• Chiny inwestują w bloki węglowe Autor: ~flcn [46.205.200.*]
    Czy w UE nikogo to nie dziwi ? Tam samochody elektryczne nie potrzebują dotacji żeby się sprzedawać. W ciągu roku sprzedaje się ich 10x więcej niż w zielonej UE bo prąd jest tani. Tymczasem mędrcy w Brukseli wymyślili ETS by pozyskiwanymi od wszystkich obywateli pieniędzmi dotować zakup elektrycznego auta tym których na to stać. Taka unijna sprawiedliwość społeczna.
  • Re: Chiny inwestują w bloki węglowe Autor: ~Nowicjusz [195.225.69.*]
    Ameryki nie odryłeś. Wiadomo było od lat. Zmiana poglądów znacznie spóźniona.
  • Re: Chiny inwestują w bloki węglowe Autor: ~flcn [217.96.157.*]
    Jaka zmiana pogladów ? Nie jestem za rozwojem energetyki węglowej. jestem za tanim prądem a jak się okazuje polski przemysł od 22 miesięcy kupuje najdroższy prąd na świecie. Tymczasem premier w celu obniżenia cen prądu zapowiada inwestycje. Nie dodał, że te inwestycje to bloki gazowe czyli na plaiwo, którego w Polsce nie ma. Druga sprawa to przy obecnych cenach gazu, koszt produkcji jest zblizony do kosztów produkcji prądu z węgla a gdyby nie różnica w podatku od CO2 to koszty z węgla są znacznie niższe. Polska i UE potrzebują taniego prądu. Tani prąd to możliwość ogrzewania budynków bez tysięcy kopciuchów a podobno UE tak walczy o klimat.
    Znaczna. Teraz węgiel dobry. Tylko że inwestycji nie można tak sobie zmieniać co kilka lat bo to wymaga czasu a my go nie mamy. Trzeba było popierać el. węglowe do czasu wybudowania el. atomowej. Ale nie. Trzeba było dokopać poprzednikom za chęć utrzymywania el. na węgiel i domagać się więcej i jeszcze więcej wiatraków. No to mamy skutki. Na płacz zdecydowanie za późno. Na tym polega przewidywanie w biznesie.
    Niemcy starają się o koncesję na wydobycie węgla w RP. Australijczycy również chcą wydobywać ten zły węgiel. Ciekawe po co. Może chcą wykorzystać nasz węgiel do lekarstw bo ich społeczeństwa cierpią na przewlekłą biegunkę. No i oczywiście wydobywanie węgla przez inne nacje nie powoduje żadnej degradacji środowiska. Degradację środowiska powodują tylko nasze kopalnie.
  • Re: Chiny inwestują w bloki węglowe Autor: ~Anek [95.160.93.*]
    Zgadzam się w pełni. Każdy kto to wie co to jest system energetyczny, wie że nie można go na dzień dzisiejszy, zbudować na wiatrakach i foto. Muszą szkielet stanowić źródła stabilne, węgiel, woda i atom. Na nasze nieszczęście nie mamy atomu, tylko węgiel, na który nastąpił atak. Włochy i Norwegia mają odpowiedni teren, więc mają elektrownie wodne. Teraz rządzi UE ideologia, a nie ekonomia i zdrowy rozsądek. Żeby walczyć o klimat można nie poleceniami bolsz.. i, tylko zbudować bardzo dobra komunikację miejską, bardzo dobrą komunikacje między miasteczkami, będzie szybka, tania, ludzie przesiąda się na komunikację. Teraz ja już taniej dostanę się pociągiem i dwa razy szybciej niż samochodem. Do segregacji, niech będzie, ale zanim się ja wprowadza, trzeba myśleć o ludziach, po prostu zapełnić im prosty odbiór śmieci. Teraz gdzie ja mam wyrzucić szmaty? Teraz trzeba przez całe miasto, albo nawet wyjechać poza, żeby się pozbyć, przecież to nerwy, ludzie się denerwują, naprawdę nie można inaczej? Dookoła UE jest świat inny, jest węgiel, ropa. UE więc nie jest sama w stanie coś zdziałać, niszczy tylko ludzi. Przykład jak ludzie, rodziny mają się dostać do pracy w małych miasteczkach, jak nie będzie ich stać na samochód elektryczny, jak mają utrzymać swoje domy? Teraz UE rządzi bezsensowna ideologia, wydawane są polecenia. Zresztą porównajcie jaka wygląda dynamika wzrostu gospodarczego UE w porównaniu do USA. Czy też pod względem ludnościowym UE się rozwija ? Niemcy to zrobiła imigrantami, tak się rozwija. UE staje się eurokolchozem
  • Re: Chiny inwestują w bloki węglowe Autor: ~xxx [213.134.185.*]
    a może za wybieranie takich polityków to się nam po prostu należy
  • Re: Chiny inwestują w bloki węglowe Autor: ~wsd [194.99.105.*]
    Proszę sobie wyświetlić 10-letni wykres PGE i porównać z wykresem Polenergii. Tam widać dokładnie porównanie energetyki opartej na węglu i energetyki opartej na OZE.
    Ale fedrujmy towarzysze bo głosy wyborców że Śląska przesadzają o wyniku wyborów. Jak PGE będzie miało wiatraki i atom będzie kosztowało kilkukrotnie więcej niż teraz.
    No to porównaj sobie volumen.
    937 volumen obrotu. Istotnie zainteresowanie spółką olbrzymie.
  • Re: Chiny inwestują w bloki węglowe Autor: ~PGE [31.61.250.*]
    Liczyłeś kiedykolwiek jakiś DCF?
    A jak tą merodą wyliczysz Bitcona i inne kryptowaluty w które ludzie też inwestują.
  • Re: Chiny inwestują w bloki węglowe Autor: ~PGE [31.61.253.*]
    Ludzie grają też w totolotka i DCFem też się go nie wycenia. Mówimy o realnym przedsiębiorstwie, a nie zakładzie w którym musisz znaleźć bardziej naiwnych żeby włożyli kasę do puli i kupili wyżej od Ciebie.
  • Re: Chiny inwestują w bloki węglowe Autor: ~PGE [31.61.253.*]
    Dlatego też jakieś Melania shitcoiny leżą na dnie przykładowo....
  • Re: Chiny inwestują w bloki węglowe Autor: ~flcn [46.205.200.*]
    Jeszcze raz to napiszę. Nie jestem za inwestycjami w nowe bloki węglowe. Jestem za tanim prądem a ten można uzyskać przez reformę ETS a nie inwestycje w boki gazowe czy wiatraki. Łączna moc bloków węglowych w naszym systemie to ponad 40 GW. Oczywiście sprawnych jest może 20 GW. Za 7 lat z systemu wypadnie największa elektrownia czyli Bełchatów, który obecnie potrafi dostarczać przeszło 30% zapotrzebowania. Do tego czasu ma powstać 8 GW mocy w farmach morskich. To jest naturalne przechodzenie na energię z OZE. Szybciej się nie da ale to nie oznacza, że prąd ma ciągle drożeć przez podatek określany przez spekulantów.
  • Re: Chiny inwestują w bloki węglowe Autor: ~Kix [188.146.164.*]
    Włochy chcą zamrożenia ETS a wtedy słyszę is the limit
[x]
PGE 2,68% 10,72 2025-09-24 17:04:26
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.