowców" - dodał
Wreszcie Prezes stonował zapowiedzi!